Βοηθήσαμε γιατί είμαστε άνθρωποι…

  • Στο Κιλκίς η κοινωνική ένταξη των προσφύγων δεν είναι θέμα διαπραγμάτευσης

 

Η κοινωνική ένταξη των προσφύγων γίνεται πραγματικότητα στο Κιλκίς, στην Κεντρική Μακεδονία. Εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο, δεκάδες προσφυγικές οικογένειες με παιδιά έχουν βρει σπίτι στην περιοχή μέσω ενός ριζοσπαστικού, αυτονόμου στεγαστικού προγράμματος, η ιδέα του οποίου δημιουργήθηκε από μια ομάδα αλληλέγγυων.

Το πρόγραμμα “ESTIA” της Ύπατης Αρμοστείας, που χρηματοδοτείται από την ευρωπαϊκή επιτροπή σε συνεργασία με την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Ηλιαχτίδα», υλοποιείται στο Κιλκίς, από την τοπική εθελοντική ομάδα “Omnes”. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που στοχεύει όχι μόνο στην αξιοπρεπή διαβίωση των προσφύγων, αλλά κυρίως στην ένταξή τους στον τοπικό κοινωνικό ιστό μέσω του βιοπορισμού τους.

Το πρόγραμμα, που αποτελεί ένα πολύ ενδιαφέρον πείραμα για το μέλλον των προσφύγων οι οποίοι δεν θα καταφέρουν να φύγουν από την Ελλάδα, ουσιαστικά ξεκίνησε από την Ειδομένη των κλειστών συνόρων. Τότε ο νυν πρόεδρος της “Omnes”, Δημήτρης Καμπέρης, μαζί με μια ομάδα ντόπιων αλληλέγγυων έσπευσαν να συνδράμουν στο προσφυγικό δράμα. «Δεν μπορούσαμε να λείπουμε γιατί είμαστε άνθρωποι» αναφέρει στο Documento. Οι χιλιάδες εγκλωβισμένοι πρόσφυγες οδήγησαν στη δημιουργία κι άλλων καμπ, ένα από αυτά στο Χέρσο.

«Οι συνθήκες που επικρατούσαν εκεί ήταν τραγικές. Έβρεχε για 40 ημέρες συνεχόμενα, είχε -7 βαθμούς. Υπήρχαν 3.956 άτομα, εκ των οποίων πάνω από το 80% ήταν οικογένειες με παιδιά. Σε ένα μέρος με δώδεκα τουαλέτες και οκτώ μπάνια. Ήταν ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να εκραγεί». Οι εθελοντές σύντομα διαπίστωσαν ότι στην περιοχή διαβιούσαν πολλές ευάλωτες οικογένειες που «ήταν αδύνατο να συνεχίσουν να ζουν σε τέτοιες συνθήκες. Έτσι κάναμε ένα διαδικτυακό κάλεσμα σε ελληνικές οικογένειες που εμπιστευόμασταν, προκειμένου να συγκατοικήσουν προσωρινά με προσφυγικές οικογένειες». Η ανταπόκριση «ήταν εντυπωσιακή και προήλθε από όλα τα κοινωνικά στρώματα». Σε τέσσερις ημέρες στεγάστηκαν 75 οικογένειες, κάποιες από τις οποίες παρέμειναν εκεί μέχρι που έφυγαν για τη βόρεια Ευρώπη.

Το εγχείρημα δεν μπορούσε να προχωρήσει σε αυτό το πλαίσιο, αφού «οι ελληνικές οικογένειες δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να συντηρήσουν τους πρόσφυγες». Οι εθελοντές όμως διέκριναν ότι η στέγαση των προσφύγων είναι ρεαλιστικός στόχος: «Έτσι αποφασίσαμε να στεγάσουμε δεκαέξι οικογένειες σε σπίτια στο Κιλκίς, στο όνομα των προσφύγων. Βγάλαμε ΑΦΜ και ΑΜΚΑ στο όνομα κάθε προστάτη οικογένειας και νοικιάσαμε σπίτια με μικρές χρηματοδοτήσεις που προέρχονταν από αλληλέγγυους κυρίως της βόρειας Ευρώπης, αλλά και της Ελλάδας».

Στη συνέχεια οι εθελοντές διαπίστωσαν βάσει μελέτης που πραγματοποίησαν ότι «1.300 άνθρωποι θα μπορούσαν να μεταφερθούν από το Χέρσο σε ενοικιαζόμενα σπίτια σε 118 χωριά στο Κιλκίς. Βασιζόμενοι στον κανόνα της ισοκατανομής, υπολογίσαμε ότι οι 60 χιλιάδες πρόσφυγες που βρίσκονταν τότε εγκλωβισμένοι στη χώρα –σήμερα είναι περίπου 43 χιλιάδες– θα μπορούσαν να στεγαστούν σε δήμους της περιφέρειας άνω των 20 χιλιάδων κατοίκων».

Η μελέτη παρουσιάστηκε στο Ευρωκοινοβούλιο «αποσπώντας εύσημα, όχι όμως και χρηματοδότηση». Οι εθελοντές όμως επέμειναν στο πλάνο τους, ιδρύοντας στις 27 Οκτωβρίου 2016 το σωματείο “Omnes”. Ο λόγος ήταν ότι «η Ύπατη Αρμοστεία μάς διεμήνυσε ότι επιθυμεί να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα, οπότε έπρεπε να αποκτήσουμε νομική μορφή προκειμένου να το υλοποιήσουμε. Δεν θέλαμε να γίνουμε ΜΚΟ γιατί δεν επιθυμούμε να χτίσουμε καριέρα από αυτή την προσπάθεια. Επίσης δεν θέλουμε να επεκταθούμε. Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι μόνο αν προσπαθήσουμε όλοι μαζί θα υπάρξει αντίστοιχη χρηματοδότηση».

Έτσι τον Νοέμβριο του 2016 υπογράφεται συμφωνία με την Ύπατη Αρμοστεία για ενοικίαση 30 σπιτιών στο Κιλκίς. Πλέον, μέσω χρηματοδότησης από την Ύπατη Αρμοστεία, νοικιάζονται 106 διαμερίσματα στο Κιλκίς και στην Παιονία, όπου διαμένουν 481 πρόσφυγες κυρίως από τη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, την Παλαιστίνη και το Κουβέιτ. Άλλα 10 διαμερίσματα νοικιάζονται από την ομάδα Help Refugees, στα οποία διαμένουν οικογένειες ντόπιων που επιλέχθηκαν βάσει κοινωνικών κριτηρίων. Από τον Νοέμβριο του 2016 συνολικά 1.021 πρόσφυγες έμειναν σε σπίτια στο Κιλκίς, εκ των οποίων περισσότεροι από 400 διαμένουν πλέον μόνιμα στη βόρεια Ευρώπη. Το συνολικό μηνιαίο κόστος ενοικίου ανέρχεται σε περίπου 23 χιλιάδες ευρώ.

Πηγή: Documento

Δεν θέλουμε νέες Μανωλάδες

Οι πρόσφυγες ανέκτησαν τη χαμένη αξιοπρέπειά τους αποκτώντας σπιτικό, όμως εξίσου σημαντικός φαντάζει ο στόχος για την εργασιακή τους αποκατάσταση. «Επειδή δεν θέλουμε στο Κιλκίς νέες Μανωλάδες, έχουμε καταρτίσει σχέδια –βασιζόμενα στον πρωτογενή τομέα – για το βιοπορισμό των προσφύγων, τα οποία θα προσφέρουν θέσεις εργασίας και σε ντόπιους. Αρχικά στοχεύουμε στη συμπαραγωγή αγροτικών προϊόντων από ντόπιους και πρόσφυγες. Τον Μάρτιο αναμένουμε να ξεκινήσουμε την πώληση –ήδη συσκευασμένων– βοτάνων, σαλτσών, αλευριού και ελαιολάδου. Επομένως δεν θέλουμε χρηματοδότηση αλλά να συνδράμει ο κόσμος αγοράζοντας τα προϊόντα. Έπειτα, σε συνεργασία με το ΤΕΙ του Κιλκίς, επιδιώκουμε να παράγουμε οργανικά μωρουδιακά ρούχα, ενώ σκεφτόμαστε και την παραγωγή οργανικού βαμβακιού και κλωστικής κάνναβης. Είναι απαραίτητο να επιτύχει το πρόγραμμα και για να σταματήσουν να ερημώνουν τα χωριά μας».

Η πρωτοβουλία όμως δεν σταματάει εκεί. Μέσω χρηματοδότησης από τους Help Refugees δημιουργήθηκε κέντρο ένταξης, όπου παρέχεται σε ενήλικες πιστοποιημένη διδασκαλία ελληνικών, αγγλικών και πληροφορικής και επιμόρφωση σε δεξιότητες που ήδη κατέχουν. Παράλληλα, γίνεται εκμάθηση ποντιακών σε Έλληνες, προκειμένου «να διατηρηθεί η κληρονομιά». Συνολικά στο πρόγραμμα εργάζονται 61 άτομα διαφόρων ειδικοτήτων, όπως διερμηνείς, παιδαγωγοί, ψυχολόγοι, γιατροί, νοσοκόμοι, φροντιστές σπιτιού, μεταφορείς και δικηγόροι. Τα γραφεία του σωματείου στεγάζονται σε ένα κτίριο με συμβολική σημασία, το οποίο χτίστηκε από επτά προσφυγικές οικογένειες της Άρδασσας του Πόντου. «Είναι μια υπενθύμιση ότι όλοι μας έχουμε κοινή καταγωγή και πως το προσφυγικό αφορούσε και θα αφορά τους πάντες».

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ κάνει συστάσεις στην Ευρωπαϊκή Προεδρία

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανακοίνωσε  μια σειρά από συστάσεις προς τη Βουλγαρία που ανέλαβε την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Πρόκειται για μια κρίσιμη στιγμή. Χρειαζόμαστε μια δυναμική Προεδρία που θα δείξει το δρόμο για τη διασφάλιση ενός καλά οργανωμένου συστήματος ασύλου στην Ε.Ε., που θα περιλαμβάνει περισσότερη αλληλεγγύη μεταξύ όλων των κρατών μελών της Ε.Ε.», είπε η διευθύντρια του Γραφείου Ευρώπης της Υ.Α., Pascale Moreau.

Στις συστάσεις της η Υ.Α. υπογραμμίζει δύο προτεραιότητες που χρειάζονται άμεση προσοχή: την καλύτερη αξιολόγηση των αναγκών προστασίας στην Ε.Ε. και την ενίσχυση της αλληλεγγύης και του καταμερισμού της ευθύνης μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε.

Η Υ.Α. προτείνει η Προεδρία να εστιάσει σε ταχείες και αποτελεσματικές διαδικασίες για την αξιολόγηση των αναγκών διεθνούς προστασίας για όσους αναζητούν άσυλο στην Ε.Ε. Επίσης κάνει έκκληση, ώστε το αναθεωρημένο σύστημα του Δουβλίνου να περιλαμβάνει έναν ενδοκοινοτικό μηχανισμό αλληλεγγύης, συμπεριλαμβανομένης της μετεγκατάστασης των αιτούντων άσυλο, που θα μπορεί να ενεργοποιείται απλά, γρήγορα και όταν χρειάζεται. Για να λειτουργήσει ένα τέτοιο σύστημα θα πρέπει να εξασφαλιστεί η πλήρης συμμετοχή στο μηχανισμό αυτό.

«Ένα ισχυρό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου που θα διασφαλίζει την πρόσβαση στο χώρο προστασίας της Ε.Ε. και σε αποτελεσματικές διαδικασίες ασύλου και το οποίο θα εξασφαλίζει έναν δίκαιο καταμερισμό των ευθυνών για τους αιτούντες άσυλο μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε., ακόμα και σε εξαιρετικές περιπτώσεις, είναι η μοναδική μακροπρόθεσμη δίκαιη λύση για όλα τα εμπλεκόμενα κράτη αλλά και για τους πρόσφυγες», πρόσθεσε η κα Moreau.

Στις συστάσεις τονίζεται επίσης ο ρόλος που διαδραματίζουν η Ε.Ε. και τα κράτη μέλη της σε παγκόσμιο επίπεδο. Επαναλαμβάνονται ακόμα οι εκκλήσεις για αύξηση των ασφαλών και νόμιμων οδών για τους πρόσφυγες προς την Ευρώπη και για ισχυρή στήριξη ενόψει της υιοθέτησης του Παγκόσμιου Συμφώνου για τους Πρόσφυγες το 2018.

Σύμφωνα με τις συστάσεις της Υ.Α. είναι περαιτέρω αναγκαίος ο σχεδιασμός έκτακτης ανάγκης για πιο αποτελεσματική ανταπόκριση όταν σημειώνονται αλλαγές στις αφίξεις, όπως επίσης και η δημιουργία συστημάτων για την καλύτερη προστασία των παιδιών-προσφύγων. Υπογραμμίζεται επίσης η ανάγκη να γίνουν πολλά περισσότερα για την ένταξη των προσφύγων στην Ευρώπη.

Η Υ.Α. είναι έτοιμη να παρέχει τη στήριξή της στην Ε.Ε. και στα κράτη μέλη, ώστε να μπορούν να εφαρμόσουν επιτυχώς τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν στη Διακήρυξη της Νέας Υόρκης το 2016 και να αναθεωρήσουν το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy