Τραμπ – Τριντό: Συνάντηση δύο διαμετρικά αντίθετων κόσμων στο Λευκό Οίκο

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συνάντηση τη Δευτέρα δύο πολιτικών ανδρών με εκ διαμέτρου αντίθετες κοσμοθεωρίες. Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, που έχει κάνει σημαία την αύξηση του προστατευτισμού, υποδέχεται στον Λευκό Οίκο έναν ένθερμο υποστηρικτή του ελεύθερου εμπορίου – ιδίως όσον αφορά τις σχέσεις με τον νότιο γείτονά της – τον καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό.

Ο Τζάστιν Τριντό είναι ο τρίτος ηγέτης ο οποίος συναντάται με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, μετά τον ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε, το περασμένο Σαββατοκύριακο, και τη βρετανίδα πρωθυπουργό Τερίζα Μέι, τον Ιανουάριο. Τριντό και Τραμπ είχαν μία πρώτη τηλεφωνική επαφή μετά την ορκωμοσία του αμερικανού προέδρου.

Κατά τη συνάντηση της Δευτέρας ωστόσο αναμένεται να κάνουν ηχηρή εμφάνιση σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο ηγετών, κυρίως όσον αφορά μία πιθανή επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου της Βόρειας Αμερικής (NAFTA).

Το μήνυμα του καναδού πρωθυπουργού προς τον Τραμπ θα είναι να εξαιρέσει τον Καναδά από τον προστατευτισμό που θέλει να επιβάλει στη Βορειοαμερικανική Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών μεταξύ ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικού, καθώς οποιαδήποτε τέτοια κίνηση θα βλάψει τους Αμερικανούς. Ο Τραμπ έχει υποστηρίξει ότι η NAFTA τοποθετεί τις ΗΠΑ σε μειονεκτική εμπορική θέση και επομένως είναι ανάγκη να αποτελέσει εκ νέου αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

Ο Τριντό υπήρξε επίσης από τους πιο σφοδρούς επικριτές του διατάγματος Τραμπ με το οποίο απαγορεύτηκε προσωρινά η είσοδος στις ΗΠΑ σε πολίτες επτά μουσουλμανικών χωρών.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy