«Τρύπιες» Δηλώσεις για Πόθεν Έσχες

Ο Ιωνάς τα έριξε στο κουτσομπολιό και κατέθεσε προτάσεις για βελτιώσεις

Στο κουτσομπολιό τα έριξε ο Υπουργός Δικαιοσύνης σχετικά με τις αντιδράσεις για το πόθεν έσχες, καταθέτοντας χθες στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών τις θέσεις του γύρω από την ανάγκη αναθεώρησης της νομοθεσίας μετά και από τη σχετική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης επί της ουσίας παραδέχθηκε ότι αρκετοί αξιωματούχοι δεν υπέβαλαν όλα τα στοιχεία με τελικό αποτέλεσμα να μην εξυπηρετείται τελικά ο σκοπός του νόμου. Χαρακτηριστικό ήταν όταν διερωτήθηκε πώς γίνεται «κάποιος να δηλώνει ότι δεν έχει τραπεζικό λογαριασμό, όταν ξέρουμε πολύ καλά ότι όλοι έχουν». Έγινε, σημείωσε, μια συζήτηση με τη μορφή του κουτσομπολιού ως αποτέλεσμα της δημοσιοποίησης. Παραδέχθηκε ακόμα ότι δεν παρέχονται στην τριμελή επιτροπή για το πόθεν έσχες τα εργαλεία για έλεγχο της ορθότητας των στοιχείων, ενώ όπως είναι αυτή τη στιγμή ο νόμος δεν μπορούν να υπάρξουν ποινικές διώξεις για βουλευτές και Υπουργούς που καταθέτουν ψευδή στοιχεία.

Ο Ιωνάς Νικολάου κατέθεσε σειρά θέσεων, κάποιες από τις οποίες περιλαμβάνονται στη σειρά νομοσχεδίων που έχει ενώπιόν της πλέον η Επιτροπή Νομικών της Βουλής: •Μείωση των ατόμων που θα ελέγχονται, ώστε να γίνεται αποτελεσματικός έλεγχος (εξαίρεση περίπου 4.200 κοινοτικών συμβούλων, τοπικών αρχών κατεχομένων δήμων και κοινοτήτων και των σχολικών εφορειών).

•Έλεγχος των στοιχείων μέσω ελεγκτών που θα διορίζει η ίδια η τριμελής επιτροπή. •Να απαλλαγούν τα άτομα που επιθυμούν να καταγγείλουν γραπτώς παρατυπίες από την υποχρέωσή τους να υποβάλουν ένορκη δήλωση, ώστε να διασφαλιστεί η ανωνυμία. •Υποχρέωση όσων υποβάλουν δηλώσεις να τις συμπληρώνουν οι ίδιοι, καθώς για βουλευτές και Υπουργούς δεν υπάρχει αυτή η υποχρέωση. •Ρύθμιση για περιπτώσεις προσώπων που καλούνται να προσκομίσουν πρόσθετα στοιχεία αλλά δεν το πράττουν. •Περιορισμός της δημοσιοποίησης στοιχείων μόνο στους αξιωματούχους που ασκούν ουσιαστική εξουσία. •Να αποτελεί ποινικό αδίκημα σε περίπτωση που διαπιστώνεται ότι δηλώσεις αξιωματούχων είναι ψευδείς.

Επιμένει για συζύγους το ΑΚΕΛ

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού δήλωσε ότι είναι κοινή θέση ότι χρειάζονται βελτιώσεις, οι οποίες πρέπει να ψηφιστούν και να εφαρμοστούν. Την ίδια ώρα πρόσθεσε χρειάζονται προσαρμογές για να γίνει διαφανής και αποτελεσματικός ο νόμος. Επανέλαβε, επίσης, την επιμονή του ΑΚΕΛ για να ενταχθούν πρόνοιες για υποχρέωση της κατάθεσης και δημοσιοποίησης στοιχείων που αφορούν συζύγους των ελεγχομένων προσώπων. Σημείωσε, δε, πως η πρόνοια αυτή κουτσουρεύθηκε με πρωτοβουλία του ιδίου του Προέδρου Αναστασιάδη, ο οποίος προέβη σε αναφορά του νόμου. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας οι βουλευτές του ΑΚΕΛ εξέφρασαν επιφυλάξεις για την εξαίρεση των σχολικών εφορειών, καθώς χειρίζονται εκατομμύρια. Ο Α. Δαμιανού ανέφερε ότι θα πρέπει να εξεταστεί συνολικά ο κατάλογος με τους αξιωματούχους, ώστε να διαφανεί αν κάποιοι πρέπει να εξαιρεθούν.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών, βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Γεωργίου, εισηγήθηκε όπως οι δηλωμένες καταθέσεις σε τράπεζες να συνοδεύονται με τα απαραίτητα πιστοποιητικά και σφραγίδα από τις ίδιες τις τράπεζες. Το ίδιο, σημείωσε, θα πρέπει να γίνεται και από το Κτηματολόγιο για όσους δηλώνουν ακτήμονες.

Ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι δεν μπορούν να ευθύνονται οι δημοσιογράφοι και να κατηγορούνται για κουτσομπολιό, καθώς θα έπρεπε οι ίδιοι οι πολιτικοί, διοικούντες, κόμματα και βουλευτές να πουν mea culpa. Διερωτήθηκε ακόμα κατά πόσο το πόθεν έσχες που καταθέτουν τόσα χρόνια οι βουλευτές είναι αληθινό.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου συμφώνησε ότι ο θεσμός έχει αποτύχει πριν εφαρμοστεί.

Δημήτρης Στρατής

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy