Κατά της “Cyta Ltd” ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Οικολόγοι

ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Οικολόγοι τάσσονται κατά της αλλαγής της Cyta από οργανισμό δημοσίου δικαίου σε οργανισμό ιδιωτικού δικαίου, όπως δήλωσαν Βουλευτές των κομμάτων αυτών μετά τη συζήτηση των τριών νομοσχεδίων που διεξήχθη στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

Ο Πρόεδρος Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι το ΔΗΚΟ θεωρεί πως το κράτος πρέπει να παραμείνει ιδιοκτήτης αυτού του συγκεκριμένου ημικρατικού οργανισμού και δεν πρέπει να αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς,.

Εμείς συμφωνούμε με τον εκσυγχρονισμό των ημικρατικών οργανισμών και ιδιαίτερα στην περίπτωση της ΑΤΗΚ θεωρούμε ότι επιβάλλουν οι συνθήκες της αγοράς αυτός ο εκσυγχρονισμός να προχωρήσει με γοργότερους ρυθμούς, ανέφερε, προσθέτοντας ότι η Cyta πρέπει να αναβαθμιστεί, να βελτιωθεί, ειδάλλως θα χαθεί.

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι τέθηκαν ενώπιον της Επιτροπής διάφορες προτάσεις για τη βελτίωση των ζητημάτων που αφορούν το συνταξιοδοτικό και θέματα εθνικής ασφάλειας.

Πρόσθεσε ότι αυτά είναι ζητήματα σημαντικά και εμεις είμαστε έτοιμοι να τα συζητήσουμε, αναφέροντας ότι εμείς θα υποστηρίξουμε τις προσπάθειες αναδιοργάνωσης και αναδιάρθρωσης της ΑΤΗΚ, καθώς κατανοούμε πως σε ένα ανταγωνιστικό επιχειρηματικό περιβάλλον η ΑΤΗΚ πρέπει να ανταγωνίζεται επί ίσοις όροις και το πιο σημαντικό απ` όλα είναι ότι η ΑΤΗΚ πρέπει να γίνει ανταγωνιστική και σε ό,τι αφορά τη διοίκησή της, που νοσεί.

Είπε ότι πρέπει να τερματιστούν οι κυβερνητικές και κομματικές παρεμβάσεις και οι εξαρτήσεις της κυβέρνησης και της Βουλής και “είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τους τρόπους με τους οποίους θα τερματιστούν αυτές οι αθέμιτες παρεμβάσεις που έχουν αποδειχθεί καταστροφικές για τη λειτουργία και το μέλλον του οργανισμού”.

Περαιτέρω είπε πως “είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε ακόμα και το ζήτημα της διαχείρισης του οργανισμού από ιδιώτες, όμως δεν συμφωνούμε με την πρόταση της Κυβέρνησης που έχουμε ενώπιον μας”.

Καταλήγοντας, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι την ευθύνη για την όποια καθυστέρηση στην ψήφιση νομοσχεδίων που αφορούν πρόνοιες του μνημονίου δεν την έχει η Βουλή, την έχει η Κυβέρνηση που επέλεξε να καταθέσει σωρεία νομοσχεδίων που αφορούν σημαντικότατες πτυχές του μνημονίου, λίγους μήνες πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος, και τώρα “πρέπει εμείς μέσα σε λίγες εβδομάδες να περάσουμε σημαντικότατα και πολύπλοκα νομοσχέδια πριν να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα και πριν να ετοιμαστεί η έκθεση συμμόρφωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας”.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης είπε ότι από τη συζήτηση επαναβεβαιώθηκε ότι ο καλύτερος τρόπος να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των καταναλωτών, των φορολογουμένων, των εργαζομένων και γενικότερα της οικονομίας, είναι μέσα από τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της Cyta, όπως και των άλλων κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών.

Πρόσθεσε ότι ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι θα χαθεί μια ευκαιρία αν δεν προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση, προσθέτοντας ότι θα χαθεί μια μεγάλη ευκαιρία για τους επίδοξους επενδυτές στους οποίους θα παραδοθεί αυτό το πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο της δημοκρατίας.

Ο κ. Λουκαΐδης ανέφερε ότι κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή καταγράφηκε η δήλωση του Προέδρου του ΔΗΣΥ ότι θα καταψηφίσει τα νομοσχέδια που αφορούν την προστασία των εργαζομένων.

Πρόσθεσε ότι το πρώτο ουσιαστικό ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί χρειάστηκαν πολλοί μήνες για να τοποθετηθεί κατ` αυτόν τον τρόπο ο ΔΗΣΥ και διερωτήθηκε γιατί από την αρχή δεν απέρριψε τα νομοσχέδια;

Είπε ακόμα πως τώρα φαίνεται να τα έχει αλλάξει ο ΔΗΣΥ και διερωτήθηκε αν επειδή φαίνεται να διαμορφώνεται πλειοψηφία στη Βουλή και ο ΔΗΣΥ δεν θέλει να χρεωθεί πολιτικό κόστος,
ενώ θα ήταν έτοιμος να υλοποιήσει την πολιτική, εάν ήταν δεδομένο το ξεπούλημα της Cyta σε κάποιο ιδιώτη επενδυτή.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαϊδης είπε ότι η Βουλή δεν πρέπει να λειτουργήσει υπό το φόβο της εκταμίευσης της τελευταίας δόσης του δανείου.

Πρόσθεσε ότι δεν συνίσταται να πωληθεί μια εταιρεία που ακόμα και σε συνθήκες ανταγωνισμού συνεχίζει να συνεισφέρει στα κρατικά ταμεία.

Ανέφερε ότι οι πρόνοιες του μνημονίου δεν υποχρεώνουν σε πώληση της Cyta.

Διατύπωσε τη θέση ότι με την ψήφιση των νομοσχεδίων σε νόμους θα τεθεί ο θεμέλιος λίθος για πώληση ολόκληρης της Cyta.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών είπε ότι τα όσα ακούστηκαν από πλευράς Κυβέρνησης είναι αλλόκοτα και γεμάτα αντιφάσεις.

Επικαλέστηκε τις αντιδράσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ και διατύπωσε τη θέση ότι η Cyta πρέπει να αποκομματικοποιηθεί, δηλώνοντας ότι δεν μπορούμε να συζητήσουμε αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς

Ανέφερε επίσης ότι δεν παρουσιάστηκε συνεκτικό σχέδιο εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης, προσθέτοντας ότι απαιτούμε συνεκτικό σχεδιασμό για τον άμεσο εκσυγχρονισμό της Cyta.

Εκκληση ΥΠΟΙΚ με πρόφαση το μνημόνιο

Έκκληση για υπερψήφιση των νομοσχεδίων για την ιδιωτκοποίηση της Cyta απηύθυνε στα κοινοβουλευτικά κόμματα ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, σημειώνοντας ότι η έγκρισή τους αποτελεί προϋπόθεση για να κλείσει επιτυχώς το κυπριακό πρόγραμμα προσαρμογής.

Ο Υπουργός της Κυβέρνησης που προεκλογικά υπέγραφε δεσμεύσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του οργανισμού έφερε 3 νομοσχέδια :

  • Την δημιουργία ιδιωτικής Cyta Ltd. με 100% κρατικό μερίδιο
  • Εργασιακά δικαιώματα
  • Εθνική ασφάλεια

Οι 2 τροποποιήσεις προνοούν θέματα για το συνταξιοδοτικό και το πλεονάζον προσωπικό.

Κατά την συζήτηση των νομοσχεδίων στην κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι στη Cyta Ltd θα μεταφερθούν όλες οι εμπορικές τηλεπικοινωνιακές δραστηριότητες, και όχι μόνο οι κερδοφόρες.

Στην Cyta δημοσίου δικαίου θα παραμείνουν η CYTA HELLAS, περιουσιακά στοιχεία που δεν σχετίζονται με τις τηλεπικοινωνίες (όπως ακίνητα) και κάποια μετρητά.

Ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι το μερίδιο του κράτους στην ιδιωτική εταιρεία θα καθοριστεί αναλόγως του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Αναφορικά με τα εργασιακά ωφελήματα του προσωπικού στη Cyta, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι το προσωπικό θα συνεχίσει αν εργάζεται με τους ίδους ακριβώς όρους.

Όπως είπε, πριν τη δημιουργία της ιδιωτικής εταιρείας θα υπάρξει γενναιόδωρο σχέδιο εθελούσιας αποχώρησης.

Ανέφερε ωστόσο, ότι η ιδιωτική Cyta θα μπορεί να τερματίσει την υπηρεσία ενός εργαζόμενου, χωρίς αυθαιρεσίες και εφ όσον προκύπτει λόγος.

Από την πλευρά του, ο έφορος ιδιωτικοποιήσεων Κωνσταντίνος Ηροδότου πρόσθεσε ότι οι εργαζόμενοι θα έχουν στην διάθεσή τους δύο χρόνια από την ημέρα ψήφισης των νομοσχεδίων , για να αποφασίσουν για το εργασιακό τους μέλλον.

Όλα τα κόμματα αντιτίθενται στην ιδιωτικοποίηση της Cyta, εκτός του Δημοκρατικού Συναγερμού που είναι θετικός, έτσι  φαίνεται δύσκολο εγχείρημα να περάσουν τα Νομοσχέδια για την ιδιωτικοποίηση της Cyta.

Ο Γιώργος Λουκαϊδης βουλευτής ΑΚΕΛ, τόνισε ότι ο Υπουργός Οικονομικών ναι μεν είπε οτι θα χαθεί μια ευκαιρία, αλλά η ευκαιρία αυτή είναι για τους επίδοξους επενδυτές στους οποίους θα παραδοθεί το πολύτιμο στοιχείο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αναφορικά υπογράμμισε ότι τα τελευταία χρόνια έχει δώσει μερίσματα στο κράτος πέραν των 700 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι θέσεις των συντεχνιών

Με υπόμνημα που κατέθεσαν στην επιτροπή οικονομικών, οι συντεχνίες επανέλαβαν την θέση τους κατά της ιδιωτικοποίησης , καθώς, όπως τονίζουν, η ΣΙΤΑ υπό τη σημερινή της μορφή , προσφέρει σημαντικά οφέλη στην κυπριακή κοινωνία.

Κατηγορούν την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να ωραιοποιήσει την ιδιωτικοποίηση και υποστηρίζουν ότι στα νομοσχέδια υπάρχουν αντισυνταγματικές πρόνοιες, με βάση σειρά γνωματεύσεων έγκριτων νομικών.

Μιλώντας νωρίτερα στον Astra, εκπρόσωποι των συντεχνιών εξέφρασαν την πεποίθηση ότι τα κόμματα θα απορρίψουν τα νομοσχέδια της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση της Cyta. Τις θέσεις τους ανέλυσαν και οι βουλευτές Μάριος Μαυρίδης, Άριστος Δαμιανού και Άγγελος Βότσης.

Οι συντεχνίες θα ζητήσουν από το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ να τηρήσουν τις υποσχέσεις που έδωσαν για καταψήφιση του κυβερνητικού νομοσχεδίου, δήλωσε στον Άστρα ο Γ.Γ. της ΟΗΟ-ΣΕΚ Ηλίας Δημητρίου.

Δεν είναι θέμα βολέματος είπε και διαφώνησε με την θέση του Νεοφύτου ότι οι εργαζόμενοι στη Cyta φορτώνουν την κοινωνία. Υπενθύμισε ότι η Cyta έδωσε πολλά στο κράτος για να καλυφθούν μαύρες τρύπες του κράτους.

Αισιόδοξος για το αποτέλεσμα της συζήτησης παρουσιάστηκε ο πρόεδρος της ΠΑΣΕ-ΑΤΥΚ Αλέκος Τρυφωνίδης. Όπως δήλωσε στον Άστρα, ελπίζει ότι θα απορριφθεί ένα έγκλημα ενάντια στον κυπριακό λαό. Τόνισε ότι ο αγώνας των συντεχνιών δεν διεξάγεται για τα συμφέροντα των εργαζομένων αφού οι εργαζόμενοι στη Cyta έχουν διασφαλιστεί. Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ προχωρούν στην ιδιωτικοποίηση χωρίς να έχουν παρουσιάσει ούτε μια μελέτη ειδικών για τις επιπτώσεις. Κατηγόρησε τον πρόεδρου του ΔΗΣΥ ότι καταφεύγει σε γελοία επιχειρήματα και επικοινωνιακά τεχνάσματα για να ξεγελάσει τον λαό.

Από πλευράς ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ ο Δώρος Θεοδώρου χαρακτήρισε ως επιτυχία των συντεχνιών το ότι το θέμα αυτό συζητείται και θα καταλήξει στην ολομέλεια της Βουλής πριν τις Βουλευτικές εκλογές. Στόχος, τόνισε, είναι να αποφευχθεί το μεγαλύτερο οικονομικό σκάνδαλο, όπως το χαρακτήρισε, και να καταψηφιστεί από τα κόμματα.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του προέδρου του ΔΗΣΥ, ο κ. Θεοδώρου τόνισε ότι ο τόπος δεν έχει ανάγκη τα χρήματα από την πώληση της Cyta αλλά ο τόπος έχει ανάγκη τη Cyta, αφού αυτή αιμοδοτεί την κυπριακή οικονομία.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος παρέμεινε στην θέση  ότι το κράτος πρέπει να παραμείνει ιδιοκτήτης, αλλά αυτό που τόνισε είναι οτι χρήζει εκσυγχρονισμού η ΑΤΗΚ. Το κράτος πρέπει να την κρατήσει στα χέρια του , συμφωνεί με τον εκσυγχρονισμό αλλά όχι με την αλλαγή της διαχείρισης του.

“Πρέπει να βρεθεί κατάλληλος στρατηγικός επενδυτής με επιχειρηματική επάρκεια, να αξιοποιηθεί ο οργανισμός και να ενταχθεί σε ανταγωνιστικό πλαίσιο έτσι ώστε να μην έχει τη μοίρα της Eurocypria και των κυπριακών Αερογραμμών”, ανέφερε ο Πρόδρομος Προδρόμου εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΣΥ.

Ο Δημήτρης Συλλούρης πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, ανέφερε ότι πριν την ιδιωτικοποίηση, είναι σημαντικό να ξεκαθαριστεί η περιουσία της Cyta, με έκκληση να παραμείνει η περιουσία στο κράτος.

Δεν είναι επιχείρημα η εκταμίευση της τελευταίας δόσης που μακροπρόθεσμα ίσως να δημιουργήσει πρόβλημα, προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να πωληθεί μια επιχείρηση σε μια χώρα και αγορά μικρή όπως της Κύπρου που έχει αποφέρει τόσα χρήματα στο κράτος, ανέφερε ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Νίκος Νικολαΐδης. «Πραγματικός στόχος της κυβέρνησης είναι ο τελική ιδιωτικοποίηση της cyta. Δεν πρέπει να μείνει όπως είναι σήμερα, αλλά χρειάζεται ανταγωνιστικότητα. Αν δεν αναδιαμορφωθεί θα υπάρξει συρρίκνωση και ίσως ο θάνατος της».

Ο πρόεδρος των οικολόγων Γιώργος Περδίκης εξέφρασε την άποψη ότι τα νομοσχέδια είναι περίπλοκα γεμάτα κενά και αντιφάσεις με αντιδράσεις αλλόκοτες. «Πρέπει να εκσυγχρονιστεί και να αποκομματικοποιηθεί αλλά δεν μπορουμε να συζητήσουμε την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της cyta»

Απο τον ΔΗΣΥ, ο  Πρόδρομος Προδρόμου υπεραμύνθηκε της ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού αναφέροντας οτι : «Πρέπει να βρεθεί κατάλληλος στρατηγικός επενδυτής με επιχειρηματική επάρκεια, να αξιοποιηθεί ο οργανισμός και να ενταχθεί σε ανταγωνιστικό πλαίσιο έτσι ώστε να μην έχει τη μοίρα της Eurocypria και των κυπριακών Αερογραμμών»

Α. Βότσης: Η προεκλογική δέσμευση Αναστασιάδη…

Το ΔΗΚΟ παραμένει στη θέση ότι η Cyta δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί, δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης, υπενθυμίζοντας και την προεκλογική δέσμευση του Προέδρου Αναστασιάδη ότι δεν θα προχωρούσε σε ιδιωτικοποιήσεις.

Εκείνο που μπορεί να στηριχθεί, πρόσθεσε, είναι η συνεργασία των ημικρατικών οργανισμών με τον ιδιωτικό τομέα και όχι η ιδιωτικοποίηση των ημικρατικών οργανισμών. Σε ότι αφορά την Cyta ο κ. Βότσης είπε ότι είχαν εξ’ αρχής διακηρύξει ότι θα χειρίζονταν την κάθε περίπτωση ημικρατικού οργανισμού ξεχωριστά.

Απέρριψε τον κυβερνητικό ισχυρισμό ότι η ιδιωτικοποίηση της Cyta είναι προαπαιτούμενο για να εκταμιευθεί η τελευταία δόση, θυμίζοντας ότι υπάρχουν και άλλα προαπαιτούμενα, όπως το ΓΕΣΥ, που δεν τηρήθηκαν.

Μ. Μαυρίδης: Πολιτική μας φιλοσοφία οι ιδιωτικοποιήσεις

Η θέση του ΔΗΣΥ παραμένει πιστός στη θέση του για ιδιωτικοποίηση της Cyta σχολίασε από την πλευρά του ο βουλευτής Μάριος Μαυρίδης.

Εξέφρασε τη διαφωνία του με την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή στην οποία αναφέρεται ότι με την ιδιωτικοποίηση της Cyta θα ξεπουληθούν τα περιουσιακά στοιχεία, λέγοντας ότι η ιδιωτικοποίηση θα αυξήσει τον υγιή ανταγωνισμό και θα επιφέρει μειώσεις στις τιμές. Επανέλαβε ότι ο ΔΗΣΥ παραμένει πιστός στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, προσθέτοντας ότι αυτό δεν υιοθετείται λόγω μνημονίου, αλλά αποτελεί πολιτική φιλοσοφία του ΔΗΣΥ.

Ο κ. Μαυρίδης διαφώνησε με το ρόλο που διαδραματίζουν οι συντεχνίες, λέγοντας ότι δεν πρέπει να έχουν λόγο στην πορεία που θα ακολουθήσει ένας ημικρατικός οργανισμός.

Α. Δαμιανού: Υπάρχει χώρος για εκσυγχρονισμό και εξοικονομήσεις

Πρώτιστος στόχος του ΑΚΕΛ είναι η καταψήφιση των κυβερνητικών νομοσχεδίων για την ιδιωτικοποίηση της Cyta δήλωσε στον Άστρα ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού.

Πρόσθεσε ότι σήμερα, το ΑΚΕΛ αναμένει από τα κόμματα πλην του ΔΗΣΥ, και ιδιαίτερα από το ΔΗΚΟ να σταθούν στις υποσχέσεις που έδωσαν για καταψήφιση των νομοσχεδίων της κυβέρνησης.

Ο κ. Δαμιανού πρόσθεσε ότι η Cyta πρέπει να εκσυγχρονιστεί και ότι το κόμμα του αναγνωρίζει ότι πρέπει να σταματήσουν κάποιες υπερβολές στους ημικρατικούς οργανισμούς ώστε να υπάρξουν εξοικονομήσεις.

Απέρριψε τον ισχυρισμό του ΔΗΣΥ ότι η ιδιωτικοποίηση της Cyta θα προσφέρει στον υγιή ανταγωνισμό και στη μείωση των τιμών, διερωτώμενος γιατί δεν έπεσαν οι τιμές στα καύσιμα ή γιατί η κυβέρνηση δεν αφήνει την Cyta να λειτουργήσει μέσα στο ανταγωνιστικό περιβάλλον, παρεμβάλλοντας της διάφορα εμπόδια.

Σχολιάζοντας τη θέση του Μάριου Μαυρίδη για τις συντεχνίες, ο Άριστος Δαμιανού υπέδειξε ότι στον ιδεολογικό χώρο του ΔΗΣΥ οι συντεχνίες είναι ανάθεμα, και ότι είναι ξεκάθαρο το χάσμα που υπάρχει μεταξύ των δύο κομμάτων σε αυτά τα θέματα.

Αυτές οι διαφορές, υπογράμμισε, αποδεικνύουν ότι δεν είναι όλα τα κόμματα τα ίδια, όπως θέλουν να πείσουν διάφοροι.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy