Βολές κατά κυβέρνησης-εκκλησίας για παραχάραξη ιστορίας

Για προσπάθεια παραχάραξης της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας, έκανε λόγο σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι “όταν μνημονεύονται πραξικοπηματίες, όταν γίνεται αναφορά για εμφύλιο σπαραγμό και όχι πραξικόπημα ενάντια στην νόμιμα εκλελεγμένη κυβέρνηση, που συνιστά επίθεση ενάντια στη δημοκρατία και στους δημοκρατικούς θεσμούς στον τόπο, τότε γίνεται προσπάθεια παραχάραξης της ιστορίας”.

“Και γι` αυτό έχει ευθύνη και η σημερινή κυβέρνηση, αλλά λυπάμαι να παρατηρήσω και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου”, συμπλήρωσε ο κ. Κυπριανού.

Σε δηλώσεις του, μετά από τη συνάντηση που είχε με την Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Πεσόντων Αντιστασιακών, με την οποία συζήτησε θέματα που αφορούν στις εκταφές που γίνονται για την ταυτοποίηση των αντιστασιακών και των θυμάτων του πραξικοπήματος, ο κ. Κυπριανού είπε: “Λυπάμαι να παρατηρήσω ότι αυτή η σελίδα επιχειρείται να διαγραφεί από την κυπριακή ιστορία. Είναι υποχρέωση μας έναντι των ηρώων και έναντι των επόμενων γενιών για να αντλήσουμε τα απαραίτητα διδάγματα από το προδοτικό πραξικόπημα και τις αρνητικές συνέπειες την τραγωδία που έχει φέρει στον τόπο μας να τιμούμε τους αντιστασιακούς και τα θύματα του πραξικοπήματος με τον τρόπο που τους αρμόζει”.

Όπως είπε το κόμμα του συμφωνεί με την Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Πεσόντων Αντιστασιακών ότι όταν θα ολοκληρωθούν οι ταυτοποιήσεις θα πρέπει να εξασφαλισθεί ότι στον ομαδικό τάφο θα πρέπει να μπουν μόνο οι αντιστασιακοί και τα θύματα του πραξικοπήματος.

“Κανένας άλλος. Θα πρέπει να είναι τάφος, στον οποίο θα πρέπει να ανεγερθεί ένα μνημείο και θα πρέπει να αποδίδεται η τιμή στην αντίσταση ενάντια στο προδοτικό πραξικόπημα. Και με αυτή την ευκαιρία πρέπει να πω ότι έχει τεράστια σημασία να αναδείξουμε τον αγώνα του κυπριακού λαού, για υπεράσπιση της δημοκρατίας στο πρώτο στάδιο και στη συνέχεια για υπεράσπιση της πατρίδας 1974”.

Επίσης, είπε πως το κόμμα του συμφωνεί με το αίτημα να ανεγερθεί μνημείο και εκεί να αποδίδονται οι δέουσες τιμές σε όσους αντιστάθηκαν στο πραξικόπημα και υπερασπίστηκαν στη δημοκρατία.

Η Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Πεσόντων Αντιστασιακών, Χριστίνα Αρμεύτη, είπε οι συγγενείς αντιστασιακών θέλουν αποκατάσταση της ιστορίας, σημειώνοντας ότι ο τάφος θα είναι σημείο αναφοράς των αντιστασιακών.

“Επιθυμούμε και πιστεύουμε ότι και άλλοι θανόντες από άλλα αίτια σίγουρα πρέπει να ταφούν, σύμφωνα με τις θρησκευτικές μας παραδόσεις, αλλά πιστεύω πρέπει να καταλάβουν οι δικοί τους ότι η θέση τους είναι χωριστά από τους αντισταθέντες και τα θύματα του πραξικοπήματος. Φαίνεται πλέον καθαρά ότι οι πραξικοπηματίες στην προσπάθεια τους να καθαρίσουν το Γενικό Νοσοκομείο από τους νεκρούς τους έριξαν όλους σε ένα λάκκο εκτός κοιμητηρίου. Σήμερα ζητούμε αποκατάσταση αυτών των νεκρών”, είπε.

Η κ. Αρμεύτη ξεκαθάρισε ότι τα θύματα του πραξικοπήματος και οι αντιστασιακοί πρέπει να ταφούν ξεχωριστά από αυτούς που είχαν πεθάνει τότε από φυσικά αίτια και απλώς είχαν θαφτεί όλοί μαζί λόγων των συνθηκών που επικρατούσαν.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy