Βάσος Στυλιανού: Το μήνυμα και το περιεχόμενο της εικόνας είναι η ουσία

Συνέντευξη στον Αντώνη Γεωργίου

Ο Βάσος Στυλιανού σπούδασε και δούλεψε τη φωτογραφία για χρόνια, πάντα με αγάπη, μεράκι και επαγγελματισμό. Η ίδρυση του Κέντρου Φωτογραφίας 6Χ6 στο Κέντρο της Λεμεσού ήταν μια φυσιολογική εξέλιξη της πορείας του στη φωτογραφία, αφού του  δίδεται η ευκαιρία πια, σε καθημερινή βάση, να μεταδίδει τις γνώσεις και την εμπειρία του σε νέους φωτογράφους, σπουδαστές και καλλιτέχνες δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στην τεχνική κατάρτιση. Μιλάμε με τον Βάσο Στυλιανού, για τη φωτογραφία στην εποχή των social media και για το Κέντρο, τους σκοπούς και τις συνεργασίες του, με αφορμή τη σημαντική έκθεση Pink Lady® Food Photographer of the Year 2016, που φιλοξενεί το Κέντρο μέχρι τις 10 Ιουνίου.

ΒΑΣΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ

Στόχος του Κέντρου Φωτογραφίας 6×6 είναι να συνεχίσει να κτίζει συνεργασίες

Τι είναι το Κέντρο Φωτογραφίας 6×6;

Το Κέντρο Φωτογραφίας 6×6 είναι ένας πολυλειτουργικός χώρος στo κέντρο της Λεμεσού, αφιερωμένος αποκλειστικά στην τέχνη και την πρακτική της φωτογραφίας. Προσφέρει μια μεγάλη επιλογή φωτογραφικών υπηρεσιών, καθώς και ευκαιρίες για επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφους όλων των ηλικιών και επιπέδων. To Kέντρο διαθέτει γκαλερί που λειτουργεί αποκλειστικά για εκθέσεις φωτογραφίας, μόνιμη συλλογή στην οποία εκτίθεται σημαντική φωτογραφική κληρονομιά, ένα πλήρως εξοπλισμένο φωτογραφικό στούντιο, βιβλιοθήκη με περισσότερα από 1600 περιοδικά, έντυπα, καταλόγους και βιβλία για τη φωτογραφία, ενώ προσφέρει επίσης υπηρεσίες ποιοτικών ψηφιακών εκτυπώσεων με τη χρήση πρωτοποριακής τεχνολογίας για εκτυπώσεις giclée fine art.

Για επικοινωνία με το Κέντρο www.centreforphotography6x6. com, [email protected], +357 25354810, Facebook: 6×6 Centre for Photography

Πότε ιδρύθηκε το Κέντρο και ποιοι είναι οι βασικοί σκοποί του;

To Kέντρο ιδρύθηκε το 2013 με σκοπό την ανάπτυξη της κατανόησης και του σεβασμού προς την τέχνη και την πρακτική της φωτογραφίας ως μέσον, μέσα από εκθέσεις, εκπαίδευση, μαθήματα φωτογραφίας, σεμινάρια και διαλέξεις, εκδόσεις και εκδηλώσεις για τη φωτογραφία. To Kέντρο στοχεύει επίσης να ενθαρρύνει νέους φωτογράφους να εμπλακούν ενεργά και να αναπτύξουν τις γνώσεις και δεξιότητές τους στη φωτογραφία, κυρίως μέσα από εργαστήρια, έρευνα και πρακτική. Το Κέντρο προσελκύει Κύπριους και ξένους λάτρεις της φωτογραφίας από διάφορους επαγγελματικούς χώρους – αρχιτέκτονες, γιατρούς, δικηγόρους, δασκάλους, επιχειρηματίες, συνταξιούχους κ.ά., οι οποίοι θέλουν να βελτιώσουν τις γνώσεις τους στη φωτογραφία, μέσα από βραδινά μαθήματα που γίνονται στη διάρκεια του χρόνου σε τακτά διαστήματα.

Σπουδάσατε φωτογραφία και εργάζεστε χρόνια ως φωτογράφος. Τι σας τράβηξε στη φωτογραφία και με ποιο είδος φωτογραφίας ασχοληθήκατε κυρίως;

Γεννήθηκα στην Αμμόχωστο από πατέρα φωτογράφο, τον Νίκο Στυλιανού, ο οποίος διατηρούσε στούντιο στο κέντρο της πόλης, από το 1948. Φωτογράφιζε κυρίως πορτρέτα και κοινωνικές εκδηλώσεις. Μεγαλώνοντας μέσα σε αυτό το περιβάλλον, από πολύ νωρίς συνειδητοποίησα ότι ήθελα να ασχοληθώ επαγγελματικά με τη φωτογραφία. Στην εφηβεία μου, όνειρό μου ήταν να γίνω πολεμικός ανταποκριτής. Μέχρι που το 1974, λίγες μέρες μετά την αποφοίτησή μου από το λύκειο, ο πόλεμος χτύπησε τη δική μας πόρτα, και τότε εγκατέλειψα συνειδητά αυτό το όνειρο. Προχώρησα στη συνέχεια με σπουδές στην εμπορική φωτογραφία, δηλαδή στη φωτογράφηση αντικειμένων, προϊόντων και υπηρεσιών. Αυτό το είδος της φωτογραφίας υπηρέτησα για πάρα πολλά χρόνια. Στην πορεία ασχολήθηκα εκτενώς με τη φωτογράφηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, μέσα από τη φωτογραφική καταγραφή αρχαιολογικών και εκκλησιαστικών μνημείων, ευρημάτων και έργων τέχνης, που προορίζονταν κυρίως για εκδόσεις βιβλίων, οδηγών και καταλόγων. Η ίδρυση του Κέντρου ήταν μια φυσιολογική εξέλιξη της πορείας μου στη φωτογραφία, όπου μου δίδεται η ευκαιρία, σε καθημερινή βάση, να μεταδίδω τις γνώσεις και την εμπειρία μου σε νέους φωτογράφους, σπουδαστές και καλλιτέχνες δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στην τεχνική κατάρτιση.

Η έκθεση, είναι πολύ σημαντική, όχι μόνο γιατί καταγράφει ένα πολυπολιτισμικό φάσμα εικόνων με θέμα το φαγητό, αλλά και γιατί δίνει την ευκαιρία σε φωτογράφους όλων των επιπέδων και ηλικιών να σχολιάσουν μέσα από το φωτογραφικό φακό τη θέση της τροφής στο κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο που περιβάλλει τον άνθρωπο

Στην εποχή του photoshop και του instagram ποιος θεωρείται πως είναι σήμερα φωτογράφος;

Θεωρώ ότι το μέσον, δηλαδή η μετάβαση της φωτογραφίας από αναλογική σε ψηφιακή, δεν είναι η ουσία. Αυτό που καθορίζει το τελικό αποτέλεσμα, δηλαδή το μήνυμα και το περιεχόμενο της εικόνας, δεν έχει αλλάξει. Σίγουρα στην εποχή των  social media είναι ευκολότερη η διάχυση των φωτογραφιών σε ένα ευρύ κοινό. Αντίστοιχα, όμως, παρατηρώ συχνά ότι η πληθώρα των εικόνων που μας περιβάλλουν είναι χωρίς φωτογραφικές αξιώσεις.

Το Κέντρο συνεργάζεται με το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου;

Φοιτητές του ΤΕ.ΠΑ.Κ. επισκέπτονται το χώρο μας μαζί με τους καθηγητές τους σε ομάδες εργασίας για εργαστήρια και φωτογραφική εξάσκηση. Επίσης, δεχόμαστε κάθε χρόνο δύο φοιτητές στο τελευταίο έτος σπουδών τους για πρακτική άσκηση. Από το φοιτητικό κοινό της Λεμεσού, όμως, θα περίμενε κανείς μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη φωτογραφία, ειδικά εφόσον ο χώρος μας βρίσκεται μόλις μερικά μέτρα από τις φοιτητικές αίθουσες και συχνά φιλοξενεί διεθνείς εκθέσεις και καταξιωμένους επαγγελματίες φωτογράφους.

Παρακολουθείτε δουλειά νέων φωτογράφων;

Βεβαίως και ξεχωρίζω εξαιρετική δουλειά από νέους φωτογράφους, ακόμα και μαθητές λυκείου, φοιτητές ή και άτομα που έχουν ως χόμπι τη φωτογραφία, με τεράστιες προοπτικές, που πιστεύω ότι θα διαπρέψουν στο χώρο της φωτογραφίας.

Τι είναι η έκθεση Pink Lady® Food Photographer of the Year 2016 που διοργανώνεται από το Κέντρο αυτό το διάστημα;

Η έκθεση Pink Lady® Food Photographer of the Year προκύπτει από τον μεγαλύτερο παγκόσμιας εμβέλειας διαγωνισμό φωτογραφίας με θέμα το φαγητό σε όλες του τις εκφάνσεις και διαδικασίες. Το Κέντρο Φωτογραφίας 6×6 και η Κύπρος είναι ο πρώτος σταθμός στη φετινή παγκόσμια περιοδεία της έκθεσης, στην οποία παρουσιάζονται οι νικήτριες εικόνες, μια επιλογή από τις φιναλίστ φωτογραφίες, καθώς και βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους. «Κυνηγώντας την τροφή», «Η αφρόκρεμα της σοδειάς», «Food Blogging», «Η τροφή ως πολιτική πράξη» είναι μόνο μερικές από τις ευφάνταστες κατηγορίες που ανήκουν στον διαγωνισμό αυτό και οι οποίες προβάλλουν όχι μόνο την τροφή ως θέαμα αλλά και ως στάση ζωής.

Γιατί κατά την άποψή σας είναι σημαντική αυτή η έκθεση;

Θεωρώ ότι ο διαγωνισμός αυτός, και κατ’ επέκτασιν η έκθεση, είναι πολύ σημαντική, όχι μόνο γιατί καταγράφει ένα πολυπολιτισμικό φάσμα εικόνων με θέμα το φαγητό, αλλά και γιατί δίνει την ευκαιρία σε φωτογράφους όλων των επιπέδων και ηλικιών να σχολιάσουν μέσα από τον φωτογραφικό φακό τη θέση της τροφής στο κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο που περιβάλλει τον άνθρωπο. Από το 2011 έχουν υποβληθεί στο συγκεκριμένο διαγωνισμό περισσότερες από 30,000 φωτογραφίες από ολόκληρο τον κόσμο, ενώ περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι επισκέφθηκαν την ιστοσελίδα του διαγωνισμού. Πρόκειται για τον διασημότερο παγκόσμιο διαγωνισμό φωτογραφίας με θέμα το φαγητό, στον οποίο μόνο φέτος υποβλήθηκαν περισσότερες από 7000 συμμετοχές από 60 χώρες.

Λόγω αυξημένου ενδιαφέροντος, η έκθεση θα παραταθεί μέχρι και τις 10 Ιουνίου 2016. Οι ώρες επισκέψεων είναι : Δευτέρα – Παρασκευή 10:00 – 18:00, Σάββατo 10:00 – 13:00. Το Κέντρο Φωτογραφίας 6×6 βρίσκεται στην οδό Ηπείρου 19, στη Λεμεσό (παράλληλος Ανεξαρτησίας).

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;

Στόχος του Κέντρου Φωτογραφίας 6×6 είναι να συνεχίσει να κτίζει συνεργασίες με διεθνείς οργανισμούς και να φιλοξενεί διεθνείς εκθέσεις δίνοντας μια μοναδική ευκαιρία στο κοινό της Κύπρου να εκτιμήσει τη φωτογραφία ως μορφή τέχνης και παράλληλα να εξερευνήσει τον εξελισσόμενο ρόλο της σε ένα διεθνές πλαίσιο. Φυσικά, συνεχίζουμε σταθερά να στηρίζουμε και να παρουσιάζουμε εκθέσεις εγχώριων φωτογράφων. Παράλληλα, στόχος μας είναι να συμβάλουμε στην εκπαίδευση και εξέλιξη της φωτογραφικής κοινότητας του νησιού, μέσα από ειδικά εκπαιδευτικά σεμινάρια, εργαστήρια και άλλες εκδηλώσεις για τη φωτογραφία

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy