Τζιχαντιστές του ΙΚ σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές νότια της Σύρτης

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις διεξήγαγαν έξι πλήγματα “ακριβείας” στη Λιβύη εναντίον μελών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), στα οποία σκοτώθηκαν 17 τζιχαντιστές, ανακοίνωσε την Κυριακή η διοίκηση Αφρικής (AFRICOM).

Οι βομβαρδισμοί έγιναν την Παρασκευή και στοχοθέτησαν ένα στρατόπεδο του ΙΚ περίπου 240 χλμ. νοτιοανατολικά της πόλης της Σύρτης. Στο στρατόπεδο οι τζιχαντιστές σχεδίαζαν επιχειρήσεις εντός και εκτός της Λιβύης και αποθήκευαν όπλα, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο επιδρομές έγιναν σε συντονισμό με την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), την οποία αναγνωρίζει η διεθνής κοινότητα, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση αυτή.

Τα αεροπορικά πλήγματα αυτά είναι τα πρώτα στη Λιβύη που ανακοινώνονται μετά την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ την 20ή Ιανουαρίου. Η προηγούμενη αμερικανική αεροπορική επιδρομή στο έδαφος της Λιβύης είχε γίνει μία ημέρα πριν ο Μπαράκ Ομπάμα εγκαταλείψει το Λευκό Οίκο. Στόχος ήταν τότε η περιοχή της Σύρτης και είχαν σκοτωθεί “πάνω από 80 τζιχαντιστές”, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

Σύμφωνα με έναν Αμερικανό αξιωματούχο ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, οι επιδρομές της Παρασκευής έγιναν από τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAVs).

“Αν και η Λιβύη έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο (στον αγώνα) εναντίον του ΙΚ, κυρίως εκδιώκοντας τους μαχητές του από τη Σύρτη πέρυσι, οι τρομοκράτες προσπαθούν να εκμεταλλευθούν την αστάθεια για να δημιουργήσουν ασφαλή καταφύγια σε ορισμένα τμήματα της χώρας” και εάν δεν αναληφθεί δράση αυτό θα επιτρέψει στην τρομοκρατική οργάνωση να εξαπολύσει “επιθέσεις εναντίον της Αμερικής, εναντίον των αμερικανικών συμφερόντων και των συμμάχων μας”, σύμφωνα με την ανακοίνωση της AFRICOM.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy