Τσίπρας-Σόιμπλε αισιόδοξοι για συμφωνία με τους εταίρους ως τις 22 Μαϊου

Ενώ συνεχίζεται σήμερα, από τις 10.30 το πρωί, ο μαραθώνιος κύκλος διαπραγματεύσεων του οικονομικού κλιμακίου της κυβέρνησης με εκπροσώπους των δανειστών, συμπεριλαμβανομένου και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε χθες από τις Βρυξέλλες αισιοδοξία ότι ο κύκλος αυτός μπορεί να κλείσει επιτυχώς πριν από τις 22 Μαΐου, και το ίδιο υποστηρίζει ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόφγκανγκ Σόιμπλε, «αρκεί να τηρηθούν οι συμφωνίες».

Στις 22 του μηνός θα πραγματοποιηθεί η επόμενη σύνοδος των υπουργών οικονομικών των κρατών της ευρωζώνης (Eurogroup), και τότε, εφόσον έχει υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, θα κριθεί εάν οι εταίροι θα εγκρίνουν θετικά τη β’ αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, ώστε να καταβληθεί η πολυαναμενόμενη δόση και να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της χώρας.

«Η γενική εικόνα είναι ότι βρισκόμαστε εντός πλαισίου προκειμένου να έχουμε κατάληξη την 22α Μαϊου» δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός χθες στις Βρυξέλλες, μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης Συνόδου Κορυφής των «27» για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

Σήμερα, σε συνέντευξή του στις εφημερίδες του δημοσιογραφικού ομίλου Funke (που εκδίδει, ανάμεσα σε άλλες, τις εφημερίδες, Hamburger Abendblatt, Berliner Morgenpost,η Westdeutsche Allgemeine Zeitung, Thüringer Allgemeine, κ. α.), ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι εφόσον η ελληνική κυβέρνηση τηρεί όλα τα συμπεφωνημένα, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα μπορούσαν να κλείσουν την αξιολόγηση στις 22 Μαΐου και να εκταμιευτεί εγκαίρως η επόμενη δόση.

Όσο παρατείνονται οι διαπραγματεύσεις, τόσο περισσότερο θα ανησυχούν οι αγορές και η οικονομία, συμπλήρωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος επαίνεσε την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και χαρακτήρισε τα τελευταία στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα, θετικά.

Ο Γερμανός υπουργός επισήμανε ακόμα ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα αποφασίσει και επισήμως τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Σήμερα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στην Αθήνα, με σκοπό να κλείσουν όλα τα εκκρεμή ζητήματα. Όπως δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος, κατά τη χθεσινή διαπραγμάτευση, που διήρκεσε μέχρι τη 1 τα ξημερώματα Κυριακής, «κλείσαμε τα χρηματοοικονομικά πλην ενός θέματος. Στην φορολογική διοίκηση συμφωνήσαμε σε όλα και επιτεύχθηκε συμβιβασμός στο θέμα της παραγραφής παλαιών υποθέσεων που ζητούσε το ΔΝΤ».

Συγκεκριμένα, συζητήθηκαν και φέρεται να συμφωνήθηκαν (ολοκληρωτικά ή και εν μέρει) πτυχές που εκκρεμούσαν σε θέματα ιδιωτικοποιήσεων, αγορών προϊόντων, φορολογικής διοίκησης, και επήλθε και συμβιβασμός και στο ζήτημα της παραγραφής παλαιών υποθέσεων, με δεδομένο ότι το ΔΝΤ δίνει έμφαση στους ελέγχους σε νέες υποθέσεις.

Στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων η συζήτηση αν και πήγε καλά, τόνισε ο ίδιος αξιωματούχος, παραμένει ένα ανοιχτό θέμα όπως επίσης μια εκκρεμότητα παραμένει και ως προς το Υπερταμείο.

Σήμερα, στο τραπέζι είναι θέματα αγοράς προϊόντων (με τις γνωστές συστάσεις του ΟΟΣΑ για άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, την πώληση των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων εκτός φαρμακείων, το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων (μηχανικοί κ.ά.). Σύμφωνα με την ατζέντα, θα ακολουθήσει διάλειμμα, προκειμένου οι δύο πλευρές να συσκεφθούν κατ` ιδίαν και οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν για το συνταξιοδοτικό, τα «κόκκινα» δάνεια κ.λπ.

Εκτιμάται ότι και σήμερα οι διαπραγματεύσεις μπορεί να συνεχιστούν ως τις πρώτες πρωινές ώρες της αύριο, «με σκοπό πάντα την επίτευξη κατ’ αρχήν συμφωνίας στα υπό συζήτηση θέματα».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy