Τουρκία: Τα τέσσερα σενάρια των εκλογών

Οι πιο δύσκολες εκλογές της τελευταίας δεκαετίας για τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν θεωρούνται οι εκλογές της 24ης Ιουνίου καθώς για πρώτη φορά υπάρχει κίνδυνος το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) να χάσει όχι μόνο την πλειοψηφία στη βουλή αλλά και την προεδρία της χώρας.

Χθες το βράδυ σε προεκλογική του συνέντευξη ο Ταγίπ Ερντογάν για πρώτη φορά παραδέχτηκε πως αν το κόμμα του δεν καταφέρει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των 300 εδρών στη βουλή τότε θα αναζητήσει συμμαχίες.

Τα πιθανά σενάρια αυτών των εκλογών είναι τέσσερα και σε αυτές τις εκλογές τίποτα δεν είναι προδιαγεγραμμένο. Ακόμη και οι δημοσκοπήσεις είναι αντικρουόμενες μεταξύ τους. Άλλες προβλέπουν νίκη του Τούρκου Προέδρου από τον πρώτο γύρο και άλλες προβλέπουν και δεύτερο γύρο. Ωστόσο καμιά εταιρεία μέχρι τώρα δεν έχει δώσει αποτελέσματα για τον πιθανό δεύτερο γύρο που ενδέχεται να πραγματοποιηθεί στις 8 Ιουλίου αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα από τον πρώτο γύρο στις 24 Ιουνίου. Παρόλο που όλες οι εταιρείες έχουν τα αποτελέσματα και για ένα τέτοιο σενάριο αποφεύγουν να τα δημοσιοποιήσουν για να μην επηρεάσουν τους ψηφοφόρους, όπως λένε.
Τα τέσσερα σενάρια είναι τα εξής:

Εκλογή Ερντογάν από πρώτο γύρο

Πρώτον, να κερδίσει και από τον πρώτο γύρο ο Ταγίπ Ερντογάν όπως λένε οι δημοσκοπήσεις για λογαριασμό του κόμματός του λαμβάνοντας και την πλειοψηφία των 300 εδρών στην βουλή. Για να πραγματοποιηθεί αυτό το σενάριο που είναι το καλύτερο για το ΑΚΡ και τον Ταγίπ Ερντογάν θα πρέπει και να κερδίσει τον πρώτο γύρο ο Ερντογάν αλλά και να πάρει τέτοια ποσοστά το ΑΚΡ στη βουλή ώστε να μπορεί να έχει και την πλειοψηφία των εδρών. Αν το ΑΚΡ πάρει ένα ποσοστό μεταξύ 44-46% που προβλέπουν οι πιο αισιόδοξες δημοσκοπήσεις θα πρέπει να μείνει εκτός βουλής το φιλοκουρδικό κόμμα HDP μη ξεπερνώντας το εκλογικό όριο του 10% για να καταφέρει να πάρει τις 300 έδρες που χρειάζεται για την πλειοψηφία στη βουλή. Αν πάλι εισέλθει το HDP στη βουλή θα πρέπει το άθροισμα των ποσοστών του ΑΚΡ με το ακροδεξιό κόμμα ΜΗΡ να ξεπερνά το 50% για να καταφέρουν μαζί να πάρουν τις 300 έδρες και να συνεχίσει η συμμαχία τους και μετά τις εκλογές.

Εκλογή Ερντογάν στον δεύτερο γύρο

Το δεύτερο σενάριο είναι να γίνει και δεύτερος γύρος προεδρικών εκλογών μεταξύ του Ταγίπ Ερντογάν και του Μουχαρρέμ Ιντζέ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP τον οποίο θα κερδίσει ο Ταγίπ Ερντογάν. Ένα τέτοιο σενάριο ευνοεί και πάλι τον Τούρκο Πρόεδρο ωστόσο οι ψηφοφόροι του ΑΚΡ είναι ιδιαίτερα αγχωμένοι για την περίπτωση να υπάρξει δεύτερος γύρος γιατί για πρώτη φορά βλέπουν την αντιπολίτευση τόσο ενωμένη ενάντια στον Τούρκο Πρόεδρο. Ακροδεξιοί, αριστεροί και ισλαμιστές συνασπίστηκαν για πρώτη φορά . Φοβούνται τον δεύτερο γύρο γιατί βλέπουν το φιλοκουρδικό κόμμα να κινείται προς τον Μουχαρρέμ Ιντζέ. Ήδη έχει κάνει μεγάλα ανοίγματα προς τους Κούρδους ο Μουχαρρέμ Ιντζέ πιστεύοντας ότι θα τους έχει μαζί του. Επισκέφθηκε ακόμη και στη φυλακή τον υποψήφιο του φιλοκουρδικού κόμματος Ντεμιρτάς και από τις δηλώσεις Ντεμιρτάς φαίνεται πως αν υπάρξει δεύτερος γύρος θα στηρίξει Ιντζέ.

Εκλογή Ιντζέ στον δεύτερο γύρο

Το τρίτο σενάριο είναι να χάσει στον δεύτερο γύρο ο Ταγίπ Ερντογάν και να εκλεγεί Πρόεδρος ο Μουχαρρέμ Ιντζέ. Πάντως στην αντιπολίτευση, και ιδιαίτερα στο στρατόπεδο Ιντζέ, υπάρχει μια μεγάλη αισιοδοξία έως και βεβαιότητα ότι θα κερδίσουν και θα ξεκινήσει μια νέα εποχή στην Τουρκία. Μάλιστα ειδικά για τον Ιντζέ σχολιάζεται ότι είναι ένας πολύ δυναμικός υποψήφιος που παρόμοιο του δεν είχε ποτέ προηγουμένως το κόμμα, ότι θα ξεπεράσει κατά πολύ τα ποσοστά του κόμματος. Ακόμη και αν χάσει πολλοί τον βλέπουν ως τον επόμενο ηγέτη του κόμματος.

Εκλογή Ερντογάν χωρίς πλειοψηφία στη βουλή

Το τέταρτο σενάριο, που ίσως να είναι και το πιο πιθανόν, είναι να κερδίσει προεδρία ο Ταγίπ Ερντογάν αλλά να μην καταφέρει να πάρει 300 έδρες στη βουλή το κόμμα του. Σε αυτό το σενάριο πάντως έδωσε την απάντηση χθες το βράδυ ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν σε ραδιοφωνική εκπομπή. Είπε ότι αν δεν καταφέρουν να πάρουν 300 τότε μπορεί να υπάρξει και συμμαχία. “Θα δούμε την Κυριακή το βράδυ. Από τη στιγμή που η συμμαχία ΑΚΡ-ΜΗΡ λάβει 300 έδρες το θέμα θα έχει τελειώσει. Αν μείνει κάτω από τις 300 τότε ίσως να γίνει αναζήτηση συνασπισμού, αυτό είναι άλλο θέμα”, ανέφερε.

Πάντως ο Ταγίπ Ερντογάν παρουσιάζεται πολύ άνετος. Δεν φαίνεται να φοβάται ότι θα χάσει την προεδρία. Φοβάται όμως για την πλειοψηφία στη βουλή. Γι αυτό και είχε καλέσει τον κόσμο να ψηφίσει μεν τον ίδιο στην προεδρία αλλά να ψηφίσει και το ΑΚΡ ταυτόχρονα γιατί χωρίς πλειοψηφία δεν θα μπορούν να παράξουν έργο.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy