Τουσκ: Η αντίδραση της ΕΕ στην Τουρκία θα συζητηθεί στη Σύνοδο του Οκτωβρίου

Η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις εξελίξεις στην Τουρκία θα συζητηθεί στην τακτική Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, ανακοίνωσε με την χθεσινοβραδινή του επιστολή του στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Ο Πρόεδρος Τουσκ σε ένα κείμενο δύο σελίδων θέτει υπόψιν των κυβερνήσεων το χρονοδιάγραμμα των μεγάλων ευρωπαϊκών συναντήσεων και των επακόλουθων αποφάσεων, αρχής γενομένης από ένα άτυπο δείπνο των 27, το βράδυ της 28ης Σεπτεμβρίου στο Ταλίν, μια μέρα πριν από την Σύνοδο Κορυφής για την ψηφιακή οικονομία.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του Προέδρου Τουσκ, μετά τις Συνόδους του Ταλίν (28-29 Σεπτεμβρίου) και των Βρυξελλών (19-20 Οκτωβρίου), θα ακολουθήσει μια ακόμα Σύνοδος για το Brexit στη βάση του άρθρου 50 της ΣΛΕΕ στις Βρυξέλλες στις 27 Οκτωβρίου,η Σύνοδος της ΕΕ για την Κοινωνική Πολιτική στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας (17 Νοεμβρίου) και η επίσης τακτική Σύνοδος του Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες, όπου σύμφωνα με την επιστολή του θα τεθεί το ζήτημα της εμβάθυνσης και μεταρρύθμισης της ευρωζώνης και η προώθηση της κοινής άμυνας της ΕΕ. Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου προτείνει, τη διεξαγωγή Συνόδου Κορυφής για την Ευρωπαϊκή Προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια της Βουλγαρίας, τον Μάιο του 2018 σε συνεννόηση με την επερχόμενη εξάμηνη βουλγαρική προεδρία της ΕΕ.

“Πρέπει να συνεχίσουμε να ενισχύουμε την ευρωπαϊκή άμυνα, πρωτίστως με τη δρομολόγηση της μόνιμης διαρθρωμένης συνεργασίας (τον Δεκέμβριο). Επίσης, πρέπει να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε την οικονομική μας βάση, μεταξύ άλλων μέσω της ψηφιακής ενιαίας αγοράς (σύνοδος του Ταλίν), εξασφαλίζοντας παράλληλα ότι είναι κοινωνικά ισορροπημένη (σύνοδος του Γκέτεμποργκ τον Νοέμβριο)”, αναφέρει συγκεκριμένα ο Πρόεδρος.

Η αλληλουχία των συναντήσεων και της θεματικής, είναι όπως λέει ο Ντ.Τουσκ, η απάντηση της ΕΕ στο Brexit, με τον οδικό χάρτη της Μπρατισλάβα, την ατζέντα της Μάλτας και τελικώς τη διακήρυξη της Ρώμης για τα 60 χρόνια της ΕΕ.

Στην επιστολή του προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων ο Ντ.Τουσκ περιγράφει τα επιτεύγματα του τελευταίου έτους, ξεκινώντας από το μεταναστευτικό, όπου σημειώνει πως η ΕΕ “ανέκτησε τον έλεγχο των εξωτερικών μας συνόρων και μείωσε τον αριθμό των παράνομων μεταναστών και των θανάτων στη θάλασσα”. Σημειώνει ότι “όσον αφορά την ασφάλεια, συνεχίσαμε να ενισχύουμε τα μέσα μας κατά της τρομοκρατίας και σημειώσαμε σημαντική πρόοδο στην ευρωπαϊκή άμυνα, μεταξύ άλλων σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ”. Κάνει λόγο για την επαναχάραξη της εμπορικής πολιτικής της ΕΕ για να μετριαστούν οι αρνητικές επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης.

Τονίζει ωστόσο ότι “πρέπει να εδραιώσουμε την πολιτική εξωτερικής μετανάστευσης, να βελτιώσουμε την ικανότητά μας για επιστροφές και να επιτύχουμε βιώσιμες λύσεις σε ένα μεταρρυθμισμένο σύστημα ασύλου”.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία σημειώνει: “πρέπει επίσης να αποφασίσουμε για την περαιτέρω ανάπτυξη του ευρώ”. “Δεν υπάρχει ασημένια σφαίρα για να ολοκληρωθεί η Οικονομική και Νομισματική Ένωση μία για πάντα”, τονίζει, αλλά κάνει λόγο για βήμα προς βήμα προσέγγιση. “Η προτεραιότητά μας πρέπει να είναι η ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης σύμφωνα με τον συμφωνημένο οδικό χάρτη, ώστε η ζώνη του ευρώ να ενισχυθεί διαρθρωτικά”, με μείωση των κινδύνων και ασφάλιση καταθέσεων. Προαναγγέλλει δε και αυτός μετά τον Γιουνκερ την μετεξέλιξη του ESM σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, προειδοποιώντας ότι “συγκεκριμένες αποφάσεις σχετικά με τα θέματα αυτά πρέπει να ληφθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το αργότερο τον Ιούνιο του επόμενου έτους”.

Κάνει δε λόγο για την συνταξη του επόμενου πολυετούς προϋπολογισμού της ΕΕ, “μόλις ολοκληρώσουμε τη συμφωνία για την απόσυρση του Ηνωμένου Βασιλείου” και ξεκαθαρίζει ότι “δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε, πόσο μάλλον να αποφασίσουμε, όλες αυτές τις ερωτήσεις στο Ταλίν, νομίζω όμως ότι αυτή η συνάντηση θα αποτελέσει μια καλή ευκαιρία για να συζητήσουμε πώς προσεγγίζουμε αυτή τη συζήτηση, ιδιαίτερα δεδομένων των πολλών ενδιαφέρουσες φωνές που ακούσαμε πρόσφατα για την ουσία, τη μέθοδο και τους στόχους”.

“Θα επιδιώξω την καθοδήγησή σας προκειμένου να αποφασίσουμε, μετά τη συζήτησή μας, πώς να οργανώσουμε το έργο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε αυτό το πλαίσιο”, αναφέρει. “Για να διασφαλιστεί μια ανοιχτή, ειλικρινής και άτυπη ανταλλαγή σχετικά με αυτά τα ζητήματα, δεν θα υπάρξουν κείμενα στο τραπέζι και δεν θα προκύψουν γραπτά συμπεράσματα από τη συζήτησή μας”, διευκρινίζει.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy