Τζ. Γουντ στο euronews: «Θα αυξηθούν οι επιθέσεις με οχήματα»

Η επίθεση στο Γουεστμίνστερ εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα της Ευρώπης να οχυρώνεται από τέτοια τρομοκρατικά χτυπήματα.

Το euronews μίλησε με τον Τζόναθαν Γουντ, ειδικό σε θέματα τρομοκρατίας με την εταιρεία συμβούλων Control Risks.

Νιλ Ο’ Ράιλι, euronews:
Μπορούμε να συμπεράνουμε από τις άτεχνες, αλλά θανατηφόρες αυτές επιθέσεις ότι οι εξτρεμιστές πλέον έχουν μειωμένη δυνατότητα να προχωρούν σε μεγάλης κλίμακας ένοπλες και βομβιστικές επιθέσεις, όπως αυτές στο Παρίσι και αλλού;

Τζόναθαν Γουντ:
«Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν έχουν πια τη δυνατότητα να εξαπολύουν τέτοιες επιθέσεις. Φαίνεται όμως ότι έχουν στραφεί στη στρατηγική να χτυπούν πιο απλούς, λιγότερο οχυρωμένους στόχους. Δημόσιους ή ανοιχτούς χώρους, πολυσύχναστα σημεία, εκεί που ταιριάζουν περισσότερο αυτές οι λιγότερο εκλεπτυσμένες μέθοδοι επίθεσης.

Σίγουρα περιμένουμε ότι η συγκεκριμένη απειλή θα συνεχιστεί μέσα στο τρέχον έτος και ίσως σε ένα βαθμό να δούμε μια αύξηση των περιστατικών με εμβολισμό οχημάτων».

euronews:
Μιλήσατε για απλούς στόχους. Είναι ιδιαίτερα δύσκολο για τις αρχές να αποτρέψουν τέτοιες απλοϊκές αλλά φρικιαστικές επιθέσεις. Αυτό σημαίνει ότι οι κάτοικοι μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων πρέπει να μάθουν να ζουν με το φόβο αυτό, ή υπάρχει κάτι που μπορεί να γίνει;

Τζόναθαν Γουντ:
«Είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να αμυνθούμε και να προλάβουμε τέτοιου είδους περιστατικά. Πολύ απλά, οι πιθανοί στόχοι είναι πολύ περισσότεροι από τα σημεία που είναι εφικτό να οχυρωθούν. Βέβαια σ’ αυτή την περίπτωση, και γενικότερα όσον αφορά τα περιστατικά εμβολής με οχήματα σε οποιοδήποτε δημόσιο χώρο, ενδεχόμενα μέτρα αποκλεισμού οχημάτων, για παράδειγμα, πολύ απλά θα έχουν ως αποτέλεσμα τέτοια περιστατικά να μεταφερθούν σε άλλες τοποθεσίες.

Τούτου λεχθέντος, είδαμε στον απόηχο τέτοιων γεγονότων κάποιες χώρες και πόλεις να επιβάλλουν μέτρα ασφαλείας σε συγκεκριμένες εκδηλώσεις ή περιοχές που κρίνονται στόχοι αυξημένου κινδύνου, σε μια προσπάθεια να μειωθεί η απειλή μιας τέτοιας επίθεσης.

Σίγουρα γνωρίζετε ότι μετά τις επιθέσεις στο Βερολίνο, στις εορταστικές εκδηλώσεις για το Νέο Έτος σε όλη την Ευρώπη εφαρμόστηκαν μέτρα περιορισμού των οχημάτων, ακριβώς για να προληφθούν τέτοιου είδους επιθέσεις».

euronews:
Βελτιώνονται οι ευρωπαϊκές αρχές στον τομέα της συνεργασίας και της ανταλλαγής πληροφοριών, ή χρειάζεται να γίνουν πολλά ακόμα στο κομμάτι της αποτροπής;

Τζόναθαν Γουντ:
«Είναι δίκαιο να πούμε πως το ενδεχόμενο περισσότεροι ξένοι μαχητές να επιστρέψουν στη δυτική Ευρώπη από τη Συρία και το Ιράκ θα πιέσει ακόμα περισσότερο τους ήδη περιορισμένους πόρους.

Θα επιφέρει ιεράρχηση των απειλών και θα δυσκολέψει πολύ τις δυνάμεις ασφαλείας στην προσπάθεια να παρακολουθούν συστηματικά και συνολικά όλους τους πιθανούς στόχους, όλη την ώρα».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy