Τραγική η κατάσταση στα φράγματα της Επαρχίας Πάφου

Μετά και τις τελευταίες βροχοπτώσεις δεν έχει διαφοροποιηθεί η κατάσταση όσον αφορά τα αποθέματα στα φράγματα της Επαρχίας Πάφου αλλά το ίδιο συμβαίνει και στα άλλα φράγματα της Κύπρου, όπως και στο φράγμα του Κούρη, που είναι το μεγαλύτερο φράγμα της Κύπρου, με χωρητικότητα 115 εκ. κυβικά μέτρα νερού και αποθεμάτων 9,2 εκατομμύρια, ανέφερε ο Φαίδρος Ρουσής Α’ Τεχνικός Μηχανικός στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων .

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο κ. Ρουσής είπεπως στα φράγματα του Ασπρόκρεμου, Καναβιού και Μαυροκόλυμπου της Επαρχίας Πάφου, έχουν εισρεύσει μόλις ένα εκατομμύριο εικοσιπέντε χιλιάδες κυβικά μέτρα νερού από 1η Οκτωβρίου μέχρι σήμερα.

Πρόσθεσε πως το τελευταίο 24ωρο η εισροή ήταν μηδαμινή .

Σε σχέση με το τελευταίο τριήμερο η εισροή ανήλθε σε 60 χιλιάδες κυβικά μέτρα νερού, μόνο, όπως είπε. 

Αυτή, συνέχισε, είναι μια ασήμαντη πολύ μικρή ποσότητα και τα αποθέματα στα φράγματα Ασπρόκρεμου, Καναβιού και Μαυροκόλυμπου ανέρχονται στα 13,6 εκατομ. κυβικά μέτρα νερού, ποσοστό πληρότητας 19%, ενώ η αντίστοιχη περσινή ποσότητα ήταν 28 εκατ. κυβικά μέτρα νερού με ποσοστό πληρότητας 39,1%.

Ο κ. Ρουσής αναφερόμενος στα φράγματα Ευρέτου, Αργάκας, Πωμού, Αγίας Μαρίνας είπε πως σ’ αυτά έχουν εισρεύσει γύρω στις 400 χιλιάδες κυβικά μέτρα εισροής από την 1η Οκτωβρίου μέχρι σήμερα. Το τελευταίο τριήμερο Παρασκευής, Σαββάτου και Κυριακής η εισροή ήταν στις 84 χιλιάδες κυβικά μέτρα νερού.

Επιπρόσθετα τα αποθέματα  σήμερα ανέρχονται σε 7,8 εκατ. κυβικά μέτρα νερού, ποσοστό 30%, ενώ πέρσι την ίδια μέρα τα αποθέματα στα ίδια φράγματα ανέρχονταν σε 11,4 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού ποσοστό πληρότητας 43,7%.

Ο κ. Ρουσής χαρακτήρισε την κατάσταση τραγική με τη συνέχιση των ανομβριών, προσθέτοντας πως δεν έχουν εισρεύσει σημαντικές ποσότητες και όπως και πέρσι συνεχίζεται η ανομβρία. 

Θα περιμένουμε, είπε, τις επόμενες μέρες και επόμενες εβδομάδες για να δούμε κατά πόσο θα διαφοροποιηθεί η κατάσταση και να δημιουργηθούν ροές στους ποταμούς, συμπλήρωσε. 

Ο κ. Ρουσής κάλεσε τον κόσμο να είναι πιο προσεκτικός, να μην κάνει σπατάλες και να μην πλένει πεζοδρόμια με λάστιχα και  αυτοκίνητα. 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy