Βαδίζετε κυριολεκτικά σε μια υπόγεια φωτιά…

Του Χρίστου Τομπάζου*

«Βαδίζετε κυριολεκτικά σε μια υπόγεια φωτιά. Μπορείτε να το αγνοείτε. Δε θα την αποφύγετε». Με αυτά τα λόγια απάντησε ο Α. Σπάις, από τους επικεφαλής της εξέγερσης της αιματοβαμμένης Πρωτομαγιάς του 1886 στο Σικάγο, στους κατήγορούς του πριν οδηγηθεί στην αγχόνη.

Ενενήντα δύο χρόνια πέρασαν και από την πρώτη φορά που γιορτάστηκε η Πρωτομαγιά στην Κύπρο, με πρωτοβουλία του τότε Κ.Κ.Κ. και του Εργατικού Κέντρου Λεμεσού. Ο «Νέος άνθρωπος» στην έκδοσή του της 1η Μαΐου 1925 είχε γράψει: «Για πρώτη φορά γιορτάζεται σ’ αυτή τη γωνιά της γης η Πρωτομαγιά του πραγματικού ξεσκλαβωμού, από τους οργανωμένους εργάτες, τους χωρικούς και το Κ.Κ.Κ. που αγωνίζονται πάντα για την ευημερία και την ελευθερία τόπου μας».

Σήμερα, 131 χρόνια μετά την ηρωική Πρωτομαγιά του Σικάγο, 92 χρόνια από την πρώτη Πρωτομαγιά στην Κύπρο, τα οράματα των πρωτοπόρων εξακολουθούν να εμπνέουν και να ενώνουν τους εργαζόμενους στον αγώνα για εργασία με δικαιώματα, για ειρήνη, δημοκρατία και κοινωνική πρόοδο. Τι κι αν πέρασαν τόσα χρόνια; Τι άλλαξε από την αιματοβαμμένη Πρωτομαγιά του Σικάγο; Πόσο προόδευσε η ανθρωπότητα από τότε και προς ποια κατεύθυνση; Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις συνεχίζουν τις εισβολές και τις επεμβάσεις. Εκατοντάδες χιλιάδες νεκροί και τραυματίες. Εκατομμύρια ξεριζωμένοι και ξεσπιτωμένοι.

Η βαθιά κρίση του καπιταλιστικού συστήματος έχει τραγικές συνέπειες για τους εργαζόμενους του κόσμου. Ανεργία, απορρύθμιση, ξήλωμα του κοινωνικού κράτους, ιδιωτικοποιήσεις. Κατάργηση προστασίας, ποινικοποίηση των αγώνων, αυταρχισμός και καταστολή. Όλα αυτά για να κερδοσκοπούν τα μονοπώλια, για να διασφαλίζεται η κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου, ακόμα και με αίμα. Κυριολεκτικά και μεταφορικά. Αυτές τις πολιτικές βιώνουμε και στην Κύπρο τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Υποτίμηση των μισθών, ξήλωμα του κοινωνικού κράτους, ξεπούλημα με διάφορους τρόπους του δημόσιου πλούτου. Σταθερή και συνεχής διεύρυνση της κοινωνικής ανισότητας, με τους φτωχούς να γίνονται περισσότεροι και φτωχότεροι και τους πλούσιους να γίνονται αναλογικά λιγότεροι αλλά και πολύ πλουσιότεροι.

Βέβαια, δεν μείναμε απαθείς στην επίθεση που δεχτήκαμε. Οργανώσαμε την αντίστασή μας, πρωτοστατήσαμε σε πρωτοφανείς για τα δεδομένα της Κύπρου κινητοποιήσεις, υπερασπιστήκαμε τις συλλογικές συμβάσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Περάσαμε στην αντεπίθεση. Διεκδικούμε με επιτυχία την επαναφορά μισθών και δικαιωμάτων που απωλέσθηκαν στις συνθήκες που δημιουργήθηκαν με το μνημόνιο της κυβέρνησης Αναστασιάδη. Την ίδια ώρα, σπάσαμε το φόβο, δυναμώσαμε οργανωτικά και βλέπουμε μπροστά με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση.

Με αυτό το πλαίσιο, με σύνθημα «Παλεύουμε για επανένωση, για κοινωνικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα» τιμούμε φέτος την Πρωτομαγιά. Σε τέτοιες συνθήκες αναδεικνύεται ξεκάθαρα πόσο μεγάλη αξία έχει για τους εργαζόμενους η οργάνωση, η ταξική αλληλεγγύη και η ενότητα δράσης.

Η Πρωτομαγιά λοιπόν μας υπενθυμίζει τα αυτονόητα. Ότι τίποτε δεν μας χαρίστηκε και όπως με αγώνες κερδήθηκαν, με οργάνωση και αγώνα, αποφασιστικά, με αυτοπεποίθηση, με πίστη στο δίκιο του αγώνα θα υπερασπιστούμε και θα βελτιώσουμε τις κατακτήσεις μας.

Το διαχρονικό μήνυμα της εργατικής Πρωτομαγιάς μάς υπενθυμίζει ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να βασιστούν πρώτα και κύρια στις δικές τους δυνάμεις. Με την ενίσχυση και τη διαφύλαξη των συνδικάτων τους, περιφρουρώντας την ενότητα του εργατικού κινήματος και με προσήλωση στον ταξικό προσανατολισμό τους μπορούν να σταθούν ανάχωμα στις όποιες αντεργατικές επιβουλές.

Ας πορευτούμε λοιπόν και φέτος δίνοντας μαζικά το «παρών» μας στις εκδηλώσεις της ΠΕΟ που οργανώνει από κοινού με τα ταξικά τουρκοκυπριακά συνδικάτα, στέλνοντας το μήνυμα ότι για μας η 1η του Μάη είναι μέρα τιμής και μνήμης. Είναι μέρα αγώνα για τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των εργαζομένων για μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις, για μια επανενωμένη Κύπρο, κοινή πατρίδα όλων των παιδιών της, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμένιων, Λατίνων.

* Κεντρικός Οργανωτικός Γραμματέας ΠΕΟ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy