Τρέχουν να υλοποιήσουν το νάρκοτεστ

Το μέτρο υλοποιείται προεκλογικά, δύο χρόνια μετά την ψήφιση των νομοσχεδίων

Ήταν 25 Φεβρουαρίου του 2016 όταν η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων ψήφιζε τα κυβερνητικά νομοσχέδια για λειτουργία των ελέγχων νάρκοτεστ.

Δύο ολόκληρα χρόνια μετά και ολίγες ημέρες πριν τις προεδρικές εκλογές, η κυβέρνηση θυμήθηκε να προχωρήσει με την έκδοση του διατάγματος, στην υλοποίηση του μέτρου. Χτες μετά την ολοκλήρωση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο ίδιος ο Υπουργός ανέφερε ότι το νάρκοτεστ αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή στους κυπριακούς δρόμους μετά τις 16 του μήνα.

Ο αρμόδιος Υπουργός ανέφερε ότι η προετοιμασία της Αστυνομίας με σκοπό την ομαλή λειτουργία του νέου μέτρου έχει αρχίσει προ καιρού και τα μέλη έχουν εκπαιδευτεί και εξοικειωθεί με τη χρήση του μηχανισμού ελέγχου, ο οποίος εξασφαλίστηκε μετά από διαδικασία προσφορών. Σύμφωνα με τον Υπουργό, υπάρχει ικανοποιητικός αριθμός μηχανημάτων και μπορούν να γίνονται επαρκείς έλεγχοι.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Μεταφορών Μάριος Δημητριάδης, ανέφερε ότι με την εφαρμογή του νάρκοτεστ πλέον θα εντοπίζονται οι οδηγοί που κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών και άρα ενισχύεται το θέμα της οδικής ασφάλειας. Όπως ανέφερε ο Υπουργός Μεταφορών, σε περιπτώσεις που οδηγοί εντοπιστούν, έχοντας στον οργανισμό τους ναρκωτικές ουσίες, το επόμενο βήμα είναι να λαμβάνεται δείγμα από αίμα, το οποίο θα ελέγχεται στο κρατικό χημείο κατά τρόπο με τον οποίο η ανάλυση θα είναι απόλυτα επιβεβαιωμένη. Όπως ανέφερε, τέτοιες πρακτικές εφαρμόζονται και στις υπόλοιπες χώρες.

Ερωτηθείς για τις ποινές και τα πρόστιμα, ο Υπουργός Μεταφορών υπενθύμισε ότι υπάρχει πρωτοβουλία για να γίνουν πιο αυστηρά με απώτερο σκοπό τη μείωση των δυστυχημάτων.

Νομοσχέδια και ποινές

Υπέρ των νομοσχεδίων για το νάρκοτεστ είχαν ταχθεί το 2016, 29 βουλευτές από το ΔΗΣΥ, το ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ, το ΕΥΡΩΚΟ και τη Συμμαχία Πολιτών. Τα νομοσχέδια είχαν καταψηφιστεί από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ ενώ αποχή είχαν τότε τηρήσει οι Οικολόγοι.

Σύμφωνα με τους νόμους, οι οδηγοί που θα ανακόπτονται από την Αστυνομία θα δίνουν δείγμα σάλιου στους αστυνομικούς και εάν η προκαταρκτική εξέταση είναι θετική τότε θα δίνει πρόσθετο δείγμα σάλιου για εργαστηριακή εξέταση.

Οι παρανομούντες θα οδηγούνται στο δικαστήριο. Η νομοθεσία θα προβλέπει ποινή φυλάκισης μέχρι τρία χρόνια ή χρηματική ποινή €3.500, στέρηση άδειας οδήγησης και επιβολή 3 6 βαθμών ποινής. Επίσης ποινικό αδίκημα θα θεωρείται όταν ο οδηγός αρνείται να δώσει δείγμα σάλιου. Όλα τα έσοδα από τις χρηματικές ποινές που θα επιβάλλονται θα καταλήγουν σε ειδικό ταμείο για την απεξάρτηση χρηστών ναρκωτικών.

Κώστας Α. Κωνσταντίνου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy