UNHCR: Η χρηματοδότηση των ΗΠΑ είναι ζωτικής σημασίας

Η αμερικανική χρηματοδότηση είναι “ζωτικής” σημασίας για τη λειτουργία της Υπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), τόνισε την Κυριακή ο επικεφαλής της Φιλίπο Γκράντι πριν από συνάντησή του με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον.
 
Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν στη Νέα Υόρκη πριν από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, κατά τη διάρκεια της οποίας οι Αμερικανοί σκοπεύουν να επαναλάβουν την απαίτησή τους να γίνουν μεταρρυθμίσεις στον προϋπολογισμό του διεθνούς οργανισμού και να μειωθεί η συμβολή της Ουάσινγκτον σε αυτόν.
 
Οι ΗΠΑ, οι οποίες συνεισφέρουν μεγάλα ποσά σε υπηρεσίες και αποστολές του ΟΗΕ πέραν της χρηματοδότησης του οργανισμού καθαυτού, αξιώνουν περικοπές στους προϋπολογισμούς τους.
 
Ερωτηθείς, κατά τη διάρκεια της φωτογράφισης με τον Τίλερσον, εάν η UNHCR θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τις σημερινές προκλήσεις χωρίς την αμερικανική χρηματοδότηση, ο Γκράντι απάντησε χωρίς περιστροφές: “Θα πω όχι”.
 
“Η αμερικανική βοήθεια είναι ζωτικής σημασίας για την υποστήριξη των προσφύγων σε όλο τον κόσμο και την εξεύρεση λύσεων για τις καταστάσεις” που βιώνουν, πρόσθεσε ο Υπατος Αρμοστής πριν από την έναρξη της συνάντησής του με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.
 
Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες εξαρτάται σχεδόν εξ ολοκλήρου από εθελοντικές συνεισφορές για τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων της σε όλο τον κόσμο. Πέρυσι οι ΗΠΑ ήταν ο βασικός χρηματοδότης της Υπατης Αρμοστείας, χορηγώντας το 1,5 δισεκ. δολάρια από τα 4 δισεκ. δολάρια του ετήσιου προϋπολογισμού της.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy