Τραμπ κατά πλανήτη Γη

Της Ελένης Μαύρου

Πριν από μια βδομάδα, λίγες μέρες δηλαδή πριν από τη Διεθνή Ημέρα Περιβάλλοντος, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε στη σύνοδο των G7, στη Σικελία, την απόφαση της χώρας του να αποχωρήσει από τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή (γνωστή ως COP21) προκαλώντας πλήθος αντιδράσεων, όχι μόνο διεθνώς, αλλά και στις ίδιες τις ΗΠΑ.

Η Συμφωνία του Παρισιού, που επιτεύχθηκε πριν από ενάμιση περίπου χρόνο με μεγάλη δυσκολία και πολλές διαφωνίες, αποτελεί ένα σχέδιο δράσης για τη συγκράτηση της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη και φέρει τις υπογραφές 195 χωρών. Με την απόφαση Τραμπ, οι ΗΠΑ έγιναν η τρίτη χώρα, μετά τη Συρία και τη Νικαράγουα, που αντιτίθεται στη συγκεκριμένη συνθήκη. Η μεν Νικαράγουα όμως ενίσταται γιατί θεωρεί ότι η Συμφωνία δεν είναι αρκούντως αποφασιστική, η δε Συρία ταλανίζεται εδώ και χρόνια από αιματηρές συγκρούσεις.

Σε όσους νομίζουν ότι η κλιματική αλλαγή είναι μια αφηρημένη απειλή που μπορεί να συμβεί κάποια στιγμή στο μέλλον, οι επιστήμονες απαντούν ότι η κλιματική αλλαγή συμβαίνει ήδη. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι συχνές πλημμύρες, οι ξηρασίες, οι καταιγίδες, οι παρατεταμένοι καύσωνες, το λιώσιμο των παγετώνων και η άνοδος της μέσης στάθμης της θάλασσας, δεν είναι παρά μόνο μέρος των επιπτώσεων. Ο Εμανουέλ Μακρόν αποτύπωσε την πραγματικότητα με τον καλύτερο, ίσως, τρόπο, λέγοντας: «Μην απατάσθε όσον αφορά το κλίμα – δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο γιατί δεν υπάρχει εναλλακτικός πλανήτης».

Και μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ στην προεκλογική εκστρατεία του να υποστήριζε ότι… πρόκειται για κόλπο των Κινέζων για να ζημιώσουν την αμερικανική οικονομία, έχει όμως επιβεβαιωθεί επανειλημμένα από διεθνείς επιστημονικούς οργανισμούς ότι το φαινόμενο του θερμοκηπίου ενισχύεται από την ανθρώπινη δραστηριότητα – κυρίως την εκτεταμένη χρήση ορυκτών καυσίμων και την ανεξέλεγκτη αποδάσωση.

Η αμφισβήτηση λοιπόν της κλιματικής αλλαγής εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα του λόμπι της ρυπογόνας παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, έστω και αν ο Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησε να δικαιολογήσει την απόφασή του λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι εξαιτίας των απαιτήσεων της Συμφωνίας απειλούνται εκατομμύρια θέσεις εργασίας και η παραγωγικότητα των ΗΠΑ, με τη γνωστή φράση «εκλέγηκα για να υπερασπιστώ το Πίτσμπουργκ και όχι το Παρίσι». Στην πραγματικότητα, ήδη η αμερικανική οικονομία κάνει σιγά-σιγά στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δημιουργώντας εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Οι ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας εστιάζονται περισσότερο στο γεγονός ότι οι ΗΠΑ είναι ένας από τους μεγαλύτερους ρυπαντές, άρα οι αποφάσεις της επηρεάζουν τους στόχους της Συμφωνίας αλλά και τη στάση άλλων χωρών. Ήδη, η Ρωσία σημειώνει ότι η συμφωνία δεν μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς τις ΗΠΑ, παρόλο που το Κρεμλίνο έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι «προς το παρόν δεν υπάρχει άλλη επιλογή». Και βεβαίως, με την απόφαση Τραμπ, οι ΗΠΑ ανοίγουν ακόμα ένα μέτωπο με τη διεθνή κοινότητα, που κάνει λόγο για «μοιραίο λάθος».

Η κλιματική αλλαγή αφορά όχι μόνο τη στάση μας απέναντι στη φύση, αλλά, κυρίως, απέναντι στις επόμενες γενεές. Η αντιμετώπισή της απαιτεί μεγάλες αλλαγές στη χρήση ενέργειας, στους σχεδιασμούς της διοίκησης και της οικονομίας, αλλά και στην καθημερινή μας ζωή. Απαιτεί επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά και εξοικονόμηση ενέργειας, απαιτεί καλύτερα δομημένες πόλεις ώστε να απαιτούνται λιγότερες μετακινήσεις, απαιτεί αλλαγές στις καταναλωτικές μας συνήθειες. Απαιτεί, με δυο λόγια, συγκεκριμένα μέτρα από τις κυβερνήσεις αλλά και τις κοινωνίες ολόκληρου του κόσμου.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy