Δεν άρεσε στους εθνικιστές στα κατεχόμενα το ημερολόγιο της KTÖS

Οργή προκάλεσε το ημερολόγιο της συνδικαλιστικής οργάνωσης των Τουρκοκύπριων δασκάλων (KTÖS), το οποίο σύμφωνα με το καθεστώς στα κατεχόμενα παρουσιάζει «μη επίσημα ιστορικά γεγονότα».

Το ημερολόγιο εκδίδεται κάθε χρόνο και παρουσιάζει ανά μήνα ιστορικά γεγονότα της Κύπρου.

Στο ημερολόγιο αναφέρονται περιστατικά όπως η δολοφονία των Τουρκοκύπριων Δικηγόρων Αϊχάν Χικμέτ και Μουζαφέρ Γκουρκάν από την ΤΜΤ στις 22 Απριλίου 1962.

Αναφέρεται επίσης στην 15η Νοεμβρίου 1983, ημερομηνία κατά την οποία «η ύπαρξη των Τουρκοκυπρίων τέθηκε σε κίνδυνο» και όταν «οι Τουρκοκύπριοι έχασαν τις διεθνείς τους σχέσεις αφότου ο Ραούφ Ντενκτάς είχε συμφωνήσει με τους πραξικοπηματίες στην Τουρκία για την δημιουργία της ΤΔΒΚ».

Στο ημερολόγιο γίνεται επίσης αναφορά και στο ότι ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος παρουσιάστηκε ως ο «Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας», την οποία, αναφέρει «Τουρκία και ΤΔΒΚ» δεν αναγνωρίζουν.

Αναφέρεται ακόμα και στην 12η Ιουνίου 1958, ημερομηνία κατά την οποία «Τουρκοκύπριοι δολοφόνησαν βάναυσα εννέα Ελληνοκυπρίους στο Κιόνελι μετά από προβοκάτσια των Βρετανών».

Μεταξύ των ατόμων που θορυβήθηκαν από το ημερολόγιο είναι και ο υιός του Ραούφ Ντενκτάς, Σερντάρ Ντενκτάς όπως επίσης και διάφορες εθνικιστικές οργανώσεις.

Χαρακτηριστικό των αντιδράσεων είναι και το γεγονός οτι το «Κόμμα της Αναγέννησης» κατέθεσε ένα μαύρο στεφάνι έξω από το οίκημα της KTÖS.

Το Λαϊκό Κόμμα (HP) του Κουντρέτ Οζερσάι εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδίκασε την έκδοση του ημερολογίου.

Διάφορες απειλές εστάλησαν στην KTÖS και τα μέλη της, αλλά ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Σενέρ Ελτσίλ δήλωσε ότι το ημερολόγιο δεν περιείχε οποιαδήποτε ψευδή πληροφορία. Δήλωσε επίσης έτοιμος να συζητήσει το περιεχόμενο με οποιονδήποτε από οποιαδήποτε πλατφόρμα.

Σχολιάζοντας το θέμα ο πρώην Υπουργός Παιδείας Ανδρέας Δημητρίου αναφέρει χαρακτηριστικά:

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy