Uber και NASA ετοιμάζουν ιπτάμενο ταξί

Στην τεχνογνωσία της NASA επενδύει η Uber για το όραμα των ιπτάμενων ταξί χωρίς πιλότο. 

Μιλώντας στη Διαδικτυακή Σύνοδο της Λισαβόνας ο επικεφαλής του τμήματος της Uber, Τζεφ Χόλντεν, γνωστοποίησε τη συμφωνία του αμερικανικού κολοσσού με την Εθνική Υπηρεσία Αεροναυπηγικής και Διαστήματος της Αμερικής, για τον σχεδιασμό ενός λογισμικού που θα ελέγχει αυτόματα την εναέρια κυκλοφορία των αυτο-οδηγούμενων ταξί.

Η Uber είχε, που ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2009 και δραστηριοποιείται σε 633 πόλεις σε όλον τον κόσμο, είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την κυριολεκτική απογείωση των υπηρεσιών της, ήδη από τον Οκτώβριο του 2016. Τώρα, επιστρέφει με περισσότερες πληροφορίες και ένα animation βίντεο για το άμεσο μέλλον της uberAIR.

Ηλεκτρικά και αθόρυβα ταξί

H Uber συνεργάζεται με πλήθος εταιρειών όπως η Aurora Flight Sciences και η Bell Helicopter για την κατασκευή ενός αεροταξί που θα απογειώνεται και θα προσγειώνεται κάθετα, χωρίς την ανάγκη διαδρόμου. Η Uber εγγυάται πως τα οχήματα θα είναι 100% ηλεκτρικά και αθόρυβα.

Τα αεροταξί θα απογειώνονται και θα προσγειώνονται σε ειδικούς σταθμούς ,τα Skyports, που θα βρίσκονται στις ταράτσες ουρανοξυστών.

Οι μετακινήσεις αναμένεται πως θα είναι σχετικά οικονομικές καθώς ένα δρομολόγιο μεταξύ Σαν Φρανσίσκο και Σαν Χοσέ που με αυτοκίνητο διαρκεί έως και δύο ώρες σε ώρα αιχμής με κόστος 110 δολάρια, θα μειωθεί τώρα στα 15 λεπτά  με κόστος 129 δολαρίων.

Γρήγορα όμως η Uber θα επιδιώξει να ρίξει αυτό το κόστος ακόμα και κάτω από τα 45 δολάρια.

Πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις το 2020

Η Uber εκτιμά πως οι πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις πάνω από τους ουρανοξύστες του Λος Άντζελες θα ξεκινήσουν μέσα στο 2020, ενώ ήδη σχεδιάζει την παροχή των μισθωμένων αερομεταφορών και σε Ντάλας και Ντουμπάι.

Η UBER δεν είναι η μόνη εταιρεία με τέτοια σχέδια ανάπτυξης. Παρόμοια κόνσεπτ σχεδιάζουν και η Airbus, η Lilium Aviation και η Kitty Hawk. Ωστόσο «στον αέρα» παραμένει αν θα αρθούν εξίσου γρήγορα οι περιορισμοί στις αερομεταφορές εντός πόλεις, από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές, όχι μόνο για τα ιπτάμενα ταξί αλλά ακόμα και για τις μεταφορές μικρών δεμάτων με drone.

Το στοίχημα της ασφάλειας

Αρκετοί μάλιστα εκφράζουν τον φόβο πως η τεχνολογία θα είναι έτοιμη πολύ νωρίτερα από τις αρχές των μεγαλουπόλεων, που θα κληθούν να συνυπολογίσουν την ασφάλεια των πολιτών στο έδαφος, σε περίπτωση ατυχημάτων, και την ενδεχόμενη εκμετάλλευση των εναέριων μέσων χαμηλού υψομέτρου από τρομοκρατικές οργανώσεις.

Πάντως η Uber εγγυάται ότι το δίκτυο θα είναι έτοιμο προς χρήση το 2023, πέντε χρόνια πριν το Λος Άντζελες φιλοξενήσει του Ολυμπιακούς Αγώνες του 2028.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy