Τράπεζες, γραφειοκρατία, έλλειψη σχεδιασμού

Του Ανδρέα Μουσκάλλη*

Τα αποτελέσματα έρευνας του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων είναι καταθλιπτικά, αλλά και αναμενόμενα και μαρτυρούν τη διαχρονική αδυναμία αυτού του λαού να ενεργά γρήγορα, απλά, ευέλικτα, σχεδιασμένα σ’ όλες τις εκφάνσεις της ζωής του. Ακόμα και για τα πιο απλά και ασήμαντα ζητήματα. Ακόμα και στις πιο απελπιστικές για τον τόπο εποχές.

Η έρευνα του CIPA, μεταξύ των ξένων επενδυτών οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, κατέδειξε ότι οι τρεις μεγάλες πληγές της κυπριακής οικονομίας είναι η γραφειοκρατία, το τραπεζικό σύστημα και η έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού.

Είναι μεγάλη η θλίψη, η απογοήτευση και η οργή μου, όταν θέματα υψίστης σημασίας για τον τόπο και το λαό μας, για την ευημερία και την ευτυχία του, τυγχάνουν εξευτελισμού, διότι περί εξευτελισμού πρόκειται, από αξιωματούχους, θεσμούς, όργανα. Εχω την ισχυρή άποψη ότι διαχρονικά ο τόπος μας και γενικά η κοινωνία μας, πάσχει από έλλειψη ηγετών, οραματιστών, ανιδιοτελών ανθρώπων, οι οποίοι να μπουν μπροστά και να καθαρίσουν τους στάβλους του Αυγεία. Να μπουν μπροστά και να κρημνίσουν ένα διαρκές και επαναλαμβανόμενο σαθρό και φαύλο καθεστώς, το οποίο ταλαιπωρεί την κοινωνία, την οικονομία την ανάπτυξη και την προκοπή.

Το πολυδιαφημιζόμενο προ πολλού μορφωτικό επίπεδο του λαού μας δεν στάθηκε ικανό να διαφοροποιήσει πάγιες και σταθερές νοοτροπίες του συστήματος. Τουναντίον κατά την άποψή μου τις ενίσχυσε και τις δυνάμωσε.

Καθημερινά εισπράττω την οργή και την αγανάκτηση του κόσμου, και γνωρίζω την απάθεια, την αδιαφορία, την ανευθυνότητα και ανικανότητα των θεσμών και των κατεστημένων, να αλλάξουν τα αρνητικά δεδομένα. Ισως αυτά ευνοούν τις προσωπικές αδυναμίες και το χαρακτήρα, τα ενδιαφέροντα, τα βιώματα αυτών όλων που τα υπηρετούν.

Ανθρωποι με βαριά κληρονομιά, ισχυρά βιώματα, ηγετικά προσόντα και δυνατότητες, μένουν μακριά από θεσμούς και κατεστημένα, επειδή τους οδηγούν στο περιθώριο και στην εγκατάλειψη, μακριά από τα κέντρα αποφάσεων και τις ηγετικές θέσεις. Εχω την ακλόνητη πίστη ότι τη γραφειοκρατία, την έλλειψη σχεδιασμού και τη μεγάλη τραπεζική αδυναμία μπορούν να νικήσουν, παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα, άξιοι, ικανοί και αποφασιστικοί ηγέτες. Την ίδια ταλαιπωρία των ξένων επενδυτών την βιώνουν και οι Κύπριοι συμπατριώτες μας. Επιχειρηματίες, νοικοκυριά, ΜΜΕ, πολίτες.

Ενώ όλοι μας αγωνιούμε και αγωνιζόμαστε για την επανεκκίνηση της οικονομίας, την έλευση μιας υποφερτής ανάπτυξης και τη διοχέτευσή της στην πραγματική οικονομία, για να έχουμε πραγματική μείωση της ανεργίας, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, οι διάφοροι θεσμοί υμνολογούν τη γραφειοκρατία, το τραπεζικό σύστημα είναι αγκυλωμένο και καθηλωμένο ακόμα περισσότερο στη δειλία, σύγχυση, φοβία και αναποφασιστικότητά του, αδυνατούν να βρουν λύσεις, ιδιαίτερα σ’ αυτές για τον τόπο και το λαό μας περιστάσεις. Σφυρίζουν αδιάφορα, και παρακολουθούν με ψυχρότητα και αμήχανα την ταλαιπωρία και τα βάσανα του λαού μας.

Η έρευνα του CIPA, όταν αναφέρεται στη γραφειοκρατία, περιλαμβάνει όλο το κυπριακό οικοδόμημα. Ολους τους θεσμούς. Ολα τα σώματα. Ολους τους αξιωματούχους. Το τραπεζικό σύστημα περιλαμβάνει όλες τις τράπεζες, την ΚΤΚ, την ΕΚΤ, τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Την έλλειψη σχεδιασμού από τους Κυπρίους μπορούμε να την συναντήσουμε διαχρονικά σ’ όλα τα επίπεδα από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και είναι έμφυτη με το DNA του λαού μας. Δεν κατορθώσαμε ποτέ ως πολίτες να σκοτώσουμε αυτή τη μεγάλη εθνική μας αδυναμία. Δεν κατορθώσαμε ποτέ να υποτάξουμε το συναισθηματισμό στον ποιοτικό επαγγελματισμό μας και στη συνέπεια.

*Πρόεδρος Συνεργατικής Κεντρικής Εταιρείας Συμμετοχών

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy