Τρία επεισόδια στο Αιγαίο σήμερα σύμφωνα με πρακτορείο Ντογάν

Τρία επεισόδια στο Αιγαίο υποστηρίζει ότι έγιναν σήμερα μεταξύ ελληνικών και τουρκικών σκαφών το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ντογάν.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ντογάν υπήρξε νέα ένταση μεταξύ τουρκικών και ελληνικών σκαφών’ το πρωί.

Όπως μεταδίδει έγινε στις 9.00 το πρωί ώρα Τουρκίας (8.00 ώρα Ελλάδας) όταν ελληνικό σκάφος υπ αριθμός ΑΖ913 ξεκίνησε από την Καλόλιμνο, πρώτα πήγε στα Ίμια και στη συνέχεια μπήκε στα τουρκικά χωρικά ύδατα.

Αμέσως κινητοποιήθηκε σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής υπ αριθμός 72 και βρέθηκε μπροστά από το ελληνικό σκάφος.

Προς την περιοχή έσπευσαν άλλα τρία σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής που βρίσκονταν στο λιμάνι του Τουργκούτρεϊς της Τουρκίας.

Κατά την καταδίωξη το ελληνικό και τουρκικό σκάφος βρέθηκαν το ένα απέναντι στο άλλο σε μικρή απόσταση. Γύρω στις 9.35 ώρα Τουρκίας (8.35 ώρα Ελλάδας) το ελληνικό σκάφος έπαθε βλάβη και όπως μεταδίδει το Ντογάν είδαν πέντε Έλληνες στρατιώτες να βγαίνουν πάνω από το σκάφος και να προσπαθούν να μιλήσουν με τους αξιωματικούς στο τουρκικό σκάφος.

Η βλάβη κράτησε περίπου 30 λεπτά και μετά την αποκατάστασή της γύρω στις 10.15 ώρα Τουρκίας (9.15 ώρα Ελλάδας) το ελληνικό σκάφος αποχώρησε για τα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Το πρακτορείο Ντογάν είδε το ελληνικό σκάφος να πηγαίνει στην Κω και εκεί να πλησιάζουν τεχνική μεταφέροντας υλικό για την διόρθωση της μηχανής του σκάφους. Η ένταση κράτησε για 75 λεπτά μέχρι το ελληνικό σκάφος να περάσει στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Σύμφωνα με το Ντογάν το δεύτερο επεισόδιο έγινε όταν τουρκικό ιστιοφόρο παρενοχλήθηκε από σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής ενώ όταν προειδοποιήθηκε να μην πλησιάσει τα Ίμια το σκάφος άλλαξε πορεία.

Στη συνέχεια το ελληνικό σκάφος σταμάτησε το τουρκικό ιστιοφόρο και συνομίλησε για λίγο με αυτούς που βρίσκονταν στο σκάφος. Μετά από 10 λεπτά επετράπη στο ιστιοφόρο να συνεχίσει την πορεία του.

Το τρίτο επεισόδιο έγινε στις 16.00 ώρα Τουρκίας (15.00 ώρα Ελλάδας) όταν σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής που ξεκίνησε από την Καλόλιμνο με κατεύθυνση τα Ίμια μπήκε στα τουρκικά χωρικά ύδατα, όπως ισχυρίζεται το πρακτορείο Ντογάν.

Παρενέβη η τουρκική ακτοφυλακή και ανάγκασε το ελληνικό σκάφος να επιστρέψει. Η καταδίωξη μεταξύ των σκαφών συνεχίστηκε για 15 λεπτά και καταγράφηκε από το Ντογάν. Στη συνέχεια ισχυρίζεται το Ντογάν, το τουρκικό σκάφος έβγαλε το ελληνικό έξω από τα τουρκικά χωρικά ύδατα.

Δύο σκάφη της ελληνικής ακτοφυλακής βρίσκονται μπροστά την Καλόλιμνο. Στην περιοχή δύο τουρκικά και δύο ελληνικά σκάφη εξακολουθούν να κάνουν περιπολίες.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy