«Τρέχουν» όλοι για την προεδρία της Βουλής

Εντατικοποιούνται οι διεργασίες στα κόμματα για το θέμα της προεδρίας της Βουλής των αντιπροσώπων.

Πριν από λίγο, η Γραμματεία του κινήματος σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ αποφάσισε ομόφωνα και μάλιστα «με ενθουσιασμό», σύμφωνα με τον αναπληρωτή πρόεδρο του κόμματος Κωστή Ευσταθίου, όπως διεκδικήσει την προεδρία του νομοθετικού σώματος με τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο.

Ο κ. Ευσταθίου δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ ότι το κόμμα του είχε διαβουλεύσεις με το ΔΗΚΟ, από το οποίο έλαβε διαβεβαιώσεις για στήριξη του κ. Σιζόπουλου, ενώ είναι σε επικοινωνία και με την Συμμαχία Πολιτών, με το κόμμα του Γιώργου Λιλλήκα να αναμένεται να απαντήσει τις επόμενες ώρες.

Ο κ. Ευσταθίου εκτίμησε ωστόσο ότι με βάση τη λογική η Συμμαχία θα ψηφίσει τον κ. Σιζόπουλο.

Στο ΠΓ ΕΔΕΚ εισήγηση υποψηφιότητας Μ. Σιζόπουλου

Εισήγηση στο Πολιτικό Γραφείο της ΕΔΕΚ για κατάθεση της υποψηφιότητας του Προέδρου του Κινήματος, Μαρίνου Σιζόπουλου, για την προεδρία της Βουλής, αποφάσισε ομόφωνα η Πολιτική Γραμματεία της ΕΔΕΚ.

Σε γραπτή του δήλωση ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ αναφέρει ότι “σήμερα η Πολιτική Γραμματεία της ΕΔΕΚ ομόφωνα αποφάσισε να εισηγηθεί στο Πολιτικό Γραφείο, το οποίο θα συνέλθει την Παρασκευή, την κατάθεση της υποψηφιότητάς του Προέδρου του Κόμματος στην Προεδρία της Βουλής κατά την πρώτη συνεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων”.

Προσθέτει ότι “στη σημερινή συνεδρία της Πολιτικής Γραμματείας συζητήθηκε επίσης το θέμα της παραίτησης των δύο Αντιπροέδρων, δόθηκαν αμοιβαίες εξηγήσεις, έγινε έκκληση ανάκλησης για να υπάρχει συλλογική διαχείριση των προβλημάτων και ενωτική συσπείρωση”.

Η έκκληση έγινε αποδεκτή από την Α΄ Αντιπρόεδρο, Μαρία Βασιλειάδου.

Στο ΑΚΕΛ, οι αποφάσεις παραπέμπονται στα συλλογικά όργανα του κόμματος με αποκορύφωμα τη συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής την ερχόμενη Δευτέρα.

Πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι γίνονται ήδη διαβουλεύσεις και επαφές, με το κόμμα να εξετάζει το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την προεδρία της Βουλής με τον Άντρο Κυπριανού.

Προβληματισμός επικρατεί και στον ΔΗΣΥ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου δεν θα διεκδικήσει την Προεδρία, χωρίς να αποκλείεται κάτι τέτοιο την υστάτη. Ωστόσο το ενδεχόμενο αυτό χαρακτηρίζεται απομακρυσμένο, ενώ αξιωματούχοι του κόμματος χαρακτηρίζουν δύσκολο ο ΔΗΣΥ να στηρίξει Πρόεδρο από το ΑΚΕΛ.

Οι Οικολόγοι θα έχουν ως υποψήφιο τον πρόεδρο τους Γιώργο Περδίκη, ο οποίος εισηγείται θητεία 2,5 ετών για τον ίδιο και στη συνέχεια αλλαγή.

Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ, η εκπρόσωπος Τύπου του κινήματος Έφη Ξάνθου, σχολιάζοντας τα νέα δεδομένα με την υποψηφιότητα Σιζόπουλου, είπε ότι οι Οικολόγοι δεν διαφοροποιούν την απόφαση τους και τα δεδομένα θα εξεταστούν στην πρώτη ολομέλεια.

Ανακάλεσαν τις παραιτήσεις τους οι αντιπροέδροι της ΕΔΕΚ

Εν τω μεταξύ, τον Ιούλιο και όχι τον Οκτώβριο θα πραγματοποιηθεί τελικά το τακτικό συνέδριο της ΕΔΕΚ.

Η σχετική απόφαση λήφθηκε σήμερα στη Γραμματεία του κόμματος, όπως γνωστοποίησε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος Κωστής Ευσταθίου, ο οποίος γνωστοποίησε επίσης ότι οι δύο αντιπρόεδροι ανακάλεσαν τις παραιτήσεις τους και παραμένουν στις θέσεις τους μέχρι το Συνέδριο.

Ο κ. Ευσταθίου είπε ότι δεν τίθεται θέμα παραίτησης ούτε του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής Χρυσού Τουλούπη.

Σε ότι αφορά τη Συμμαχία Πολιτών, χθες βράδυ, η γραμματεία δεν αποδέχθηκε την παραίτηση του αναπληρωτή προέδρου Στέλιου Αμερικάνου, και όπως δήλωσε ο ίδιος στον ΑΣΤΡΑ, θα επανεξετάσει την απόφαση του.

Ο κ. Αμερικάνος δήλωσε χαρακτηριστικά, ότι δέχεται μεγάλη πίεση από ανθρώπους που στάθηκαν δίπλα του διαχρονικά για να παραμείνει στο πόστο του.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy