Τρια χρόνια στη φυλακή για 27χρονο το τίμημα για έξι κιλά κάνναβης

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας – Αμμοχώστου επέβαλε σήμερα ποινή φυλάκισης τριών χρόνων στον Παντελή Παναγή, 27 χρόνων από τη Λεμεσό, ο οποίος παραδέχθηκε κατηγορία που αφορά το αδίκημα της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος.

Συγκεκριμένα, ο κατηγορούμενος παραδέχθηκε πως στις 7/6/2017 ενώ εξέτιε ποινή φυλάκισης στη Δεκέλεια, συνωμότησε με άλλα δύο πρόσωπα να διαπράξουν κακούργημα στη Λάρνακα και τη Λεμεσό, δηλαδή εμπορία ναρκωτικών 5 κιλών και 786 γραμμαρίων κάνναβης.

Σύμφωνα με τα γεγονότα της υπόθεσης το μεσημέρι της 7/6/2017 Έλληνας μόνιμος κάτοικος Γερμανίας, εντοπίστηκε στο αεροδρόμιο Λάρνακας να μεταφέρει στις αποσκευές του από την Αθήνα κάνναβης βάρους 5.786. Ο άνδρας είχε προσεγγιστεί στη Γερμανία με σκοπό να μεταφέρει ναρκωτικά στη Κύπρο έναντι αμοιβής. Ο άνδρας ταξίδεψε από το Μόναχο για την Αθήνα όπου διανυκτέρευσε και του παραδόθηκαν τα ναρκωτικά για να τα μεταφέρει στη Κύπρο, ενώ λάμβανε οδηγίες μέσω τηλεφώνου από ένα άτομο στην Αθήνα και ένα άτομο στην Ολλανδία.

Ανακρινόμενος από μέλη της ΥΚΑΝ ο ύποπτος συναίνεσε σε ελεγχόμενη παράδοση και επιβιβαζόμενος σε ταξί άρχισε κινείτο σε συγκεκριμένα σημεία στη Λάρνακα για τα οποία του δίνονταν οδηγίες είτε με γραπτά μηνύματα είτε με τηλεφωνική επικοινωνία.

Στη συνέχεια διευθετήθηκε συνάντηση στο προαύλιο της εκκλησίας Αγίου Λαζάρου στη Λάρνακα και την προκαθορισμένη ώρα αυτοκίνητο με οδηγό και συνοδηγό ανέμενε το ταξί που μετέφερε τον άνδρα. Ωστόσο τον μεταφορέα υποδύθηκε αστυνομικός που μετέφερε τη βαλίτσα η οποία περιείχε ομοιώματα ναρκωτικών, αφού προηγουμένως είχε αφαιρεθεί η αληθινή κάνναβη.

Η Αστυνομία συνέλαβε τον συνοδηγό του αυτοκινήτου και στην κατοχή του εντοπίστηκαν ένα κινητό τηλέφωνο και το ποσό των 2.490 ευρώ, ενώ ανέφερε στους αστυνομικούς ότι τα χρήματα θα τα έδινε στον Έλληνα μεταφορέα, ότι με τον οδηγό του οχήματος θα μετέφεραν τον μεταφορέα στη Λεμεσό και πως έλαβε τις σχετικές οδηγίες από τον «Παντελή» που ήταν κατάδικος σε φυλακή.

Ο κατηγορούμενος βαρύνεται με δύο καταδίκες που αφορούν υπόθεση του 2015 για παράνομη κατοχή κάνναβης, αδίκημα για το οποίο καταδικάστηκε σε 2 χρόνια και 6 μήνες φυλάκιση και σε υπόθεση του 2016 για παράνομη κατοχή ναρκωτικών και παράνομη κατοχή ναρκωτικών με σκοπό τη προμήθεια, αδικήματα για τα οποία καταδικάστηκε από το Δικαστήριο των Βρετανικών Βάσεων Επισκοπής σε ποινές φυλάκισης 4 μήνες και 24 μήνες αντίστοιχα.

Στην απόφαση του το Δικαστήριο επανέλαβε ότι «τα ναρκωτικά αποτελούν μάστιγα για την κοινωνία, οδηγούν τα θύματα σε εξαθλίωση και σπέρνουν το θάνατο κυρίως μεταξύ νέων ανθρώπων. Παράπλευρες απώλειες και ουδόλως αμελητέες είναι και οι επιπτώσεις που επιφέρουν στις οικογένειες των θυμάτων και γενικότερα στον κοινωνικό ιστό και την οικονομία του τόπου».

Σημειώνεται επίσης ότι τα όσα αναφέρθηκαν από τον οδηγό και το συνοδηγό του αυτοκινήτου στην Αστυνομία, «αναδεικνύουν το εύρος συμμετοχής του κατηγορουμένου, που κρίνεται βαρυσήμαντο και πρωταγωνιστικό» ειδικά όταν κατά τον ουσιώδη χρόνο ήταν κατάδικος στις φυλακές των Βρετανικών Βάσεων στη Δεκέλεια και τα γεγονότα «τον κατατάσσουν σε δραστήριο μέλος της όλης επιχείρησης και με πρωταγωνιστικό μάλιστα ρόλο. Εν κατακλείδι οι ενέργειες του αποσκοπούσαν σε εξυπηρέτηση του εμπόρου ώστε στο τέλος της ημέρας να ανακτήσει κατοχή των ναρκωτικών για να τα διοχετεύσει στην αγορά».

Προς όφελος του κατηγορουμένου το δικαστήριο έλαβε υπόψη τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει, τις προσωπικές του περιστάσεις, το γεγονός ότι καταβάλλει προσπάθειες απεξάρτησης και τους τελευταίους 6 μήνες είναι εντελώς καθαρός και την άμεση παραδοχή και συνεργασία του με την Αστυνομία.

Το Κακουργιοδικείο επέβαλε τελικά στον κατηγορούμενο ποινή φυλάκισης 3 χρόνων.

Το Δικαστήριο απέρριψε αίτημα του συνηγόρου υπεράσπισης για αναστολή εκτέλεσης της ποινής, σημειώνοντας στην απόφαση του ότι «η σοβαρότητα του αδικήματος, ο ιδιαίτερος ρόλος του κατηγορουμένου στη διάπραξη του και η επίμονη ροπή του σε τέτοιας φύσης αδικήματα, δεν αφήνουν περιθώριο θετικής άσκησης της διακριτικής μας εξουσίας».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy