Τουρκία σε επικίνδυνα μονοπάτια

Του Αμβρόσιου Προδρόμου

Τα τελευταία χρόνια -μετά την απόλυτη κυριαρχία του νεοσουλτάνου και δικτάτορα Τ. Ερντογάν- η Τουρκία έχει εξελιχθεί στον απόλυτο τραμπούκο της περιοχής όπου πλέον τα βάζει ανοιχτά με ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και άλλες χώρες της περιοχής μας, όπως π.χ. η Συρία, το Ισραήλ και η Αίγυπτος. Όλα αυτά, δυστυχώς, δημιουργούν το απόλυτο χάος και ανισορροπία που είναι δύσκολο για κάποιο να προβλέψει πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν κάποια σημαντικά δεδομένα τα οποία θα πρέπει να εξετάσουμε και να τα λάβουμε υπόψη για να δούμε πού οδεύει η Τουρκία, συμπαρασύροντας μαζί της, όπως είναι φυσιολογικό, και τα κατεχόμενα και ειδικότερα ολόκληρη την τ/κ κοινότητα. Η κυβέρνηση της Τουρκίας έχει εξαπολύσει μια μακροχρόνια εκστρατεία για την πλήρη ισλαμοποίηση της χώρας, κάτι το οποίο έρχεται σε αντίθεση όχι μόνο με την κοσμική πορεία της τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά και σε πλήρη αντίθεση με την πορεία της χώρας προς την ΕΕ. Αυτό είναι ξεκάθαρο και η προσπάθεια των ισλαμιστών είναι να μεταφέρουν αυτό το περιβάλλον και στα κατεχόμενα. Κάτι που θεωρούμε ότι αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την περιοχή μας και σίγουρα θα αποτελέσει την ταφόπλακα της ενταξιακής πορείας της χώρας προς την ΕΕ. Ακόμα και οι πιο φιλότουρκοι Ευρωπαίοι έχουν αρχίσει να κάνουν πίσω βλέποντας την όλη κατάσταση. Ο τουρισμός στη χώρα πλήττεται από τα πολλά τρομοκρατικά χτυπήματα, αλλά και την αντιπαράθεση της χώρας με ολόκληρη την ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Γερμανία, η χώρα που αποτελεί τον κύριο αιμοδότη της Τουρκίας όσον αφορά τον τουρισμό, έχει εκδώσει ταξιδιωτικές οδηγίες προειδοποιώντας τους πολίτες της για τους διαφόρους κινδύνους που υπάρχουν στη χώρα, από τρομοκρατικές επιθέσεις μέχρι και συλλήψεις. Όλα αυτά επιφέρουν οικονομικό κόστος στην οικονομία της χώρας. Παρ’ όλο που οι δείκτες της χώρας είναι θετικοί όσον αφορά την ανάπτυξη του ΑΕΠ (5% για το 2016) και τη μείωση της ανεργίας (10,5%), η χώρα δείχνει ξεκάθαρα ότι πάσχει από εσωστρέφεια αφού οι εξαγωγές της έχουν μειωθεί σημαντικά λόγω της συνεχούς αντιπαράθεσης με όλες σχεδόν τις χώρες της ΕΕ, κυρίως με Ολλανδία, Αυστρία και Γερμανία, χώρες που παραδοσιακά απορροφούσαν μεγάλο μερίδιο της εγχώριας παραγωγής. Τα δεδομένα αυτά είναι σημαντικά αφού το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας έχει φτάσει τα $8,8 δις για τον Ιούλη του 2017, διπλάσιο από ό,τι στην αρχή της χρονιάς.

Η Τουρκία βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί. Τα εσωτερικά προβλήματα διογκώνονται και η χώρα οδεύει προς πολιτική απομόνωση. Τα οικονομικά στοιχεία είναι διφορούμενα, αφού κάποιοι δείκτες όντως παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση, αλλά από την άλλη, το εμπορικό ισοζύγιο δείχνει ξεκάθαρα ότι η χώρα δεν είναι μακριά από τον οικονομικό εξοστρακισμό. Φυσικά, πάντα στη μέση παραμένουν τα ενεργειακά, σημείο το οποίο αποτελεί και τη μεγαλύτερη απειλή αφού μέσα σε αυτό το περιβάλλον οι νεότουρκοι γίνονται όλο και περισσότερο απρόβλεπτοι δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο τη δική μας θέση…

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy