Βιέννη και Βρυξέλλες προχωρούν στις εκδηλώσεις παρά τις απειλές

Μπορεί τα μέτρα ασφάλειας στην αυστριακή πρωτεύουσα να έχουν ενταθεί μέσα στις τελευταίες ημέρες, ωστόσο δεν υπάρχει το παραμικρό ίχνος από μία “κατάσταση έκτακτης ανάγκης”, όπως αυτή προσπαθεί να παρουσιαστεί σε μία σειρά διεθνών Μέσων Ενημέρωσης και σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, ως επακόλουθο των ασαφών προειδοποιήσεων για ενδεχόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις σε ευρωπαϊκές πόλεις που είχε δημοσιοποιήσει η βιεννέζικη Αστυνομία τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων.

Συνειδητοποιώντας προφανώς το μέγεθος της ζημίας -κυρίως στον τουρισμό, αλλά όχι μόνον- και έπειτα από προσπάθεια διασκέδασης των εντυπώσεων -αλλά και της εκτόνωσης της αναστάτωσης που προκάλεσε, όπως ήταν φυσικό, η δημοσιοποίηση των προειδοποιήσεων εγείροντας μάλιστα κριτική από κάποιες πλευρές ως προς την σκοπιμότητά της- οι αρχές αποφάσισαν να μην υπάρξει ματαίωση των προγραμματιζομένων για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς μεγάλων γιορταστικών εκδηλώσεων στο κέντρο και σε άλλα σημεία της Βιέννης.

Έτσι, λιγότερο από δύο εικοσιτετράωρα πριν από την έναρξη των εκδηλώσεων σε δεκατρία σημεία – πλατείες της πρωτεύουσας, ένδεκα από τα οποία βρίσκονται στο κέντρο της κατά μήκος ενός αποκαλούμενου “Μονοπάτι του Σιλβέστρου”, αναμένοντας να φιλοξενήσουν, από το απόγευμα της παραμονής έως τις πρωινές ώρες ανήμερα της Πρωτοχρονιάς πολλές εκατοντάδες χιλιάδες Βιεννέζους και ξένους επισκέπτες -που πέρυσι έφτασαν τις 700.000- οι προετοιμασίες συνεχίζονται σε πυρετώδεις ρυθμούς.

Πάντως, σύμφωνα με την Αστυνομία, στη Βιέννη έχουν ανακληθεί για τα επόμενα εικοσιτετράωρα 250 επιπλέον στελέχη της από τα ομόσπονδα κρατίδια, ώστε ο συνολικός αριθμός των αστυνομικών που θα “περιφρουρούν” το “Μονοπάτι του Σιλβέστρου” με τις εκδηλώσεις του, να φθάνει τους 1.500, πολλοί από τους οποίους θα φέρουν τον πλήρη εξοπλισμό των ειδικών μονάδων ασφαλείας “Wega” και “Cobra”.

Με ανακοίνωσή της, το περασμένο Σάββατο, που είχε κάνει το γύρο του κόσμου, η βιεννέζικη Αστυνομία είχε δημοσιοποιήσει την προειδοποίηση που φέρεται να είχε λάβει από “υπηρεσία φιλικής χώρας”, για ενδεχόμενο τρομοκρατικό κτύπημα με εκρηκτικά και πυροβολισμούς, σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες στο χρονικό διάστημα μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς και σε πολυσύχναστα σημεία.

Η πληροφορία αυτή φέρεται να ήταν γνωστή πριν από τα Χριστούγεννα, στις αρμόδιες αρχές στη Βιέννη, αλλά και στις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, που όμως, σε αντίθεση με τη βιεννέζικη Αστυνομία δεν προχώρησαν στη δημοσιοποίησή της, και σε αυτή φέρεται να υπήρχαν αναφορές σε συγκεκριμένα άτομα που βρίσκονταν καθ’ οδόν προς την Αυστρία, που όμως τελικά δεν εντοπίστηκαν, όπως παραδέχθηκαν αργότερα οι αρχές.

Σε μετέπειτα ανακοίνωσή της, η βιεννέζικη Αστυνομία ανέφερε ότι δεν γνωρίζει αν πρόκειται για πραγματικά πρόσωπα και αν όντως βρίσκονται καθ’ οδόν, με τον εκπρόσωπό της να επαναλαμβάνει πως η προειδοποίηση προήλθε από “φιλική μυστική υπηρεσία” και να διαψεύδει δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο η πληροφορία προήλθε από το Ιράκ.

Γιορτινό κλίμα και στις Βρυξέλλες

Η πόλη των Βρυξελλών θα γιορτάσει με πολυάριθμες δημόσιες εκδηλώσεις την Πρωτοχρονιά, παρά την απειλή τρομοκρατικών επιθέσεων, δήλωσε ο Πέτερ Μέρτενς, από το κέντρο διαχείρισης κρίσεων του υπουργείου Εσωτερικών του Βελγίου στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik.

Η βελγική αστυνομία έχει συγκεντρώσει πληροφορίες για υπόπτους που σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια των εορτών. Σύμφωνα με πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών των οποίων έλαβαν γνώση οι βελγικές διωκτικές αρχές, η αστυνομία ενδεχομένως να αποτελέσει στόχο.

«Με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες, για τη δημόσια ασφάλεια – όλα παραμένουν ίδια», τόνισε ο Μέρτενς. «Το επίπεδο συναγερμού αυξήθηκε μόνο σχετικά με τον προσδιορισμό της ασφάλειας των αστυνομικών», τόνισε.

Νωρίτερα σήμερα, η ομοσπονδιακή εισαγγελία ανακοίνωσε πως δύο πρόσωπα συνελήφθησαν στο Βέλγιο την Κυριακή και χθες Δευτέρα, τα οποία θεωρούνται ύποπτα ότι συνωμοτούσαν για να πραγματοποιήσουν επίθεση στις Βρυξέλλες την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Η βελγική αστυνομία έχει συλλάβει εννέα ανθρώπους σε σχέση με τις επιθέσεις του Παρισιού. Όμως η εισαγγελία ανέφερε ότι η σημερινή ανακοίνωση δεν συνδέεται με την έρευνα αυτή.

imerisia.gr

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy