Τσίπρας – Μέρκελ συζήτησαν για Σκόπια, Τουρκία και κυπριακή ΑΟΖ

Η παρεμπόδιση των εξορύξεων στην κυπριακή ΑΟΖ από την Τουρκία, αποτέλεσε ένα από τα ζητήματα που συζήτησαν ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα.

Επιπλέον, κατά τη συνομιλία τους, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις διαπραγματεύσεις επί του ονοματολογικού της πΓΔΜ, την αεροναυτική δραστηριότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο και τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Ως προς τις τουρκικές ενέργειες της τελευταίας περιόδου, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο από την πλευρά της Τουρκίας αποτελεί προϋπόθεση για την προώθηση των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Για το ονοματολογικό, ο Έλληνας πρωθυπουργός υποστήριξε στη συνομιλία του με την κ. Μέρκελ ότι θα πρέπει να δοθεί οριστική λύση στο ζήτημα, με αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της πΓΔΜ.

Η τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Τσίπρα με την κ. Μέρκελ πραγματοποιήθηκε ενόψει της επικείμενης συνάντησής τους στις Βρυξέλλες, την Παρασκευή, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των 27. Η συνάντησή του του κ. Τσίπρα με την κ. Μέρκελ στις Βρυξέλλες, θα γίνει σε συνέχεια της συνάντησης που θα έχει η Γερμανίδα Καγκελάριος  με τον Ζόραν Ζάεφ στη Γερμανία, αλλά και προκειμένου να συνεχίσουν τη συζήτησή τους σε σχέση με την Τουρκία.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy