Τούρκος δημοσιογράφος καλεί τους συμπατριώτες του στη Γερμανία να ψηφίσουν την ακροδεξιά

Όλα δείχνουν πως επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες που έφεραν την Κυβέρνηση Ερντογάν μέσω φιλικά διακείμενων κύκλων στη Γερμανία, να καλεί τους Τούρκους ψηφοφόρους που ζουν στη χώρα να ψηφίσουν το κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία».

Με άρθρο του στην εφημερίδα Post Aktuel, ο δημοσιογράφος Ερντάλ Αλτουντάς, καλεί τους συμπατριώτες του που ζουν στη Γερμανία να ψηφίσουν το ακροδεξιό κόμμα.

Ο Αλτουντάς είναι Πρόεδρος της Ένωσης Τούρκων δημοσιογράφων στη βόρεια Γερμανία και με έδρα το Αμβούργο εκδίδει την εφημερίδα Post Aktuel.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο άρθρο του «εάν εγώ είχα το δικαίωμα ψήφου, σας λέω ανοιχτά πως θα σκεφτόμουν πολύ σοβαρά να ψηφίσω το ακροδεξιό ‘Εναλλακτική για τη Γερμανία’. Είμαι σίγουρος πως θα θυμώσετε μαζί μου. Το “Εναλλακτική για τη Γερμανία” είναι ξενοφοβικό, αλλά τουλάχιστον το κόμμα αυτό το δηλώνει ανοιχτά. Στην αντίθετη πλευρά, εάν κοιτάξουμε τα κόμματα που εκπροσωπούνται στη Γερμανία, ποιο από αυτά δεν είναι εχθρός της Γερμανίας; Ποιο από αυτά δεν ακολουθεί μια αντιτουρκική πολιτική;».

Συνεχίζοντας, ο Αλτουντάς αναφέρει στο άρθρό του: «αγαπητοί συμπολίτες μου στη Γερμανίας. Σας λέω: όλα αυτά τα κόμματα είναι εχθροί της Τουρκίας. Μην τους ψηφίζετε. Δώστε την ψήφο σας στα κόμματα εκείνα που δεν έχουν ανακηρύξει σε εχθρό τους την Τουρκία. Είναι θέμα τιμής για όλους τους Τούρκους που ζουν στην Τουρκία. Δεν έχουμε ανάγκη τις συμβουλές των Γερμανών».

Να θυμίσουμε πως πριν λίγο διάστημα, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν με ανοιχτή παρέμβαση του στον προεκλογικό αγώνα της Γερμανίας, ζήτησε από τους συμπατριώτες του που ζουν στη χώρα να μην ρίξουν τη ψήφο τους στα μεγάλα γερμανικά κόμματα, ώστε «να τους δώσουν ένα μάθημα για την στάση που κρατούν απέναντι στην Τουρκία».

Συγκεκριμένα ο Ερντογάν είχε πει «οι Χριστιανοδημοκράτες, οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι είναι εχθροί της Τουρκίας. Προς θεού μην τους ψηφίσετε».

Οι δηλώσεις του Τούρκου δημοσιογράφου Αλτουντάς έχουν προκαλέσει και αντιδράσεις και στο εσωτερικό της τουρκικής κοινότητας στη Γερμανία.

Στην σημερινή έκδοση της εφημερίδας Tages Zeitung, φιλοξενείται άρθρο ενός άλλου Τούρκου δημοσιογράφου, του Αντίλ Γιγκίτ, ο οποίος –μεταξύ άλλων- γράφει «είναι λυπηρό και ντροπιαστικό να διαβάσουμε τα πράγματα αυτά από ένα έμπειρο δημοσιογράφο, όπως ο Αλτουντάς, ο οποίος και τυχαίνει να είναι και Πρόεδρος της ένωσης Τούρκων δημοσιογράφων της βόρειας Γερμανίας. Να μην ξεχνάμε ότι πάνω από 150 δημοσιογράφοι βρίσκονται αναίτια φυλακισμένοι στην Τουρκία. Χιλιάδες ακαδημαϊκοί επίσης απολύθηκαν δίχως λόγο, επειδή δεν είχαν την ίδια γνώμη με τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Ο Αλτουντάς απλά ακολουθεί τη γραμμή του Ταγίπ Ερντογάν».

Στη Γερμανία ζουν σήμερα περίπου 3 εκατομμύρια πολίτες τουρκικής καταγωγής και από αυτούς οι 720.000 έχουν δικαίωμα ψήφου.

Το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία», σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, είναι πολύ πιθανό να συγκεντρώσει ποοσοστό 10 με 13% -ίσως και παραπάνω- και να εισέλθει στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο με μια δύναμη άνω των 80 βουλευτών.

Στην περίπτωση αυτή θα είναι η πρώτη φορά μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που ένα σκληρό ακροδεξιό κόμμα θα εισέλθει στη γερμανική βουλή.

Στο ενδεχόμενο δε που προκύψει συνεργασία Χριστιανοδημοκρατών-Σοσιαλδημοκρατών, τότε εάν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις, το κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» θα είναι η αξιωματική αντιπολίτευση.

Πάντως, σύμφωνα και με τα τελευταία στοιχεία από τις δημοσκοπήσεις, δεν φαίνεται να υπάρχει καμιά ανατροπή των μέχρι τώρα δεδομένων, καθώς παρά την μικρή τους πτώση οι Χριστιανοδημοκράτες εξακολουθούν να προηγούνται των Σοσιαλδημοκρατών με 13 έως και 15 μονάδες.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy