Βελτιωμένη η τουριστική ασφάλεια στην Κύπρο

Βελτιωμένη φαίνεται να είναι τα τελευταία χρόνια η εικόνα όσον αφορά την τουριστική ασφάλεια στην Κύπρο, με σημαντικά ζητήματα, ωστόσο να παραμένουν προς επίλυση, όπως το πρόβλημα της μέθης και της αστυνόμευσης.

Τα πιο πάνω προβλήματα αναδείχθηκαν σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που διοργάνωσε η Βρετανική Υπάτη Αρμοστεία με την υποστήριξη του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού (ΚΟΤ), κατά την οποία τονίστηκε η ανάγκη σωστής ενημέρωσης και από τις χώρες αποστολής των τουριστών για την ανάγκη υπεύθυνης συμπεριφοράς κατά τη διάρκεια των διακοπών.

Το πρόβλημα της μέθης φαίνεται να παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τουριστικές περιοχές της Κύπρου, όπως επισημάνθηκε από όλους τους εμπλεκομένους φορείς. Χαρακτηριστικά, η επικεφαλής του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου Κύπρου Τόνια Παγιάτα αναφέρθηκε σε αποτέλεσμα έρευνας που θα παρουσιάσει σύντομα ο οργανισμός, στην οποία διαφαίνεται ότι η Κύπρος είναι η πρώτη χώρα σε προσβασιμότητα στο αλκοόλ σε οποιαδήποτε ηλικία και αναφέρθηκε στην ανάγκη λήψης μέτρων.

Η δυνατότητα πρόσβασης των τουριστών σε απεριόριστες ποσότητες αλκοόλ στα ξενοδοχεία στα οποία διαμένουν μέσω του συστήματος του all – inclusive (όλα συμπεριλαμβανόμενα), αναδείχθηκε από τον Γενικό Γραμματέα του Συνδέσμου Κέντρων Αναψυχής Φάνο Λεβέντη. Ως αποτέλεσμα, ανέφερε ο κ. Λεβέντης, πολλές φορές ιδιοκτήτες μπαρ οδηγούνται στην προσφορά άφθονου και φθηνού αλκοόλ, ως ένα τρόπο για να «βγάλουν»  τους τουρίστες έξω από τα ξενοδοχεία τους. Από πλευράς του ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ Ζαχαρίας Ιωαννίδης,  δήλωσε την ετοιμότητα του Συνδέσμου των Ξενοδόχων για συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς για αντιμετώπισή των προβλημάτων που δημιουργούνται από το σύστημα  all inclusive. Εκ μέρους του συνδέσμου barteneder Κύπρου ο Κώστας Πισίας τόνισε την ανάγκη να τυγχάνουν μεγαλύτερης εκπαίδευσης τα άτομα που είναι υπεύθυνα για τα bar στα νυχτερινά κέντρα, ενώ διερωτήθηκε ποιος έχει στην Κύπρο την ευθύνη για ένα άτομο που περιέρχεται σε κατάσταση μέθης κατά τη διάρκεια της νυχτερινής του διασκέδασης.

Η ανάγκη πρόληψης σε σχέση με το πρόβλημα της μέθης τονίστηκε και από το Δήμαρχο Αγίας Νάπας Γιάννη Καρούσο, ο οποίος σημείωσε ότι το πρόβλημα της επαρκούς αστυνόμευσης που αντιμετώπιζε το δημοφιλές τουριστικό θέρετρο έχει σε σημαντικό βαθμό επιλυθεί με τη μετακίνηση επιπρόσθετου προσωπικού από την αστυνομία στην Αγία Νάπα. Σημείωσε ωστόσο ότι πολλές φορές τουρίστες παίρνουν το μήνυμα τόσο από τις χώρες από τις οποίες προέρχονται όσο και από τους εκεί τουριστικούς πράκτορες ότι μπορούν να έρθουν στην Αγία Νάπα και να κάνουν ό,τι θέλουν. Όπως είπε, απαιτείται η συνεργασία όλων για αντιμετώπιση του προβλήματος, ενώ τόνισε την ανάγκη πιο άμεσης επικοινωνίας με τους νέους.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης σημείωσε την καλή συνεργασία της Αστυνομίας με τις τοπικές αρχές για το θέμα της ασφάλειας του τουρισμού, αναφέροντας ότι η αστυνομία καταβάλλει προσπάθεια για βελτίωση της αποτελεσματικότητάς της με μειωμένο προσωπικό. Αναφέρθηκε επίσης σε ειδικές εφαρμογές που διαθέτει η Αστυνομία για το όριο αλκοόλης στην οδήγηση καθώς και για πληροφορίες για τους τουρίστες αναφορικά με τον τρόπο οδήγησης στην Κύπρο. Ο βοηθός Διευθυντής του Τμήματος, Γιώργος Χινινός ανέφερε ότι ενώ το 2011 υπήρξαν 11 τουρίστες νεκροί από τροχαία ατυχήματα, το 2010 ο αριθμός μειώθηκε στον 1, ενώ το 2013 δεν υπήρξε κανένας νεκρός τουρίστας από τροχαία.

Μιλώντας μέσω Skype ο ο Βρετανός προξενικός περιφερειακός διευθυντής για τη Νότια Ευρώπη Γουίλ Μίτλετον ανέφερε ότι το 69% των περιστατικών που αφορούν Βρετανούς τουρίστες στην Κύπρο σχετίζονται με θάνατο, κράτηση, ή νοσηλεία, το 53% συμβαίνουν στην Πάφο και την Αγία Νάπα, το 52% των περιστατικών αφορούν άτομα άνω των 63 ετών, ενώ το 68% των περιπτώσεων αφορά άνδρες.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους η αναπληρώτρια Ύπατος Αρμοστής της Βρετανίας Λίντα Μπερνς, ανέφερε ότι η Κύπρος είναι ένας πολύ σημαντικός τουριστικός προορισμός για τη Βρετανία, με πάνω από ένα εκατομμύριο τουρίστες κάθε χρόνο. Αναφερόμενη στις άριστες σχέσεις Κύπρου – Βρετανίας είπε ότι «θέλουμε να εργαστούμε μαζί ακόμα πιο εντατικά για να δημιουργήσουμε ακόμα πιο δυνατούς δεσμούς και να διασφαλίσουμε ότι η Κύπρος θα είναι πάντα ασφαλής και για τους τουρίστες».

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΟΤ, η Ξένια Λοϊζίδου ανέφερε ότι η συγκεκριμένη συζήτηση είναι μια ακόμα δήλωση του πόσο ασφαλής είναι η Κύπρος και πόσο ο ΚΟΤ θεωρεί ότι η ασφάλεια είναι ένα από τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας στο οποίο επενδύει παρά τη συνεχή βελτίωση.

Ο ΚΟΤ, είπε, αναλαμβάνει πρωτοβουλία δημιουργίας ομάδας εργασίας που θα συντονίσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε ήδη από την τουριστική περίοδο 2015 να υπάρξουν δράσεις συγκεκριμένες, ενταγμένες σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα στρατηγικής και στόχων με θέμα «τουρισμός και ασφάλειας». Αναφερόμενη στους κύριους άξονες στους οποίους κινείται ο ΚΟΤ είπε ότι αυτοί είναι η συνεργασία με κοινωνικούς εταίρους, η πρόληψη, η ποιότητα και η ασφάλεια.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy