Τσίπρας για ΠΓΔΜ: Δεν μπορούμε ακόμα να μιλάμε για συμφωνία

Υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, ωστόσο, ότι δεν είμαστε ακόμη σε σημείο να «μιλήσουμε για συμφωνία», ανέφερε ο Έλληνας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη Σόφια, ο πρωθυπουργός είπε ότι είχε την ευκαιρία να συναντηθεί τρεις φορές με τον Σκοπιανό ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ -δύο χτες το βράδυ αλλά και σήμερα το πρωί. Μάλιστα, ανέφερε ότι χτες το βράδυ οι δύο πρωθυπουργοί είχαν ουσιαστικές συζητήσεις σε χαλαρό κλίμα και μάλιστα «ξενύχτησαν».

«Έγιναν πολύ ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, η πρόοδος που είχε επιτευχθεί το προηγούμενο Σαββατοκύριακο από τους υπουργούς Εξωτερικών και με τη συμμετοχή του Μάθιου Νίμιτς στο Σούνιο ήταν ουσιαστική, ωστόσο είναι ακόμη αρκετά τα ζητήματα» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Εξήγησε δε, ότι έχει διανυθεί μεγάλη απόσταση αλλά υπάρχουν ακόμη πράγματα που πρέπει να γίνουν. «Δεν είμαστε ακόμη σε θέση να μιλήσουμε για συμφωνία» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι τα τελευταία μέτρα της διαπραγμάτευσης είναι «τα πιο δύσκολα».

«Εξετάζουμε βήμα-βήμα όλες τις λεπτομέρειες» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ερωτηθείς τη δηλώση του Ζόραν Ζάεφ για τα περί συζήτησης ενός σεναρίου κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι υπάρχουν διάφορες σκέψεις για τα κρίσιμα και ανοιχτά ζητήματα. Διαμήνυσε, ωστόσο, ότι οι ελληνικές θέσεις παραμένουν:

«Ψάχνουμε να βρούμε λύσεις σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα χωρίς να αλλοιώνουμε αυτά που ονομάζουμε “κόκκινες γραμμές”» είπε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως ο πήχης είναι ψηλά, χαρακτηρίζοντας θετική εξέλιξη, διότι «δεν επιδιώκουμε μία εύθραυστη συμφωνία που θα μπορούσε να χαθεί μέσα σε λίγους μήνες, αλλά μία συμφωνία που θα αντέξει στο χρόνο που θα αγκαλιαστεί από τους λαούς μας με σεβασμό στην ιστορία και το συναίσθημα. Πάντοτε τα τελευταία μέτρα της διαδρομής είναι τα πιο δύσκολα».

«Κεντρικός στόχος της Ελλάδας η αναβάθμιση του γεωπολιτικού και οικονομικού ρόλου της χώρας μας»

«Είχαμε εξαιρετικά ενδιαφέρουσες συνομιλίες που θα έχουν ιδιαίτερα σημαντικό αντίκτυπο για το μέλλον της περιοχής και συνολικά της Ευρωπαϊκής Ενωσης» επίσης ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι αναδείχτηκε η θετική ατζέντα της στήριξης των Δυτικών Βαλκανίων.

Όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, η ανάκτηση και η αναβάθμιση του γεωπολιτικού και οικονομικού ρόλου της χώρας μας στην περιοχή αποτελεί κεντρικό στόχο της Ελλάδας, καθώς εξέρχεται από τη μνημονιακή εποχή.

«Αλλά και καθώς καταφέρνει να διαχειριστεί την κρίση των προσφυγικών ροών -μια τεράστια ευρωπαϊκή πρόκληση» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy