ΤΟΞΟΤΗΣ

Εκτιμήσεις για την Τουρκία: Σπεύδε βραδέως…
Νομίζω ότι η βιασύνη -με καρύκευμα ολίγον τι από πανικό- χαρακτήρισε τις πρώτες αντιδράσεις κάποιων κομμάτων σε σχέση με το δημοψήφισμα στην Τουρκία και το αμφιλεγόμενο «ναι» που απέσπασε ο Ερντογάν. Παρεμπιπτόντως, το «ρεκόρ» βιασύνης κατέχει ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο οποίος έσπευσε να εκφράσει προτίμηση στη νίκη του Τούρκου Προέδρου γιατί έτσι –όπως είπε- θα… καταστραφεί! Ας αφήσουμε όμως κατά μέρος τις φαιδρότητες. Το Εθνικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει αύριο για να εξετάσει την κατάσταση. Ελπίζω να επικρατήσει η κοινή λογική που λέει ότι δεν πρέπει να προτρέξουμε των γεγονότων και δεν πρέπει να κτίσουμε πολιτική βάσει… οραμάτων. Τι θα συμβεί στην Τουρκία, καλό είναι να αναλυθεί, όχι όμως να πρυτανεύσουν ατεκμηρίωτοι ισχυρισμοί. Σπεύδε βραδέως, λοιπόν, και όλα θα πάρουν το δρόμο τους σύντομα. Άλλωστε οι συνομιλίες επανήρχισαν και εκεί θα φανεί προς τα πού πάνε τα πράγματα.

Πώς θέλουν τον Γενικό Ελεγκτή;
Δεν θα προτρέξω και δεν θα πάρω θέση επί της ουσίας του θέματος που προέκυψε. Εκείνο όμως που πρέπει να σχολιαστεί είναι η προσέγγιση του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη στο όλο θέμα και η κόντρα του με τον Γενικό Ελεγκτή. Μια κόντρα που έχει φτάσει στα άκρα και δεν περιποιεί τιμή στην κυβέρνηση. Δεν είναι αποδεκτό, όποιες ενστάσεις κι αν έχει κάποιος υπουργός για τη δουλειά του Γενικού Ελεγκτή, να τον κατηγορεί ότι είναι… στέλεχος της αντιπολίτευσης! Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα και φτηνοί λεονταρισμοί που, όμως, έχουν την «άνωθεν» έγκριση. Διαφορετικά δεν θα εκστόμιζε τέτοιες βαρύτατες (και ατεκμηρίωτες) κατηγορίες ο Υπουργός Οικονομικών. Οπόταν, βεβαίως, το πράγμα παίρνει άλλη τροπή και το καθιστά θεσμικό και συνταγματικό. Διότι, σε τελευταία ανάλυση, η ανοικτή κόντρα και αμφισβήτηση του Γενικού Ελεγκτή –με τα όποια έστω λάθη ή αδυναμίες του- αποτελεί προσβολή του Συντάγματος και των θεσμών. Τι τον θέλουν και πώς τον θέλουν τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη οι κυβερνώντες; Ιδού το ερώτημα.

Τι άλλο θα δουν τα μάτια μας;
Σ΄αυτόν τον τόπο τα έχουμε δει όλα. Και δεν εννοώ μόνο από πολιτικής άποψης (παρόλο που εδώ είναι –κυρίως- που παίζεται το θέατρο του παραλόγου), αλλά και από κοινωνιολογικής σκοπιάς. Για παράδειγμα, μετροφυλλώντας τα περιοδικά ή βλέποντας κάποιες εκπομπές, δεν μπορεί παρά να διερωτηθείς πόσο ακόμα θα υποβιβάσουμε το επίπεδο της κουλτούρας αυτού του λαού. Όταν, παρά τα τόσα προβλήματα, κάποια ΜΜΕ τον αποβλακώνουν με τις ιστορίες των δήθεν ντόπιων «σελέμπριτις» και κάποιων κυριών που ψάχνουν για τα λεπτά δημοσιότητας στα σόσιαλ μίντια, αλλά και στα συμβατικά μέσα ενημέρωσης, προκειμένου να αναδείξουν τις… τουαλέτες ή τα γοβάκια τους (γιατί δεν τολμούν να ποστάρουν και τα βρακιά τους, όπως οι ντίβες του εξωτερικού), τότε σίγουρα κάτι δεν πάει καλά σ΄αυτόν τον τόπο. Είναι μάλιστα τόσο γελοίο να βλέπεις τα κατ’ εξοχήν «πατριωτικά» και απορριπτικά ΜΜΕ να πρωτοστατούν στις γελοιότητες αυτές που σε κάνει να διερωτάσαι πια για το επίπεδό τους.

Πετάει ο τουρισμός μας, αλλά…
Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι ο τουρισμός μας πετάει, αφού σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Οι μετρήσεις του πρώτου τριμήνου του έτους έδειξαν αύξηση 13,5% και ρεκόρ όλων των προηγούμενων αντίστοιχων τριμήνων. Να διευκρινίσουμε ωστόσο ότι τα στοιχεία αφορούν τους ξένους τουρίστες που επισκέπτονται την Κύπρο και όχι τους Κυπρίους που επιθυμούν να κάνουν διακοπές στην πατρίδα τους. Αντίθετα, τα στοιχεία δείχνουν ότι αυξάνεται ολοένα ο αριθμός των Κυπρίων που επιλέγουν το εξωτερικό για τις διακοπές τους. Το έχουμε γράψει πλειστάκις και το επαναλαμβάνουμε- οι Κύπριοι που επιλέγουν τη χώρα τους για διακοπές τυγχάνουν άγριας εκμετάλλευσης από τους ντόπιους ξενοδόχους σε σύγκριση με τους ξένους.

Το sms της ημέρας
Ο Αρχιεπίσκοπος αποδεικνύεται -εκτός όλων των άλλων- και ικανός …μπούκκης!

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy