Βαρουφάκης: Συμφωνία με τους εταίρους και πριν την 20η Απριλίου

Την ελπίδα του ότι θα επιτευχθεί συμφωνία της Ελλάδας με τους εταίρους της και πριν από την καταληκτική ημερομηνία της 20ης Απριλίου, εξέφρασε ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας σε δημοσιογραφους στο περιθώριο του οικονομικού φόρουμ Αμπροζέτι στο Κόμο της Ιταλίας.

«Στο τέλος της ενδιάμεσης αυτής περιόδου, τον Ιούνιο, θα έχουμε ένα συμβόλαιο ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ελλάδα, με στόχο την οικονομική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε μια σειρά από προβλήματα που πλήττουν την ελληνική κοινωνία, αλλά με έναν τρόπο που χαρακτηρίζεται από τους οικονομολόγους “συμβατά κίνητρα”» είπε ο Υπουργός Οικονομικών, συμπληρώνοντας ότι στο διάστημα των διαπραγματεύσεων, εάν χρειαστεί, «μπορεί να καθυστερήσουμε την εφαρμογή κάποιων προεκλογικών εξαγγελιών, ώστε να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη με τους εταίρους και δανειστές».

Στο μεταξύ, πρόσθεσε, η Ελλάδα θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της αποπληρωμής του χρέους της, διευκρινίζοντας συνάμα ότι η χώρα δεν αναζητά υποστήριξη εκτός Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας.

«Η λογική των αντιπαραθέσεων και των αντιπάλων συμμαχιών του 20ου αιώνα ανήκει στο παρελθόν. Ως Ευρώπη, τις τελευταίες δεκαετίες, θελήσαμε να εγγυηθούμε ένα νέο σημείο εκκίνησης, υιοθετώντας μια νέα λογική, εκείνη της συνεργασίας, κυρίως μέσα στην Ευρώπη, αλλά και εκτός των συνόρων της», σημείωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο περιθώριο του φόρουμ.

Σχετικά, τέλος, με το χρέος της Ελλάδος, γύρω στο 178% του ΑΕΠ (περίπου 300 δις ευρώ), ανέφερε: «Από τη στιγμή που η δυνατότητά μας να αποπληρώσουμε το χρέος εξαρτάται από τη δυνατότητά μας να αναπτυχθούμε, η μακροπρόθεσμη πρότασή μας προς τους εταίρους μας, είναι όχι μόνον ότι θα τους καταβληθούν τα χρήματα που έχουν δανείσει, σε ό,τι αφορά την ονομαστική τους αξία, αλλά θα τους καταβληθεί ένα συνολικό ποσό που θα υπερβαίνει την ονομαστική αυτή αξία. Είναι πολύ σημαντικό. Δεν θέλουμε να επιστρέψουμε το χρέος μόνον με αναφορά στην ονομαστική αξία, αλλά να επιστρέψουμε περισσότερα χρήματα, με αναφορά στην καθαρή τους αξία. Και για να γίνει αυτό, πρέπει να υπογραφεί ένα είδος συμβολαίου».

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy