Τσίπρας: Δεν πρόκειται να δεχθούμε λύση στην Κύπρο με Τούρκικες εγγυήσεις

«Δεν πρόκειται να δεχθούμε μία ενωμένη Κύπρο της οποίας η ασφάλεια να είναι εγγυημένη από την Τουρκία, υπό την απειλή στρατιωτικής επέμβασης», δήλωσε ο `Ελληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας σε εκδήλωση που διοργάνωσαν προς τιμή του, στην Ουάσιγκτον, οι ελληνοαμερικανικές οργανώσεις AHEPA και AHI.

Ο κ. Τσίπρας έφτασε τη Δευτέρα στην Ουάσιγκτον, ολοκληρώνοντας ένα διήμερο επαφών στο Σικάγο, και σήμερα το μεσημέρι (τοπική ώρα) συναντάται στο Λευκό Οίκο με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ. Πριν την εκδήλωση συναντήθηκε στο ΔΝΤ με τη Γενική Διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

«`Εχουμε και θα συνεχίσουμε να έχουμε μία δραστήρια πολιτική για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος στη βάση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης, όπως περιγράφεται από τα ψηφίσματα του ΣΑ», είπε ο `Ελληνας Πρωθυπουργός, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «η τουρκική πλευρά θα καθίσει ξανά στο τραπέζι να συνεχίσει τις συνομιλίες σ’ αυτή τη βάση».

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ελπίδα ότι θα του δοθεί η δυνατότητα να συζητήσει το κρίσιμο αυτό θέμα με τον Πρόεδρο Τραμπ και με την αμερικανική πολιτική ηγεσία. «Για αυτό κι επικοινώνησα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη», πρόσθεσε.

Στην ομιλία του  έστειλε ξανά το μήνυμα της «επιστροφής της Ελλάδας» και του γεωστρατηγικού της ρόλου. «Αυτή είναι η στιγμή για επιπλέον ενδυνάμωση της ελληνο-αμερικανικής στρατηγικής σχέσης», είπε.

Στους στόχους της συνεργασίας, ανέφερε πως κατά πρώτον “θα πρέπει να εστιαστούμε σε αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στους τομείς του τουρισμού, των ακινήτων, της ενέργειας, των υποδομών, της νέας τεχνολογίας, του αγροτουρισμού και του χρηματοπιστωτικού τομέα”.

Τόνισε ακόμη ότι πρέπει να καταστεί σαφές σε συμμάχους και φίλους «ότι η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει περιφερειακός πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας μόνον αν απαντηθούν οι θεμελιώδεις της ανησυχίες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Ως πρώτη παρέθεσε το Κυπριακό και ως δεύτερη τα ελληνοτουρκικά.

«`Εχουμε μία ενεργή πολιτικού διαλόγου και εμπλοκής με την Τουρκία, με στόχο να επιλύσουμε προβλήματα και να υποστηρίξουμε την ευρωπαϊκή της προοπτική», είπε ο `Ελληνας πρωθυπουργός, εκφράζοντας την ελπίδα η Τουρκία να καθίσει στο τραπέζι και να συνεχίσει τις διερευνητικές συνομιλίες, ή να συζητήσει ΜΟΕ.
 
«Αλλά πρέπει να είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι θα προστατεύσουμε αποφασιστικά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο από τις παράνομες τουρκικές διεκδικήσεις και προκλήσεις», είπε ο κ. Τσίπρας.

Σε σχέση με τη διαφορά Ελλάδας – Σκοπίων για την ονομασία, είπε ότι θα συνεχιστεί ο διάλογος και τα ΜΟΕ. Όμως, τόνισε, “ο δρόμος της ευρωατλαντικής ενσωμάτωσης μπορεί να ανοίξει για την ΠΓΔΜ όταν επιλύσει το πρόβλημα στη βάση αμοιβαία αποδεκτής λύσης».

Ο Πρωθυπουργός είπε στα σημαντικά αυτά θέματα η Ελλάδα υπολογίζει εξαιρετικά στην πολύτιμη υποστήριξη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας.

Μίλησαν επίσης ο Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ Καρλ Χόλιστερ και ο Πρόεδρος του ΑΗΙ Νίκος Λαρυγγάκης. Παρευρέθηκαν στην εκδήλωση οι Πρέσβεις της Ελλάδας, των ΗΠΑ και της Κύπρου, Χάρης Λαλάκος, Τζέφρι Πάγιατ και Λεωνίδας Παντελίδης, ο βουλευτής Τζον Σαρμπάνης και άλλοι.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy