Τσίπρας: Δεν θα υποχωρήσουμε σε ακραίες και παράλογες απαιτήσεις

Βρισκόμαστε λίγο πριν το τέλος μιας επίπονης περιόδου για την ελληνική οικονομία, είπε στην ομιλία του, στην κρίσιμη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Η πλειοψηφία ζητά βιώσιμη λύση και όχι απλά συμφωνία, τόνισε, λέγοντας ότι οι πολίτες στηρίζουν την προσπάθεια της κυβέρνησης, «γιατί αντιλαμβάνονται ότι για πρώτη φορά διαπραγματεύεται για τα δικά του συμφέροντα» εξήγησε.

Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε σε ακρότητες και παράλογες απαιτήσεις, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στα εργασιακά και τον ΦΠΑ.

tsipras - syriza

Για το ασφαλιστικό είπε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει τα προβλήματά του, όχι με όρους εξαναγκασμού και περικοπών, αλλά μετά από τις νέες αναλογιστικές μελέτες.

Άσκησε μάλιστα κριτική στα κόμματα της Αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι «αυτοί που μας κουνούν το δάχτυλο είναι οι ίδιοι που το κατέστρεψαν».

«Κάναμε βήματα προσέγγισης. Έχουμε όμως και ‘κόκκινες γραμμές’. Η ελληνικη οικονομία το τελευταίο που χρειάζεται είναι νέα μέτρα. Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε όρους εξευτελιστικούς για την παράταξη και τον λαό. Πρέπει να περάσουμε τον κάβο με έναν αμοιβαία επωφελή συμβιβασμό με χαμηλά πλεονάσματα, αναδιανομή και αναδιάρθρωση του χρέους» υπογράμμισε.

Ο κ. Τσίπρας «φωτογράφισε» ευρωπαίους αξιωματούχους που «παίζουν με τη φωτιά», κάνοντας δηλώσεις περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. «Δεν βοηθούν στην οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης» τόνισε.

«Προτείνουμε λοιπόν σε όλους αυτούς να συνταχθούν με τις δυνάμεις εκείνες που δουλεύουν ειλικρινά για εξεύρεση λύσης. Να καταλάβουν επιτέλους ότι αυτό που διακυβεύεται εδώ δεν είναι ένα παιχνίδι ισχύος και επιβεβαίωσης, αλλά το ίδιο το μέλλον της Ευρώπης, το ίδιο το σχέδιο της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

» Δεν πρόκειται λοιπόν να ανεχτούμε και να αφήσουμε στο απυρόβλητο όσους εξακολουθούν να παίζουν με τη φωτιά, όσους ποντάρουν στην αποτυχία της ευρωπαϊκής ενοποίησης, όσους εξωθούν τα πράγματα σε ρήξη. Όσους κάθε φορά που γίνονται βήματα διακινούν σενάρια εξόδου ταπείνωσης της Ελλάδας και κρίσης.

» Τα διακινούν κατ’ ίδιαν, δήθεν εμπιστευτικά, και αμέσως μετά δημοσίως. Θέλω να στείλω ένα καθαρό μήνυμα. Αυτές τις τελευταίες μέρες πριν την συμφωνία, όσοι μπορούν να συμβάλλουν ας το κάνουν. Όσοι δεν το επιθυμούν ας σιωπήσουν.»

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι πιο σκληρός αντίπαλος για την κυβέρνησης δεν είναι «στο Βερολίνο, τις Βρυξέλλες ή την Ουάσινγκτον», αλλά βρίσκεται εντός των τειχών: «Υπάρχει το λόμπι των εγχώριων δυνάμεων που ευνοήθηκε την τελευταία 25ετία» είπε ο πρωθυπουργός.

Χαρακτηριστικό ένα απόσπασμα της ομιλίας του: «Άρα εκτός από τη διαπραγμάτευση με τους έξω, υπάρχει και ένας παράλληλος, ομόκεντρος αν θέλετε αγώνας. Ένας αγώνας που ίσως αποδειχτεί πιο κρίσιμος από τον πρώτο. Γιατί εκεί τελικά θα κριθεί τόσο η νέα κυβέρνηση όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ.

» Εκεί θα κριθεί η επιτυχία ή αποτυχία της, πρώτης ιστορικά, αριστερής κυβέρνησης για χώρα του πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και αυτός ο αγώνας, ας είμαστε ειλικρινείς, έχει να κάνει με την προσπάθεια για την αντιστροφή της πορείας πολλών ετών.

» Έχει να κάνει με την προώθηση ενός ριζικά διαφορετικού κοινωνικού και οικονομικού μοντέλου, που θα βασίζεται στην αναδιανομή του πλούτου, στην προώθηση της ισότητας, στην αλληλεγγύη, στο σεβασμό της δημόσιας περιουσίας, στην στήριξη των κοινών αγαθών, στην στήριξη της μισθωτής εργασίας, στο σεβασμό του περιβάλλοντος.»

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τους τέσσερις άξονες στους οποίους θα πρέπει να στηρίζεται η αμοιβαία επωφελής συμφωνία με τους εταίρους: χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα τουλάχιστον τα πρώτα χρόνια, όχι νέες περικοπές σε μισθούς-συντάξεις, αναδιάρθρωση του χρέους και ένα γενναίο επενδυτικό πακέτο ιδίως στις νέες τεχνολογίες και τις υποδομές.

Απαντώντας σε όσους λένε ότι «έχουμε ξεχάσει το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για την αποκατάσταση της ανθρωπιστικής κρίσης, στο νόμο για τις 100 δόσεις που είχε μεγαλύτερη ανταπόκριση από τις αντίστοιχες ρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης και στο νόμο για την καταπολέμηση των τριγωνικών συναλλαγών.

Επίσης, αναφέρθηκε στο νόμο για τον εκδημοκρατισμό της δημόσιας διοίκησης, στην κατάργηση του 5ευρου στα νοσοκομεία και το σχέδιο 4.500 προσλήψεων νοσηλευτικού-ιατρικού προσωπικού εντός του 2015 και στην επαναλειτουργία της ΕΡΤ.

«Έχουμε καθυστερήσει στο θέμα αυτό και ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους» είπε ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στην κωλυσιεργία που παρατηρείται.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης στη σύσταση Εξεταστικής για τις γερμανικές επανορθώσεις, στο νομοσχέδιο για την ιθαγένεια στα παιδιά μεταναστών δεύτερης γενιάς και στο νόμο για την αποσυμφόρηση των φυλακών.

Διαβεβαίωσε επίσης ότι είναι στο τελικό στάδιο επεξεργασίας και διαβούλευσης του νομοσχεδίου για την αποκατάσταση του κατώτατου μισθού.

«Μετά τη συμφωνία έχουμε να ανοίξουμε πολλά μέτωπα» συνέχισε, αναφερόμενος στη γενικότερη λειτουργία του Κράτους (φορολογική διοίκηση, Παιδεία, Υγεία κλπ).

» Έχουμε πολλά να κάνουμε. Αυτό που απαιτείται από τη δική μας πλευρά είναι συνευθύνη, σοβαρότητα, αποφασιστικότητα και πάνω από όλα εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας. Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι θα ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των καιρών και της κοινωνίας. Να μην ξεχνάμε ότι ο λαός για πρώτη φορά εμπιστεύτηκε την Αριστερά και δεν πρέπει να τον απογοητεύσουμε.

» Είναι το μεγάλο μας στοίχημα. Το μεγάλο στοίχημα της παράταξης μας και του λαού μας, το μεγάλο στοίχημα της Ευρώπης. Έχουμε πολιτική και ηθική υποχρέωση να το κερδίσουμε. Και θα το κερδίσουμε» κατέληξε.

Διαψεύδονται τα περί διαγραφής Κωνσταντοπούλου και Βαρουφάκη

H ελληνική κυβέρνηση, μέσω πηγών της στο Μέγαρο Μαξίμου, διαψεύδει κατηγορηματικά σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Επένδυση», φέρει την Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον Γιάνη Βαρουφάκη να είναι υπό διαγραφή.

tsipras - varoufakis

Το δημοσίευμα φέρει τον τίτλο «Κρίση στην κυβέρνηση. Προς διαγραφή Ζωή και Γιάνης», και αφορά την Πρόεδρο της Βουλής και τον Υπουργό Οικονομικών, που για διαφορετικούς λόγους ο καθένας εμφανίζονται, κατά την εφημερίδα, να έχουν φέρει σε δύσκολη θέση τη κυβέρνηση, και τον Αλέξη Τσίπρα προσωπικά.

Το non-paper από το Μαξίμου απαντά ότι το δημοσίευμα αυτό «ξεπερνά τα όρια της επιστημονικής φαντασίας», και προσθέτει ότι το ίδιο ισχύει προφανώς και για την αναφορά της εφημερίδας ότι «είχε προς στιγμήν προκριθεί η σκέψη να κυκλοφορήσει non paper» κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της κυβέρνησης, εξέφρασαν πάντως την δυσφορία τους για δύο περιστατικά της εβδομάδας αυτής, στα οποία «πρωταγωνίστησε» η Πρόεδρος της Βουλής.

zoi konstantopoulou

Το πρώτο αφορούσε τις αυστηρές συστάσεις που έκανε, και που κατεγράφησαν από τηλεοπτικά συνεργεία, εναντίον αξιωματικού της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛΑΣ), επειδή κατά τη γνώμη της κακώς παρατάχθηκαν αστυνομικές δυνάμεις στο πεζοδρόμιο μπροστά από τη Βουλή (εκεί που είναι τα ανθοπωλεία, γνωστά στην Ελλάδα και ως «λουλουδάδικα της Βουλής»), εμποδίζοντας έτσι διαδηλωτές να συνεχίσουν την πορεία τους προς το πρωθυπουργικό Γραφείο στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η κ. Κωνσταντοπούλου κατέβηκε στο πεζοδρόμιο και ζήτησε εξηγήσεις από τον αξιωματικό της ΕΛΑΣ, με ύφος που από πολλούς θεωρήθηκε ως «ψαρωτικό» Τον ρώτησε σε ποια μονάδα ανήκει, και όταν αυτός της είπε, του αντέτεινε ότι πολίτες από νοσοκομειακές μονάδες της χώρας την ενημέρωσαν ότι «δεν τους αφήσατε να περάσουν», και του υπέδειξε ότι «εγώ έχω δώσει εντολή η Βουλή να είναι ανοικτή σε όποιον θέλει να διαμαρτυρηθεί να περάσει, οπότε δεν έχετε το δικαίωμα να τους κλείσετε τον δρόμο».

Την ίδια ημέρα η Πρόεδρος της Βουλής είχε έντονο διάλογο με δημοσιογράφους, εγκαλώντας τους επειδή, όπως τους είπε, της «έστησαν καρτέρι» έξω από αίθουσα όπου συνεδρίαζε η επιτροπή Προστασίας του Πολίτη, και θεώρησε ότι τα τηλεοπτικά συνεργεία την παρεμποδίζουν.

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος, αναφερόμενος σε αυτά τα δύο περιστατικά, δήλωσε ότι «μερικές φορές η συντρόφισσα Κωνσταντοπούλου χάνει το μέτρο», και πρόσθεσε «παρακαλώ, δεν θέλω να πω κάτι άλλο».

Ενοχλημένος εμφανίστηκε και ο επίσης Ευρωβουλευτής του κόμματος Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος είπε «εγώ στηρίζω τη Ζωή, αλλά στο θέμα αυτό υπήρξε υπερβολή».

Ο κ. Χρυσόγονος, όπως και αρκετά ακόμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έκρυψαν την ενόχλησή τους για το ότι, όπως γράφτηκε στο περιοδικό της New York Times, ο κ. Βαρουφάκης φέρεται να είπε πως δεν αληθεύει ότι στο Eurogroup της Ρίγα πριν μερικές εβδομάδες του ασκήθηκαν έντονες πιέσεις από συναδέλφους του Υπουργούς Οικονομικών, ισχυριζόμενος μάλιστα ότι κατέγραψε όσα είχαν ειπωθεί στην άτυπη εκείνη σύνοδο.

«Περιμένω από τον κ. Βαρουφάκη μια πιο ηχηρή διάψευση. Πιστεύω ότι δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο, Το να καταγράφεις κάποιον χωρίς τη συναίνεσή του είναι και παράνομο, είναι και ανήθικο και εν τέλει είναι και ανόητο. Ελπίζω και πιστεύω ότι δεν έχει γίνει τίποτα τέτοιο», δήλωσε ο Ευρωβουλευτής του κυβερνώντος κόμματος.
Αυτά τα περιστατικά, και αυτές τις αντιδράσεις επικαλείται η εφημερίδα που ισχυρίζεται σήμερα ότι Κωνσταντοπούλου και Βαρουφάκης είναι «υπό διαγραφή από την κυβέρνηση» καθότι, όπως υποστηρίζει, «της δημιουργούν πολλά προβλήματα σε μία κρίσιμη στιγμή που έχει ήδη αρκετά».

Πηγή από το Μέγαρο Μαξίμου επαναλαμβάνει και στο ΚΥΠΕ, ότι «αυτό το σενάριο δεν παίζει».

Σημειώνεται ότι και η Πρόεδρος της Βουλής και ο Υπουργός Οικονομικών είναι από τα δημοφιλέστερα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος. Ο Γ. Βαρουφάκης συγκέντρωσε περισσότερους σταυρούς από όλους τους υποψηφίους (131.211) στις εκλογές του Ιανουαρίου, και η Ζ. Κωνσταντοπούλου ήρθε Τρίτη (34.262), μετά τον αρχηγό του κόμματος Αλέξη Τσίπρα (95.390).

in.gr/KYPE

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy