Τσουβαλιάζοντας ετερόκλητες δυνάμεις

Της Φωτεινής Μιχαηλίδου – Χρίστου*

Δεν προκαλεί έκπληξη που τελικώς το ΡΙΚ μετέδωσε, κατά παράβαση γραπτών και άγραφων κανόνων, την εκπομπή με τον τραγουδιστή που εκτόξευε ρατσιστικές ύβρεις κατά των προσφύγων, ενώ ταυτόχρονα επιδιδόταν σε εθνικιστικό παραλήρημα. Ούτε θα προκαλέσει έκπληξη αν τελικώς η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης δεν κάνει τίποτα κατά του κρατικού καναλιού ή του δημοσιογράφου του για την παράβαση της σχετικής νομοθεσίας και του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας. (Το άρθρο 18Β του Περί Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου Νόμου Κεφ. 300Α προνοεί ότι «Το Ιδρυμα απαγορεύεται να μεταδίδει προγράμματα που να περιέχουν πρόκληση μίσους βάσει φυλής, φύλου, θρησκείας ή εθνικότητας».) Κι αυτό γιατί οι κυβερνώντες και ό,τι τους εκπροσωπεί, μας έχουν συνηθίσει στις άκρως αντιφατικές δηλώσεις, αποφάσεις και ενέργειες.

Από τη μια το Υπουργείο Παιδείας να διακηρύσσει (και μέσα από την ιστοσελίδα του) ότι ένας εκ των τριών στόχων της φετινής χρονιάς είναι η «Ευαισθητοποίηση των μαθητών κατά του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας και προώθηση της ισότητας και του σεβασμού, στο πλαίσιο της εκστρατείας κατά της ρητορικής μίσους του Συμβουλίου της Ευρώπης» και από την άλλη προκλητικά να παρέχεται βήμα μέσω του ΡΙΚ για την πιο βλαβερή και τοξική έκφραση ρατσιστικής ρητορικής και φασιστικών αντιλήψεων του προηγούμενου αιώνα που είναι γνωστό τοις πάσι πού είχαν οδηγήσει την ανθρωπότητα.

Από τη μια να τάσσεται η κυβέρνηση υπέρ της εξεύρεσης λύσης για επανένωση του τόπου και του λαού της Κύπρου και από την άλλη να παραχαράσσει την ιστορία του τόπου χρηματοδοτώντας την ανέγερση μνημείου για τους καταδρομείς που επιτέθηκαν στο Προεδρικό στις 15/07/74 για κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, με ό,τι διχαστικό, για το λαό, αυτό συνεπάγεται. Από τη μια να εξαγγέλλει ο Πρόεδρος ότι θα επιτύχει τη λύση του Κυπριακού αρχικώς και για σκοπούς εντυπώσεων μέχρι και το Μάιο του 2016 και ακολούθως παρατείνοντας την προθεσμία μέχρι και τις αρχές του 2017 (προβάλλοντας μάλιστα και το ενδεχόμενο αναβολής των βουλευτικών εκλογών λόγω λύσης) και από την άλλη το Υπουργικό Συμβούλιο να εξαγγέλλει αιφνιδίως την επένδυση 33 εκατομμυρίων ετησίως για την πρόσληψη επαγγελματιών οπλιτών στην Ε.Φ. και άλλων πόσων εκατομμυρίων για αγορά πολεμικού εξοπλισμού.

Τα παραδείγματα αυτά είναι μόνο ελάχιστες ενδείξεις της εξόφθαλμα αντιφατικής στρατηγικής των κυβερνώντων, η οποία μόνο για τους πολιτικά αφελείς μπορεί να χαρακτηριστεί ως τυχαία. Ο υποβολιμαίος στόχος είναι προφανής: Το σακούλιασμα ετερόκλητων δυνάμεων με στόχο ένα ψηλό εκλογικό ποσοστό. Με άλλα λόγια όλοι χωράνε στην κυπριακή δεξιά και οι εθνικιστές και οι φασιστοειδείς και η πνευματική αφρόκρεμα που επιθυμεί τη λύση του Κυπριακού και οι ρατσιστές και οι νεοφιλελεύθεροι και οι απολιτικοποίητοι των lifestyle εκπομπών κ.ο.κ.

Ετσι λοιπόν και η κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα είναι πανέτοιμοι ανά πάσα στιγμή να στηρίξουν, να υποστηρίξουν και να ανεχθούν με τη σιωπή τους, οποιαδήποτε άποψη και να προωθήσουν οποιαδήποτε θέση με χαμαιλεόντεια επιδεξιότητα, προκειμένου να τσουβαλιάσουν τις εκ διαμέτρου αντίθετες δυνάμεις που τους υποστηρίζουν. Τουλάχιστον σε αυτό, παραμένουν διαχρονικά σταθεροί.

Αντιπαραβαλλόμενο σε αυτή τη στάση των κυβερνώντων, το ΑΚΕΛ εδραιώνεται καθημερινά ως η πλέον υπεύθυνη και αξιόπιστη δύναμη του τόπου θέτοντας πάνω από την όποια μικροκομματική σκοπιμότητα το ευρύτερο καλό της Κύπρου και του λαού της. Το γεγονός αυτό αναδεικνύεται περίτρανα και μέσα από την ανιδιοτελή στήριξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας και από τις ακούραστες επαφές του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ στο εξωτερικό αλλά και γενικότερα από τις διεξοδικά μελετημένες τοποθετήσεις του επί όλων των θεμάτων του κοινού βίου. Στις σπασμωδικές και ευκαιριακές προσπάθειες των κυβερνώντων για τσουβάλιασμα ετερόκλητων δυνάμεων, το ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις ορθώνεται ως η πολιτική εκείνη δύναμη που συγκεντρώνει έντιμα την ψήφο εμπιστοσύνης του λαού.

*Δικηγόρος, υποψήφια βουλευτής επαρχίας Λεμεσού ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy