Τσίπρας: Ιστορική στιγμή και διπλωματική νίκη

Ιστορικό διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό απεύθυνε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να ενημερώσει για την τελική συμφωνία με την ΠΓΔΜ.

Η ονομασία είναι το Severna Makedonija (Βόρεια Μακεδονία).

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως η συγκεκριμένη συμφωνία είναι μία ιστορική στιγμή, αλλά και μία διπλωματική νίκη για τη χώρα του.

Το διάγγελμα Τσίπρα

Οι βόρειοι γείτονες μας συμφώνησαν να αλλάξουν τη Συνταγματική τους ονομασία για όλες τις χρήσεις και έναντι όλων, «συμφώνησαν να μετονομάσουν τη χώρα τους σε Δημοκρατία της Severna Makedonija (Σεβέρνα Μακεντόνιγια), δηλαδή στη γλώσσα μας σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην τηλεοπτική του δήλωση προς τον ελληνικό λαό.

Σημείωσε ότι «η αλλαγή του ονόματος θα υλοποιηθεί τόσο σε ότι αφορά τις διεθνείς και διμερείς τους σχέσεις όσο όμως και στο εσωτερικό», δηλαδή το όνομα αυτό θα ισχύει erga omnes – έναντι όλων, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό, γεγονός που συνεπάγεται ότι οι γείτονές μας ανέλαβαν την υποχρέωση να αναθεωρήσουν σχετικά το Σύνταγμα τους.

Με τη Συμφωνία, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, «επιτυγχάνεται ένας σαφής διαχωρισμός μεταξύ της Ελληνικής Μακεδονίας και των Βόρειων Γειτόνων μας και μπαίνει οριστικό τέλος στον αλυτρωτισμό που ενέχει η σημερινή Συνταγματική τους ονομασία».

Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι απαλείφονται οι αναφορές σε Μακεδονική Μειονότητα καθώς και στην ανάγκη προστασίας της και αντικαθίσταται το άρθρο για την προστασία των συνόρων με απάλειψη των προβληματικών σημερινών αναφορών. Υπογράμμισε ότι αφαιρούνται οποιεσδήποτε έστω και έμμεσα ιστορικές – αλυτρωτικές αναφορές από το προοίμιο του Συντάγματός τους.

Εφόσον η Συνταγματική Αναθεώρηση δεν ευδοκιμήσει τότε αυτοδικαίως ακυρώνεται η πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και δεν εκκινούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

«Είμαι βαθύτατα πεπεισμένος ότι η Συμφωνία αυτή αποτελεί μια μεγάλη διπλωματική νίκη αλλά και μια μεγάλη ιστορική ευκαιρία», σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας. Υπογράμμισε ότι «η Ελληνική κυβέρνηση υπερασπίστηκε στο ακέραιο όλες τις κόκκινες γραμμές της, όλες τις κόκκινες γραμμές της εθνικής μας θέσης, όπως αυτή διαμορφώθηκε τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια».

Τόνισε ότι «πρόκειται για μια ιστορική στιγμή για τα Βαλκάνια, και τους λαούς μας» και πως «με τη Συμφωνία αυτή η πατρίδα μας εδραιώνεται ως ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια και ως πραγματικός πυλώνας σταθερότητας σε μια βαθειά πληγωμένη περιοχή».

Η υπηκοότητα

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι η συμφωνία προβλέπει πως η υπηκοότητα που θα αναγράφεται στα ταξιδιωτικά έγγραφα της γειτονικής χώρας δεν θα είναι «Μακεδόνας», όπως μέχρι σήμερα, αλλά «Μακεδόνας πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας», ενώ σημείωσε ότι η Ελλάδα θα αναγνωρίζει την υπηκοότητα ως «πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας».

«Μεγάλη σημασία έχει ότι συμφωνήσαμε στην επικείμενη αναθεώρηση του συντάγματός τους να αναλάβουν την υποχρέωση να αφαιρέσουν οποιαδήποτε αναφορά θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως αλυτρωτική», συνέχισε ο πρωθυπουργός. «Απαλείφονται οι αναφορές σε μακεδονική μειονότητα και την ανάγκη προστασίας της, αντικαθίσταται το άρθρο για την προστασία των συνόρων και αφαιρούνται οποιεσδήποτε, έστω και έμμεσες, αλυτρωτικές αναφορές στο προοίμιο του συντάγματός τους», συνέχισε.

Το χρονοδιάγραμμα

Οι δύο πρωθυπουργοί κατέληξαν σε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την υπογραφή, την κύρωση και την ισχύ της συμφωνίας.

«Αφού υπογραφεί από τους υπουργούς Εξωτερικών, η συμφωνία θα πρέπει να κυρωθεί από τη Βουλή των γειτόνων μας. Στη συνέχεια, η Ελλάδα θα στηρίξει την απόφαση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ταυτόχρονα, θα υποστηρίξει την αποστολή πρόσκλησης από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ για την ένταξη της γειτονικής χώρας στον οργανισμό. Και οι δύο προσκλήσεις θα τελούν υπό την αίρεση της επιτυχούς ολοκλήρωσης της συνταγματικής αναθεώρησης, που θα κατοχυρώνει το erga omnes», ανέφερε σχετικά ο κ. Τσίπρας. «Εφόσον δεν ευδοκιμήσει η συνταγματική αναθεώρηση, τότε αυτοδικαίως ακυρώνεται η πρόσκληση του ΝΑΤΟ και δεν εκκινούν οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Η Ελλάδα θα κυρώσει τη σύμβαση στο κοινοβούλιο, θέτοντάς την σε ισχύ, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης», συμπλήρωσε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy