ΒΑΘΙΕΣ ΜΝΗΜΕΣ – Έκθεση Χρίστου Φουκαρά

ΓΚΑΛΕΡΙ ΓΚΛΟΡΙΑ

Εγκαίνια: Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018 Ώρα: 19:30

Διάρκεια: 23 Φεβρουαρίου – 14 Μαρτίου  2018

Μετά τους εκθεσιακούς κύκλους « Ο κόσμος των προγόνων» και η «Φυγή των προγόνων», ο Χρίστος Φουκαράς επιστρέφει για να αποτίσει ένα εικαστικό φόρο τιμής σε ένα κόσμο που χάνεται για πάντα.
Η επιμονή του και η αφιέρωση μεγάλου δημιουργικού χρόνου σ’ αυτές τις θεματικές ενότητες μαρτυρεί μια συνειδητή προσπάθεια και εσωτερική ανάγκη για εμβάθυνση και ενδοσκόπηση στην ουσία της βασανιστικής πορείας του κόσμου της Κύπρου.

Με βαθιά αίσθηση χρέους ο καλλιτέχνης σημειώνει: «Μάθαμε από αυτούς πώς οργώνεται η γη, πώς μεστώνει το σιτάρι και ζυμώνεται το ψωμί. Είναι η γενιά που αναγιώθηκε μέσα στο λιοπύρι και τους ανέμους, αναπνέοντας, όμως, με το πρωινό ξύπνημα, τη μυρωδιά των λεμονανθών και των χρυσομήλων».
Τα «Παιχνίδια της Λαμπράς» είναι μια εφτάπτυχη σύνθεση που παρουσιάζει τις γιορτινές μέρες χαράς και ξεκούρασης, δώρο Θεού για τα κουρασμένα κορμιά και τις ψυχές των δουλευτάδων της γης. Η σύνθεση αποτελεί κεντρικό σημείο αναφοράς της έκθεσης.
Η εικαστική δομή των έργων που παρουσιάζονται στηρίζεται στη λιτή αρχιτεκτονική του τοπίου, στην εξπρεσιονιστική απόδοση του φωτός και της σκιάς, τη ζωγραφική υφή με τη χρήση μεγάλης ποσότητας χρωματικής πάστας και διάφανων επαλείψεων, τη ρεαλιστική μαγική λυρική ατμόσφαιρα και ρυθμική κίνηση και τη στέρεη κατασκευή των μορφών.
Τέλος, η χρωματική κορύφωση και η μνημειακή απόδοση των μορφών, με τη χαρακτηριστική τους σχηματική απεικόνιση και την εσωτερική εκφραστική τους δύναμη, προσθέτει και ανεβάζει την αισθητική ποιότητα του έργου, μακριά από φολκλορικές ψευδολαογραφικές εντυπώσεις και επιφανειακές απομιμήσεις.
Η σπορά, το θέρος και το αλώνισμα είναι πράξεις ζωής, καίριες και αναπόσπαστες από την πορεία της ανθρώπινης ύπαρξης. Η δουλειά αρχέγονη, κοπιαστική, απαιτεί ιδρώτα και μόχθο για να πάρεις το λιγοστό στάρι και να φτιάξεις το ψωμί, πριν φτάσει στο τραπέζι.
Ένα ταξίδι αυτογνωσίας σ’ ένα κόσμο τραχύ και ζοφερό, που είναι ταυτόχρονα ένας κόσμος μαγικός, ένας κόσμος που γεννά το όνειρο, την ελπίδα και την προοπτική.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy