Τρύπιο σύστημα υγείας

Η απουσία προνοιών για παροχή κατ’ οίκον υπηρεσιών φυσιοθεραπείας σε ανάπηρους, δικαιούχους λήπτες δημόσιων βοηθημάτων, αποτελεί ένα διαχρονικό κενό του συστήματος υγείας. 

Συγκεκριμένα η Επίτροπος Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ελίζα Σαββίδου σε σχετική έκθεση της καλεί το Υπουργείο Υγείας να δώσει λύσεις στις περιπτώσεις όπου δικαιούχοι δωρεάν κρατικής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης οι οποίοι, εξαιτίας της κατάστασης της υγείας και της αναπηρίας τους, χρειάζονται φυσιοθεραπεία και δεν έχουν δυνατότητα πρόσβασης στα κρατικά νοσηλευτήρια, ούτε έχουν τη δυνατότητα για κατ’οίκον φυσιοθεραπεία. 

Δεν έχουν τους πόρους για βασικές υπηρεσίες

Μετά από εξέταση σχετικού παραπόνου διαφάνηκε ένα διαχρονικό κενό του δημόσιου συστήματος υγείας. Το κενό που επισημαίνεται όσον αφορά τη φυσιοθεραπεία, σημειώνει η Ελίζα Σαββίδου, συνδέεται με το γεγονός ότι, γενικότερα, το δημόσιο σύστημα υγείας είναι σχεδιασμένο και προσανατολισμένο αποκλειστικά στη βάση της ιατρικής/ νοσοκομειακής περίθαλψης και της παροχής ιατρικών υπηρεσιών. Αυτό το γεγονός  λειτουργεί, δυστυχώς, σε βάρος της περισσότερο ευάλωτης πληθυσμιακής ομάδας, των ασθενών με αναπηρίες που είναι λήπτες δημόσιου βοηθήματος. Η αξιοπρεπής διαβίωσή τους εξαρτάται από το δημόσιο βοήθημα και δεν έχουν οικονομικούς πόρους να εξασφαλίσουν υπηρεσίες φυσιοθεραπείας που χρειάζονται από τον ιδιωτικό τομέα. Ως αποτέλεσμα, όταν είναι εξαιρετικά δύσκολη ή αδύνατη η πρόσβασή τους στα κρατικά νοσηλευτήρια, εκ των πραγμάτων, όπως φάνηκε μέσα από τη διερεύνηση,  στερούνται της φυσιοθεραπείας, μιας ουσιώδους δηλαδή υπηρεσίας για την υγεία και την αναπηρία τους. Αυτό πολύ πιθανόν, σημειώνει η Επίτροπος Διοικήσεως να επιδεινώσει την  κατάστασή τους, να υποβαθμίσει τη ποιότητα ζωής τους και να αυξήσει την εξάρτηση τους από την οικογένειά τους και τα οικεία τους πρόσωπα. 

Παράλληλα η Επίτροπος εντοπίζει διακριτική μεταχείριση των ασθενών με αναπηρία που χρήζουν φυσιοθεραπείας σε σχέση με τους ασθενείς χωρίς αναπηρία, λόγω του ότι δεν λήφθηκαν τα απαραίτητα μέτρα για να είναι εφικτή η παροχή των υπηρεσιών κατ’ οίκον, ή, έστω η κάλυψη του κόστους της φυσιοθεραπείας που μπορεί να εξασφαλίζεται από τον ιδιωτικό τομέα.

Απέχουμε πολύ από πολιτικές αναβάθμισης υπηρεσιών 

Ανησυχία όμως προκαλεί και η εκκρεμότητα από πλευράς Υπουργείου Υγείας στη διαμόρφωση αναγκαίων πολιτικών αναβάθμισης των υπηρεσιών φυσικής αποκατάστασης στα πλαίσια και του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Αναπηρία 2013 – 2015. 

Από την πλευρά της η Ελίζα Σαββίδου καλεί το Υπουργείο Υγείας με κάποιες προσαρμογές και μέτρα να διασφαλίσει την πρόσβαση όλων των ασθενών με αναπηρίες στις υπηρεσίες φυσιοθεραπείας. Χαρακτηριστικά η Ελίζα Σαββίδου αναφέρει πως δεν θεωρεί  ότι είναι άδυνατο να γίνουν διευθετήσεις από το Υπουργείο Υγείας. Συγκεκριμένα επισημαίνει ότι θα μπορούσαν να γίνουν διευθετήσεις από πλευράς Υπουργείου για μεταφορά των ασθενών με αναπηρίες που χρειάζονται φυσιοθεραπεία από το χώρο μόνιμης διαμονής τους στα κρατικά νοσηλευτήρια, όταν η κατάσταση της υγείας και της αναπηρίας τους, δε επιτρέπει να αναλαμβάνεται η μεταφορά τους από την οικογένεια τους ή φροντιστή. Επίσης να γίνουν διευθετήσεις για παροχή κατ’ οίκον υπηρεσιών φυσιοθεραπείας ή υπηρεσιών φυσιοθεραπείας σε κέντρα φροντίδας/ιδρύματα, όταν η μεταφορά των ασθενών με αναπηρίες στα κρατικά νοσηλευτήρια κρίνεται ότι θα είναι σε βάρος της κατάστασης τους. 

Ελένη Κωνσταντίνου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy