Βάζουν από την πίσω πόρτα τις ιδιωτικές εταιρείες ασφάλισης

Αντιδράσεων συνέχεια για τη θέση της ΠΑΣΥΔΥ αλλά και του ΔΗΚΟ στο ΓεΣΥ

 

Δεν λένε να κοπάσουν οι αντιδράσεις κατά του ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκου Χατζηπέτρου. Κόμματα και συντεχνίες «πυροβόλησαν» και χθες τη θέση της ΠΑΣΥΔΥ, σύμφωνα με την οποία οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν πρέπει να καταβάλλουν εισφορές για το ΓεΣΥ, θεωρώντας ότι αυτό αποτελεί υποχρέωση του εργοδότη τους.

Πυρά δέχθηκε χθες και ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ο οποίος αιφνιδίως προχθές κατέθεσε πρόταση για… ενδιάμεσο ΓεΣΥ μέχρι την πλήρη εφαρμογή του, «με παροχή κινήτρων στους πολίτες για κάλυψή τους από ιδιωτικές ασφάλειες υγείας». Το ΑΚΕΛ, διά του εκπροσώπου Τύπου του, Στέφανου Στεφάνου, αναφέρει ότι οι δηλώσεις του κ. Χατζηπέτρου λειτουργούν ως άλλοθι προς όλους εκείνους που για διάφορους λόγους και συμφέροντα δεν θέλουν να υλοποιηθεί το ΓεΣΥ.

Προς τούτη την κατεύθυνση δεν είναι βοηθητικές ούτε οι θέσεις του προέδρου του ΔΗΚΟ κ. Ν. Παπαδόπουλου, περί υλοποίησης ενός ενδιάμεσου ΓεΣΥ, προσθέτει το κόμμα. Αυτές οι θέσεις, υποδεικνύει, βάζουν από την πίσω πόρτα στο όλο σύστημα τις ασφαλιστικές εταιρείες. «Οι θέσεις του προέδρου του ΔΗΚΟ παραπέμπουν στην πρόταση της κυβέρνησης για ένα μίνι ΓεΣΥ, που απορρίφθηκε απ’ όλους πλην των κυβερνώντων», υπογραμμίζει το ΑΚΕΛ χαρακτηριστικά και προσθέτει πως τέτοιες δηλώσεις τροφοδοτούν τις παλινδρομήσεις, τις καθυστερήσεις και τις αλλοπρόσαλλες αποφάσεις και πολιτικές που εφάρμοσαν οι κυβερνώντες και οι οποίες προκάλεσαν μεγάλη καθυστέρηση στην πορεία υλοποίησης του ΓεΣΥ.

Το ΑΚΕΛ υπογραμμίζει την ανάγκη να τηρηθούν όσα έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και των κοινωνικών εταίρων το 2001 για το ΓεΣΥ, καθώς επίσης και στη σύσκεψη των κομμάτων στο Προεδρικό και επισημαίνει πως επιμένει σε ένα ΓεΣΥ μονοασφαλιστικό, στο οποίο όλοι να συνεισφέρουν στη βάση των εισοδημάτων τους. Ένα ΓεΣΥ, το οποίο να προσφέρει καθολική και ποιοτική ιατροφαρμακευτική κάλυψη σε όλους. Από το πρωινό δρομολόγιο του ΡΙΚ κατά της θέσης της ΠΑΣΥΔΥ τάχθηκε και ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, αναφέροντας ότι «πρέπει όλοι να συνεισφέρουν αυτά που τους αναλογούν, διαφορετικά δεν θα υπάρξει Γενικό Σχέδιο Υγείας». «Είναι πέραν από ξεκάθαρο ότι η πρόταση του προέδρου του ΔΗΚΟ σ’ αυτή τη χρονική συγκυρία αποσκοπεί από τη μια στον εκτροχιασμό της προσπάθειας και όχι στην ολοκλήρωση της συζήτησης για τα δυο νομοσχέδια που είναι κατατεθειμένα στη Βουλή και από την άλλη ενθαρρύνει όσους επιδιώκουν την αλλαγή της φιλοσοφίας του ΓεΣΥ από μονοασφαλιστικό σε πολυασφαλιστικό», αναφέρει η ΠΕΟ σε ανακοίνωσή της.

Από την πλευρά του ο ΓΓ της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας ανέφερε ότι κάθε αρνητική εξέλιξη σε ό,τι αφορά το ΓεΣΥ «δυστυχώς τυγχάνει εκμετάλλευσης από σύνολα που είτε θέλουν να χρονοτριβούν είτε να διαφοροποιήσουν τη μορφή του Γενικού Σχεδίου Υγείας. Στο μεταξύ, με αποχώρηση από το διάλογο για το ΓεΣΥ προειδοποιεί το ΚΕΒΕ, αν η ΠΑΣΥΔΥ επιμείνει στη θέση ότι οι εισφορές των δημοσίων υπαλλήλων πρέπει να καλύπτονται από το κράτος.

Οπως δήλωσε στο Τρίτο ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ, Μάριος Τσιακκής, αν ικανοποιηθεί το αίτημα της ΠΑΣΥΔΥ, το ποσόν που αναλογεί στους δημοσίους υπαλλήλους ουσιαστικά θα καταβληθεί από τους φορολογούμενους πολίτες. Για αναμενόμενες απαιτήσεις από την ΠΑΣΥΔΥ έκανε λόγο ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου, γιατί, όπως είπε, «η συντεχνία με αυτή την πολιτική έμαθε να προσεγγίζει τις κοινωνικές προκλήσεις».

Πρόκειται, είπε, για ακόμα ένα θλιβερό δείγμα του τρόπου με τον οποίο η συντεχνία αντιλαμβάνεται τον καταμερισμό των κοινωνικών βαρών

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy