Vinbot: Πώς ένα ρομπότ συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας του κρασιού στην Ευρώπη

Μπορεί ένα ρομπότ να συμβάλει στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαίων αμπελουργών; Η εκπομπή Futuris επισκέφτηκε έναν αμπελώνα 600.000 τετραγωνικών μέτρων στο Τομάρ της Πορτογαλίας όπου οι επιστήμονες δοκιμάζουν ένα ασυνήθιστο ρομπότ.

Μπορεί να αναρριχηθεί σε πλαγιές με κλίση έως και 45° και να δημιουργήσει χάρτες που να αξιολογούν με ακρίβεια την απόδοση αμπελώνων.
Οι προγραμματιστές του Πανεπιστημίου της Λισαβόνας λένε ότι αυτό το ρομπότ μπορεί να βοηθήσει τους ευρωπαίους αμπελουργούς να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί.

Το Vinbot, όπως ονομάζεται, είναι εξοπλισμένο με σύστημα αισθητήρων που επιτρέπει την πλοήγηση,τον εντοπισμό και τη λήψη δεδομένων.

Χρησιμοποιεί μια μόνο κάμερα που συλλέγει φωτογραφίες από το θόλο των φυτών. Η περαιτέρω επεξεργασία αυτών των εικόνων επιτρέπει τον εντοπισμό των σταφυλιών και των τσαμπιών και την εκτίμηση των μελλοντικών αποδόσεων.

Όπως εξηγεί ο Αντρέ Μπαρικουίνια μηχανικός του προγράμματος AGRICIENCIA: « Η πλοήγηση γίνεται στο αμπελώνα με αυτόνομο τρόπο.Το ρομπότ συλλέγει εικόνες που στη συνέχεια μεταφορτώνονται σε ένα διακομιστή. Οι εικόνες επεξεργάζονται με αλγόριθμους για την ανάπτυξη χαρτών που δείχνουν την παραγωγικότητα των διαφόρων τμημάτων του αμπελώνα».

Οι επιστήμονες αυτού του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος συνεργάστηκαν με τους αμπελοκαλλιεργητές για να αναπτύξουν το πρωτότυπο.

Οι ερευνητές λένε ότι το ρομπότ έχει σχεδιαστεί για να προβλέψει τις μελλοντικές αποδόσεις με ένα περιθώριο λάθους 10-15%.

Αυτοί οι χάρτες για τη μελλοντική παραγωγικότητα μπορεί να είναι πολύτιμοι, λένε οι αμπελουργοί.

Ο Πέντρο Σερένο, οινολόγος και αμπελουργός του Encosta Do Sobral εξηγεί:«Ο αμπελώνας μας είναι πολύ ετερογενής, γεμάτος πλαγιές, με υψηλότερες και χαμηλότερες θέσεις που είναι περισσότερο ή λιγότερο παραγωγικές.Η πληροφορία που παρέχεται από το ρομπότ μπορεί να μου επιτρέψει να αναγνωρίσω αυτούς τους διαφορετικούς τόπους και να διαχειριστώ τον καθένα σύμφωνα με τις ανάγκες του, με ακριβή και αποτελεσματικό τρόπο».

Οι ερευνητές επέλεξαν μια ρομποτική πλατφόρμα ανθεκτική, κινητή και με λογισμικό ανοιχτού κώδικα.

Οι επιστήμονες βλέπουν το ρομπότ ως ένα ακόμη εργαλείο σε αυτό που ονομάζεται «αμπελουργία ακριβείας», που αναπτύχθηκε για να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα του αμπελοοινικού τομέα στην Ευρώπη.

Όπως εξηγεί ο Κάρλος Λόπες αγροτικός μηχανικός, Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας:«Ένας αμπελοκαλλιεργητής που γνωρίζει καλά τον αμπελώνα του έχει συγκεντρώσει πολλές εμπειρικές γνώσεις. Αυτή η γνώση βασικά προέρχεται από την οπτική παρατήρηση του αμπελώνα. Η τεχνολογία αυτή αποτελεί ένα βήμα παραπέρα. Επιτρέπει να εκτιμάται κάθε χρόνο η συμπεριφορά κάθε αμπελιού καθώς και η ποσότητα και η ποιότητα των σταφυλιών. Αυτό μπορεί να προσφέρει μια τεράστια βάση δεδομένων για τον αμπελώνα που είναι ακριβέστερη από την εμπειρική γνώση. Φυσικά, ιδανικά, η καλύτερη επιλογή είναι να συνδυάσουμε τόσο την εμπειρική όσο και την τεχνολογική γνώση του αμπελώνα ».

Ο συγκεκριμένος αμπελώνας παρήγαγε πέρυσι περίπου 450.000 μπουκάλια 17 διαφορετικών ποικιλιών κρασιού.

Οι αμπελουργοί λένε ότι το ρομπότ θα μπορούσε πράγματι να τους βοηθήσει να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη τους διαιρώντας καλύτερα την παραγωγή τους κατά τη διάρκεια της σεζόν.«Για παράδειγμα, αν οι πληροφορίες από το ρομπότ μου λένε ότι σε ένα δεδομένο τόπο τα σταφύλια έχουν ωριμάσει προωρα, μπορώ να αποφασίσω να τα μαζέψω νωρίς για να παράγω ένα κρασί με καλύτερη ποιότητα και μπορώ να περιμένω τα υπολοιπα σταφύλια να ωριμάσουν αργά μέχρι να φτάσουν στο βέλτιστο σημείο της ποιότητας τους»,λέει ο Πέντρο Σερένο.

Σε αυτό το στάδιο, το ρομπότ θα μπορούσε να φτάσει τα 30.000 ευρώ. Με κάποια αναβάθμιση
οι ερευνητέςπιιστεύουν ότι θα μπορούσε να κυκλοφορήσει στην αγορά σε περίπου δύο με τέσσερα χρόνια.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy