Τουρκία – Μετέωρα βήματα…

Του Αμβρόσιου Προδρόμου*

Οι πρόσφατες εκλογές στην Τουρκία έχουν δημιουργήσει νέα δεδομένα στην περιοχή, αφού η επικράτηση του νεοσουλτάνου Ταγίπ Ερντογάν, παρά τις φήμες και κατηγορίες για εκτεταμένη καλπονοθεία, του δίνει υπερ-εξουσίες οι οποίες είναι πλέον στα όρια της δικτατορίας. Για την Τουρκία όμως τα πράγματα δεν τελειώνουν εδώ. Τουναντίον, οι πραγματικές προκλήσεις για τη χώρα τώρα αρχίζουν, αφού μια σειρά από αποφάσεις, γεγονότα, αλλά και δεδομένα δημιουργούν ένα περίπλοκο περιβάλλον το οποίο με τον ένα ή τον άλλο τρόπο επηρεάζουν και την Κύπρο.

Το νόμισμα της Τουρκίας, η τουρκική λίρα, έχει χάσει τους τελευταίους μήνες περίπου το 33% της αγοραστικής της αξίας, γεγονός το οποίο εκ των πραγμάτων δημιουργεί πίεση πάνω στην αγοραστική αξία των καταναλωτών. Η πτώση της αξίας της τουρκικής λίρας αποτυπώνεται με τον πιο γλαφυρό τρόπο στο ποσοστό του πληθωρισμού, ο οποίος τη δεδομένη στιγμή έχει φτάσει στο 15,39%, το οποίο είναι το τρίτο μεγαλύτερο στο κόσμο, μετά από αυτό της Βενεζουέλας και της Αργεντινής, χώρες οι οποίες όμως αντιμετωπίζουν διαφορετικού είδους οικονομικά και πολιτικά προβλήματα.

Τα προβλήματα της Τουρκίας όμως δεν σταματούν εδώ. Η πτώση της τουρκικής λίρας θα έπρεπε να έχει φέρει στη χώρα θετικές επιπτώσεις όσον αφορά τις εξαγωγές, αφού θα μπορούσε πιο εύκολα, λόγο κόστους, να προωθήσει τις εξαγωγές. Παρόλ’ αυτά η Τουρκία συνεχίζει να έχει σημαντικό αρνητικό πρόσημο όσον αφορά το Εμπορικό Ισοζύγιο (Εισαγωγές – Εξαγωγές). Τα επίσημα στατιστικά του Μαΐου 2018 δείχνουν ότι το πρόβλημα για την Τουρκία είναι τεράστιο, αφού το έλλειμμα έχει φτάσει στα $7,8 δις, γεγονός το οποίο δημιουργεί περισσότερα προβλήματα στην οικονομία. Οι συνεχείς αρνητικές αξιολογήσεις από τους οίκους αξιολόγησης έχουν φέρει την οικονομία της χώρας σε μη επενδυτική βαθμίδα και πιο συγκεκριμένα στην κατηγορία «σκουπίδια».

Αυτό από μόνο του δημιουργεί περισσότερες πιέσεις στην οικονομία της χώρας, αφού η ανάγκη για χρηματοδότηση πολλών έργων βασίζεται από εξωτερικό δανεισμό, ο οποίος πλέον δεν θα μπορεί να υπάρξει και αν τυχόν υπάρξει αυτός, θα είναι με πολύ υψηλό επιτόκιο. Σε αυτό δεν βοηθούν ούτε και οι αποφάσεις του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει τοποθετήσει στη θέση του Υπουργού Οικονομικών τον αμφιλεγόμενο για τις ικανότητες και προθέσεις του γαμπρό του, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, τον οποίο ο Ερντογάν προορίζει για διάδοχό του στην ηγεσία του κόμματός του αλλά και στον προεδρικό θώκο.

Όλα τα πιο πάνω αποτελούν μόνο τα οικονομικά προβλήματα τα οποία θα έχουν μεγαλύτερη επίδραση μετά το χειμώνα, οπότε δεν θα υπάρχουν ούτε τα έσοδα από τον τουρισμό. Όσον αφορά το πολιτικό επίπεδο, η Τουρκία έχει εμπλακεί σε μια διαδικασία έντασης με τις ΗΠΑ και την ΕΕ και από την άλλη έχει αναπτύξει τις σχέσεις της με τη Ρωσία. Τα περιβάλλον στην Τουρκία είναι εκρηκτικό. Η οικονομία είναι στα πρόθυρα κατάρρευσης και το μόνο θετικό στοιχείο είναι το χαμηλό δημόσιο χρέος, το οποίο όμως έχει αυξητική τάση. Οι πύρινοι λόγοι του Ερντογάν μπορεί να είχαν απήχηση στις εκλογές, αλλά δεν φτάνουν για να επιλύσουν τα συνεχώς αυξανόμενα προβλήματα. Ο Ερντογάν έχει ανοίξει πολλά μέτωπα με ΗΠΑ και ΕΕ τα οποία βάζουν την Τουρκία σε μετέωρα βήματα.

*Ακαδημαϊκός – Διδάκτωρ Διοίκησης Επιχειρήσεων,

Σύμβουλος Επιχειρήσεων και Εκπαίδευσης

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy