Viewfinder – Ματιές στον σύγχρονο διεθνή κινηματογράφο

Παράθυρα

15ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες – Κύπρος 2017

Viewfinder – Ματιές στον σύγχρονο διεθνή κινηματογράφο

Το διεθνές φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες – Κύπρος 2017, που θα πραγματοποιηθεί φέτος από τις 27 Απριλίου μέχρι και τις 6 Μαΐου στο Θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό και τον Κινηματογράφο Ζήνα Πάλας στη Λευκωσία, ανακοίνωσε τις ταινίες που θα προβάλει εκτός διαγωνισμού, σε πρώτη παγκύπρια προβολή.

Οι ταινίες που προβάλλονται στο φετινό πρόγραμμα είναι:

On The Milky Road, Σκην. Emir Kusturica, (Σερβία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ) Little Golden Lion στο Φεστιβάλ Βενετίας 2016 κ.ά.

O δύο φορές βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα Εμίρ Κουστουρίτσα (Ο Kαιρός των Τσιγγάνων, Arizona Dream, Μαύρη Γάτα, Άσπρος Γάτος) σκηνοθετεί τη Μόνικα Μπελούτσι και συμπρωταγωνιστεί μαζί της σε μια ταινία για τον πόλεμο, την αγάπη και τη μοναξιά. Όπως προειδοποιεί ο Koυστουρίτσα στους τίτλους αρχής, η ταινία αποτελείται από τρεις μικρές ιστορίες και πολλές… φαντασιώσεις!

Manchester by the Sea, Σκην. Kenneth Lonergan, (Η.Π.Α.) Βραβεία Όσκαρ Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας και Καλύτερου Σεναρίου, Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας, Βραβείο BAFTA Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας και Καλύτερου Σεναρίου κ.ά.

Με δύο σημαντικά βραβεία Όσκαρ στο ενεργητικό της, η συγκλονιστική αυτή ταινία παρακολουθεί τη ζωή ενός μοναχικού επιστάτη στη Βοστώνη, η οποία παίρνει νέα τροπή όταν αναγκάζεται να επιστρέψει στη γενέτειρά του για να αναλάβει την κηδεμονία του έφηβου ανιψιού του.

The Salesman, Σκην. Asghar Farhadi (Ιράν, Γαλλία) Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας 2016, Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου και Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας στο 69ο Φεστιβάλ Καννών κ.ά.

Ο Asghar Farhadi (Ένας Χωρισμός) επιστρέφει με ένα οικογενειακό και προσωπικό δράμα που εξετάζει τις κοινωνικές δομές του συντηρητικού Ιράν, εμπνευσμένος από το θεατρικό έργο του Άρθουρ Μίλλερ Ο Θάνατος του Εμποράκου.

Raw, Σκην. Julia Ducournau (Γαλλία, Βέλγιο) Βραβείο FIPRESCI Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών Κάννες 2016 κ.ά Στo σκηνοθετικό της ντεμπούτο, η Julia Ducournau ακολουθεί την νεαρή Justine, μια πολλά υποσχόμενη μαθήτρια και δεινή χορτοφάγο, όταν εκείνη αναγκάζεται να δοκιμάσει ωμό κρέας για πρώτη φορά στη ζωή της.

Neruda, Σκην. Pablo Larraín (Χιλή, Αργεντινή, Γαλλία) Yποψήφιο για Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας Όταν ο Χιλιανός ποιητής Πάμπλο Νερούδα κηρύσσεται εχθρός του κράτους για τις κομμουνιστικές του πεποιθήσεις στη μεταπολεμική Χιλή, ένας αφοσιωμένος αστυνομικός επιθεωρητής αναλαμβάνει την αποστολή να τον συλλάβει.

The Happiest Day in the Life of Olli Mäki, Σκην. Juho Kuosmanen, (Φινλανδία, Σουηδία, Γερμανία) Μεγάλο Βραβείο Επιτροπής «Ένα κάποιο βλέμμα» Φεστιβάλ Καννών, Βραβείο Ευρωπαϊκή Ανακάλυψη στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου

Ο πρωτοεμφανιζόμενος Φινλανδός σκηνοθέτης Juho Kuosmanen, ακολουθεί την αληθινή ιστορία του ομοεθνούς του μπόξερ Olli Mäki και την ιστορία του αγώνα του ενάντια στον Αμερικανό Davey Moore, το 1962. Καθώς ο Mäki προπονείται για τον μεγάλο του αγώνα, θα γνωρίσει απροσδόκητα και τον μεγάλο του έρωτα. Θα είναι η επιτυχία ή ο έρωτας που θα σημαδέψει την πιο ευτυχισμένη μέρα στη ζωή του Olli Mäki;

The Student, Σκην. Kirill Serebrennikov (Ρωσία) Βραβείο François Chalais και Υποψήφια στο τμήμα «Ένα κάποιο βλέμμα» του Φεστιβάλ Καννών κ.ά.

Μετά την Προδοσία, ο Kirill Serebrennikov επιστρέφει με μια ακόμη εντυπωσιακή ταινία για τον κινηματογράφο, τοποθετημένη στη σύγχρονη Ρωσία, με θέμα τον εξτρεμισμό που προκύπτει από την τυφλή θρησκευτική πίστη.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy