«Βάρβαρες» και αναξιόπιστες ανακρίσεις της CIA

Οι μέθοδοι ανάκρισης που ακολουθούσε η CIA κατά υπόπτων για τρομοκρατία τα χρόνια μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ ήταν «πολύ πιο βάρβαρες» από ό,τι η Υπηρεσία είχε αφήσει να εννοηθεί, αναφέρει πολυαναμενόμενη έκθεση του Κογκρέσου.

Η περίληψη της έκθεσης της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας αναφέρει ότι η CIA παραπλάνησε τους Αμερικανούς για την αποτελεσματικότητα των «προωθημένων τεχνικών ανάκρισης».

Η πρόεδρος της επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας, Νταιάν Φαϊνστάιν, παρουσιάζοντας την περίληψη της έκθεσης είπε ότι καταγράφονται μέθοδοι «προωθημένης ανάκρισης» σε τουλάχιστον 91 άτομα. «Σε ορισμένες περιπτώσεις ισοδυναμούσαν (σ.σ. οι μέθοδοι ανάκρισης) με βασανιστήρια» είπε, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις διαρκούσαν ημέρες ή εβδομάδες.

Ανάμεσα στις μεθόδους βασανιστηρίων ήταν η έγχυση υγρού στον πρωκτό, τα «μπάνια» με παγωμένο νερό, ενώ η CIA άφησε αρκετούς κρατούμενους να πιστεύουν ότι δεν θα έβγαιναν ζωντανοί από την ανάκριση. Μάλιστα, όπως αναφέρει δημοσιογράφος του Guardian, επικαλούμενος την έκθεση, ένας από τους πράκτορες της CIA που διενεργούσε την ανάκριση είπε σε ύποπτο ότι δεν πρόκειται να του επιτραπεί ποτέ να πάει στο δικαστήριο, επειδή «δεν μπορούμε να αφήσουμε ποτέ να μάθει ο κόσμος τι σας κάναμε».

«Η ιστορία θα μας κρίνει για την δέσμευσή μας για μία δίκαιη κοινωνία, την οποία θα κυβερνά ο νόμος και την επιθυμία μας να αντιμετωπίζουμε την άσχημη αλήθεια και να λέμε: ‘Ποτέ ξανά’.

«Η έκθεση αυτή είναι μια κηλίδα στις Αρχές και την Ιστορία» μας είπε η Φαϊνστάιν.

«Αυτή η έκθεση είναι πολύ σημαντική για να τοποθετηθεί στο ράφι επ’ αόριστον» τόνισε η ίδια. Χαρακτηριστικό των μεθόδων ανάκρισης ήταν η κακή διαχείριση και το γεγονός ότι ήταν αναξιόπιστες, αναφέρει η έκθεση.

Παράλληλα, η έκθεση κατηγορεί τη CIA ότι έδινε ανακριβείς πληροφορίες για την λειτουργία του προγράμματος και για την αποτελεσματικότητά του.

… ένιωσε άβολα ο Μπους

Αναφέρει μάλιστα ότι ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Ο. Μπους, δεν ενημερωνόταν για την υπόθεση -«έμενε στο σκοτάδι», όπως λέει χαρακτηριστικά-, ενώ όταν τελικά ενημερώθηκε, ένιωσε «άβολα».

Στόχος της έκθεσης είναι να ρίξει φως στο πρόγραμμα που δημιουργήθηκε κρυφά από τη CIA για την ανάκριση κρατουμένων υπόπτων για διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα, κυρίως με εικονικό πνιγμό ή στέρηση ύπνου.

Ο αμερικανός πρόεδρος έδωσε τέλος στο πρόγραμμα της CIA μόλις ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2009. Ο εκπρόσωπος του Ομπάμα ανέφερε ακόμη πως η δημοσιοποίηση της έκθεσης ήταν απαραίτητη για να διασφαλιστεί ότι «κάτι τέτοιο δεν θα ξανασυμβεί ποτέ».

Τεχνικές που ισοδυναμούσαν με βασανιστήρια

Ο ίδιος ο Ομπάμα έχει πει ότι κατά την άποψή του, οι τεχνικές ανάκρισης ισοδυναμούσαν με βασανιστήρια.

Η 6.000 σελίδων έκθεση περιλαμβάνει τεράστιο αριθμό στοιχείων, τα οποία παραμένουν απόρρητα. Στη δημοσιότητα δίνεται μόνο μία περίληψη 480 σελίδων.

H Φαϊνστάιν είπε ότι «ένας εκπληκτικά μικρός αριθμός ατόμων ήταν υπεύθυνος για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή αυτού του προγράμματος», το οποίο βρισκόταν σε εξέλιξη από τα τέλη του 2001 έως τον Ιανουάριο του 2009.

Η έκθεση δείχνει, είπε η Φαϊνστάιν ότι το πρόγραμμα βασανιστηρίων ήταν «ηθικά, νομικά και διοικητικά άστοχο και ότι αυτό το έθνος δεν θα πρέπει ποτέ ξανά να υιοθετήσει αυτές τις τακτικές».

«Προβληματικό» το πρόγραμμα…

Πριν καλά-καλά ολοκληρώσει την τοποθέτησή της, η γερουσιαστής Ντάιαν Φάινσταϊν, ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ανακοίνωση, η οποία αποδίδεται στον Μπαράκ Ομπάμα. Σε αυτήν, το πρόγραμμα ανακρίσεων της CIA χαρακτηρίζεται «προβληματικό».

«Απαγόρευσα με κατηγορηματικό τρόπο τα βασανιστήρια όταν ανέλαβα καθήκοντα» αναφέρει ο αμερικανός πρόεδρος στην ανακοίνωση, χωρίς, ωστόσο, να χαρακτηρίσει ευθέως τις μεθόδους της CIA ως «βασανιστήρια».

«Η έκθεση καταγράφει ένα προβληματικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει προωθημένες μεθόδους ανακρίσεις σε υπόπτους για τρομοκρατία σε μυστικές εγκαταστάσεις έξω από τις ΗΠΑ και ενισχύει την άποψη που είχα εδώ και καιρό ότι αυτές οι σκληρές μέθοδοι δεν είναι μόνο ασυνεπείς με τις αξίες μας ως έθνος, δεν υπηρέτησαν τον αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας ή τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας. Επιπλέον, αυτές οι τεχνικές έκαναν σημαντική ζημιά στη θέση της Αμερικής στον κόσμο και έκαναν πιο δύσκολο να επιδιώξουμε την προάσπιση των συμφερόντων μας έναντι των συμμάχων και των εταίρων μας. Γι’ αυτό θα συνεχίσω να χρησιμοποιώ την εξουσία μου ως πρόεδρος για να εξασφαλίσω ότι δεν θα καταφύγουμε σε αυτές τις μεθόδους ξανά» αναφέρει η ανακοίνωση.

Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας της Γερουσίας, Χάρι Ράιντ, είπε: «Σήμερα, για πρώτη φορά, ο αμερικανικός λαός θα μάθει την πλήρη αλήθεια για τα βασανιστήρια τα οποία συνέβαιναν υπό την CIA.

newego_LARGE_t_1101_54434684[1]

Παραδείγματα ωμότητας

Στα συγκεκριμένα παραδείγματα ωμότητας από τους ανακριτές της CIA που αναφέρονται στην έκθεση περιλαμβάνεται ο θάνατος από υποθερμία τον Νοέμβριο του 2002 ενός κρατούμενου που ήταν σχεδόν γυμνός και δεμένος σε ένα τσιμεντένιο πάτωμα σε μια μυστική φυλακή της υπηρεσίας.

Κάποιοι κρατούμενοι στερούνταν τον ύπνο για έως και 180 ώρες, κάποιες φορές έχοντας τα χέρια τους δεμένα πάνω από τα κεφάλια τους, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις τους παρείχαν τροφή και νερό μέσω κλυσμάτων χωρίς να υπάρχει ιατρική ανάγκη.

Η έκθεση περιγράφει μια μυστική φυλακή της CIA, η τοποθεσία της οποίας δεν αποκαλύπτεται, ως «μπουντρούμι» όπου οι κρατούμενοι κρατούνταν στο απόλυτο σκοτάδι, συνεχώς δεμένοι σε κελιά απομόνωσης, όπου τους βομβάρδιζαν με δυνατούς ήχους ή μουσική, ενώ είχαν στη διάθεσή τους μόνο έναν κουβά για τις σωματικές τους ανάγκες.

Παράλληλα περιγράφει ότι μία από τις 83 φορές κατά τις οποίες υποβλήθηκε σε εικονικό πνιγμό ο κρατούμενος που αναφέρεται ως Αμπού Ζουμπάγιαντ και φέρεται να είναι μέλος της αλ Κάιντα «δεν ανταποκρινόταν σε κανένα ερέθισμα, ενώ αφρός έβγαινε από το ανοικτό του στόμα», αν και στη συνέχεια του έκαναν ανάνηψη.

Το 80% του ανακριτικού προγράμματος της CIA είχε ανατεθεί σε ψυχολόγους, η εταιρεία των οποίων έλαβε 80 εκατομμύρια δολάρια, επισημαίνει η έκθεση της Γερουσίας.

 

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy