Βιβλιοπαρουσίαση και εικαστική έκθεση στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα

Με την παρουσίαση του νέου βιβλίου του Ανδρέα Αντωνιάδη και τη διοργάνωση έκθεσης του ιστορικού τέχνης, Σταύρου Καβαλλάρη, συνέχισε την πολιτιστική του δράση το Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα.

Ανακοίνωση από το Σπίτι της Κύπρου αναφέρει ότι για το νέο βιβλίο του σκηνοθέτη και συγγραφέα Ανδρέα Αντωνιάδη μίλησαν, η συγγραφέας, κριτικός λογοτεχνίας Μαρία Στασινοπούλου, η φιλόλογος, κριτικός Άννα Αφεντουλίδου και ο δημοσιογράφος, συγγραφέας, διευθυντής του ηλεκτρονικού περιοδικού “ο Αναγνώστης” Γιάννης Μπασκόζος. Ακολούθησε παρέμβαση από τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο.

Η κ. Στασινοπούλου, παρουσιάζοντας τη δομική διάταξη του μυθιστορήματος, ανέφερε ότι αυτό επιμερίζεται σε τέσσερα κεφάλαια, σαν κινηματογραφικές σεκάνς, τα οποία ο συγγραφέας ονομάζει “επεισόδια”, που κάθε ένα φέρει το όνομα του ήρωα της συγκεκριμένης ιστορίας και συνοπτική απόδοση του περιεχομένου του.

Η κ. Αφεντουλίδου διάβασε και παρουσίασε το μυθιστόρημα συγκριτικά προς τη συλλογή διηγημάτων “Τα πληγωμένα άλογα”, που ο Ανδρέας Αντωνιάδης εξέδωσε το 1971, διαπιστώνοντας ότι υπάρχουν αρκετά ομόλογα φαινόμενα, είτε αναλογικά είτε και αντιστρόφως ανάλογα, όσον αφορά στον πληθυσμό και τον ψυχισμό των ηρώων.

Ο κ. Μπασκόζος επεσήμανε, τέλος, ότι, αν και το βιβλίο χαρακτηρίζεται ως νουάρ μυθιστόρημα, ο Ανδρέας Αντωνιάδης δημιουργεί στην πραγματικότητα ένα μικτό είδος μιας κλασικής μυθοπλασίας με έντονα στοιχεία κοινωνικής περιπέτειας, νουάρ ατμόσφαιρας και σύγχρονου σχολιασμού, αυτού που περνάμε κι αυτού που περάσαμε στην πρόσφατη ιστορία μας, χωρίς να περιορίζεται από την αυστηρή τυπολογία του αστυνομικού μυθιστορήματος.

Στη σύντομη παρέμβασή του ο Τίτος Πατρίκιος είπε ότι το βιβλίο, η υπόθεση του οποίου διαδραματίζεται την τετραετία 1998-2001, αποτυπώνει την περιρρέουσα ατμόσφαιρα μια εποχής ευμάρειας και υπερβολής που τελικά οδήγησε στη σημερινή κρίση.

Την υποβλητική νουάρ ατμόσφαιρα του βιβλίου μετέφερε στο ακροατήριο ο ηθοποιός Κρατερός Κατσούλης, ο οποίος διάβασε με τον δικό του μοναδικό τρόπο χαρακτηριστικά αποσπάσματα.

Για την έκθεση σε ιδέα και επιμέλεια του ιστορικού τέχνης Σταύρου Καβαλλάρη, το Σπίτι της Κύπρου, αναφέρει ότι τιτλοφορείται “Don’t Kill Bambi: The Studio 54 phenomenon repositioned at times of crisis” και βασίζεται στην κοινωνική ανάλυση του ομώνυμου ήρωα του μυθιστορήματος του Felix Salten από τον Αμερικανό κοινωνιολόγο Ralph H. Lutts.

Προσθέτει ότι “προβάλλοντας τον ήρωα του Salten στον άνθρωπο, ο Lutts αξιώνει ότι το ίδιο κοινωνικό και πολιτικό σύστημα που και ο άνθρωπος δημιούργησε, εγκυμονεί τους αυτούς κινδύνους για μία μεσαία τάξη που λειτουργεί σε απόγνωση και φυγή”.

Η έκθεση παρουσιάζεται στο BIOS Αθηνών.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy