Τσιτσέκ σε Σουλτς: Απαράδεκτη η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου

Εντελώς απαράδεκτη χαρακτηρίζει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ από την Τουρκία, ο Πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Τζεμίλ Τσιτσέκ σε επιστολή του στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Ισχυρίζεται ότι η απόφαση “παραβλέπει τα δικαιώματα των Τ/κ και αντανακλά τις αβάσιμες κατηγορίες της ε/κ πλευράς” και τονίζει ότι  “οι Τ/κ έχουν ίσα και αδιαίρετα δικαιώματα στις φυσικές πηγές του νησιού και μάλιστα αυτό είναι αποδεκτό από τη διεθνή κοινότητα και τους Ε/κ ακόμη”.

Καταγγέλλει την Ε/κ πλευρά ότι συνεχίζει μονομερώς τις εργασίες έρευνας και γεώτρησης” και σημειώνει ότι η Τουρκία δεν έχει καμιά απαίτηση στο θαλάσσιο χώρο στο νότιο μέρος του νησιού και ότι οι έρευνες του Μπαρμπαρός γίνονται στο πλαίσιο της αδειοδότησης της ΤΔΒΚ προς την Τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου”.

Επισημαίνει ότι η Τουρκία αναμένει ότι ε/κ πλευρά θα τερματίσει τις μονομερείς της δραστηριότητες και θα επικεντρωθεί στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού το συντομότερο.

Στην πραγματικότητα, τονίζει ο κύριος Τσιτσέκ η επίτευξη λύσης του Κυπριακού είναι η πιο κατάλληλη μέθοδος για να ξεπεραστεί το πρόβλημα του δίκαιου διαμοιρασμού των υδρογονανθράκων.

 

Στο μεταξύ, στην Άγκυρα μεταβαίνει σήμερα ο λεγόμενος πρωθυπουργός Οζκάν Γιορκατζίογλου για επαφές με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, στην επίσκεψη που γίνεται κατόπιν πρόσκλησης του κ. Νταβούτογλου ο λεγόμενος “πρωθυπουργός“ θα συνοδεύεται από τον “υπουργό εξωτερικών” Οζντίλ Ναμί και τον “υπουργό οικονομικών” Ζερέν Μουνγκάν.

Η συνάντηση με τον κ. Νταβούτογλου είναι προγραμματισμένη για τις 4 το απόγευμα και μια ώρα αργότερα θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy