Βέβαιος για συμφωνία ο Αλέξης Τσίπρας

Την πεποίθησή του ότι θα έχουν αίσιο τέλος οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, και ότι θα υπάρξει σύντομα μια συμφωνία στη βάση «ενός έντιμου συμβιβασμού», εξέφρασε σήμερα στη Βουλή ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις από το Ποτάμι και τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ΑΝΕΛ.

«Θα κάνουμε το παν», είπε, «για να υπάρξει μία συμφωνία, ώστε η κυβέρνηση να αλλάξει τα κακώς κείμενα στον τόπο», και τόνισε πως «παρά τις δυσκολίες που θα υπάρξουν» όταν επιτευχθεί μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία, «με τη στήριξη του λαού, θα καταφέρουμε να τα φέρουμε εις πέρας και να βγούμε από την κρίση ολοκληρωτικά».

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε πως «δεν υπάρχει κανένα τεχνικό θέμα» προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία με τους εταίρους. Υπάρχει μόνο « ζήτημα πολιτικής βούλησης», συμπλήρωσε, αναφέροντας μάλιστα στο σημείο αυτό ότι μια τέτοια, πολιτική βούληση, «ήταν αυτή που έβαλε την χώρα στην ΕΟΚ το 1980 με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και αντίθετη την γνώμη της Κομισιόν, και έβαλε την Ελλάδα στην ΟΝΕ το 2000 με τον Κώστα Σημίτη όταν η χώρα δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις».

«Έτσι, η πολιτική βούληση είναι και τώρα που θα κρίνει αν η Ευρώπη θα ανεχθεί, όχι μία αριστερή κυβέρνηση, αλλά και την δημοκρατία στη χώρα που γεννήθηκε», πρόσθεσε ο κ.Τσίπρας.

Απαντώντας σε ερώτηση του Προέδρου του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη των αλλαγών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης που, όπως είπε, προωθεί η κυβέρνησή του.

«Δεν κάνουμε πολιτική βάσει των δημοσκοπήσεων» τόνισε απαντώντας σε πρόσφατη δήλωση του κ. Θεοδωράκη ότι οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης στην Παιδεία δεν τυγχάνουν αποδοχής από μεγάλο μέρος της κοινωνίας.

«Δεν υπήρξε κυβέρνηση από τη μεταπολίτευση και μετά με τόσο μεγάλα ποσοστά αποδοχής από το λαό», παρατήρησε ο κ. Τσίπρας.

Κατά την σημερινή «Ωρα του Πρωθυπουργού», ο κ. Τσίπρας επέλεξε να απαντήσει σε δύο επίκαιρες ερωτήσεις. Η μία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του συγκυβερνώντος κόμματος, ΑΝΕΛ, Νίκου Νικολόπουλου, και μία του επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρου Θεοδωράκη.

Την εβδομάδα αυτή υποβλήθηκε και από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, άλλη επίκαιρη ερώτηση σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις, αλλά αυτή δεν ετέθη σήμερα στην ημερησία διάταξη, ούτε και καθορίστηκε εάν και πότε θα απαντηθεί.

Η ερώτηση μεταξύ άλλων ζητούσε από τον κ. Τσίπρα να πει καθαρά στη Βουλή των Ελλήνων και στον ελληνικό Λαό τι πρόκειται να συμβεί στη χώρα τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες;».

Σε χθεσινή ανακοίνωσή του, επικαλούμενο «ασφαλείς πληροφορίες», το ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι «ο Πρωθυπουργός έχει αποφασίσει για τα ερωτήματα που έχουν κατατεθεί και εκκρεμούν σχετικά με τις διαπραγματεύσεις, να γίνει αναλυτική συζήτηση στη Βουλή, όταν κλείσει ο πρώτος κύκλος της διαπραγμάτευσης.

Έτσι την Παρασκευή ο Πρωθυπουργός θα απαντήσει στην ερώτηση του κ. Θεοδωράκη σχετικά με το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία, και του κ. Νικολόπουλου που αφορά τη διαπλοκή».

Νοβότνι: Βοηθητικά τα περιοριστικά μέτρα

Σε μια σχετική εξέλιξη, το μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Έβαλντ Νοβότνι δήλωσε στο Reuters ότι η επιβολή περιοριστικών μέτρων στη διακίνηση κεφαλαίων μπορεί να αποβεί βοηθητική για χώρες που βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προειδοποιώντας ωστόσο ότι τα παράλληλα νομίσματα, όπως τα υποσχετικά πληρωμών (IOUs) δεν συνάδουν με την ευρωζώνη.

Τα σχόλια του κ. Νοβότνι, ο οποίος είναι επίσης ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας, ρίχνουν φως στη συζήτηση εντός της ευρωζώνης καθώς η Ελλάδα προσπαθεί να πείσει τους διεθνείς πιστωτές της να αποδεσμεύσουν χρηματοδότηση που έχει ανάγκη και να παραμείνει στην ευρωζώνη.

Αν αποτύχουν οι συνομιλίες και η Ελλάδα κάνει στάση πληρωμών, αξιωματούχοι πιστεύουν ότι οι καταθέτες μπορεί να πανικοβληθούν και ότι θα χρειαστούν περιοριστικά μέτρα για να εμποδιστεί μια μαζική έξοδος καταθέσεων από τις τράπεζες (bank run).

Εμπειρογνώμονες έχουν ασκήσει κριτική στην χρήση τέτοιων μέτρων στην Κύπρο, λέγοντας ότι παραβίασε έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους της ζώνης του κοινού νομίσματος, δηλαδή της ελεύθερης διακίνησης κεφαλαίων.

Παρά το γεγονός ότι αξιωματούχοι της ΕΚΤ αναγνωρίζουν την πιθανότητα να χρειαστεί να ληφθούν τέτοια μέτρα στην Ελλάδα, φοβούνται ότι μια τέτοια χρηματοπιστωτική κρίση θα οδηγούσε την κυβέρνηση στην Αθήνα να πληρώσει τους δημόσιους υπαλλήλους με υποσχετικά πληρωμών αντί με ευρώ.

Ο κ. Νοβότνι, ο οποίος είναι ένα από τα συντηρητικά μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ, είπε ότι τέτοια υποσχετικά πληρωμών δεν θα βοηθούσαν ιδιαίτερα στην επίλυση της κρίσης η οποία έχει βαθιές ρίζες και φάνηκε να συμφωνεί με τις δηλώσεις άλλων συναδέλφων το που πιστεύουν ότι δεν πρέπει να αποκλειστούν τα περιοριστικά μέτρα.

«Μπορούν να εφαρμοστούν μόνο σε πολύ ειδικές περιστάσεις. Μπορεί να λειτουργήσουν βοηθητικά ως ένα προσωρινό μέτρο σε κάποιες ακραίες καταστάσεις», ανέφερε, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο περιοριστικών μέτρων.

«Αποτελούν ένα ακραίο μέτρο. Αλλά στην περίπτωση της Κύπρου, αποδείχθηκαν αποτελεσματικά. Βοήθησαν αυτή τη χώρα να επανακτήσει τη σταθερότητα που χρειάζεται ένα μέλος της ευρωζώνης», πρόσθεσε.

Ωστόσο, αρνήθηκε να αποδεχθεί την πιθανότητα εισαγωγής ενός δεύτερου «παράλληλου νομίσματος» όπως τα υποσχετικά πληρωμών, λέγοντας ότι έχει μιλήσει με τους συναδέλφους του στις ΗΠΑ για τη χρήση από την Καλιφόρνια ενός παρόμοιου σχεδίου και έχει οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι δεν θα βοηθούσε ιδιαίτερα στην επίλυση μιας μεγάλης κρίσης.

«Αυτό θα ήταν για ένα πολύ βραχυπρόθεσμο χρονικό διάστημα σε πολύ συγκεκριμένες υποθέσεις», είπε, προσθέτοντας ότι «δεν πιστεύω ότι είναι σχετικό με τη συζήτηση (που διεξάγεται) σε Ευρωπαϊκό επίπεδο».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy