Για τη Βιέννη αναχώρησαν τα τρένα προσφύγων

Για τη Βιέννη αναχώρησαν το απόγευμα της Δευτέρας τέσσερα τρένα με εκατοντάδες πρόσφυγες που παρέμειναν ακινητοποιημένα για ελέγχους επί ώρες στα αυστρο-ουγγρικά σύνορα αφότου επετράπη η αναχώρησή τους από τη Βουδαπέστη.

Την ίδια ώρα, τεράστια μποτιλιαρίσματα οχημάτων σημειώνονται στη μεθόριο, καθώς η Αυστρία έχει ενισχύσει τους ελέγχους για τον εντοπισμό διακινητών μεταναστών μετά το σοκ με τους 71 νεκρούς πρόσφυγες σε φορτηγό.

Τα τρένα στα οποία επιβαίνουν εκατοντάδες πρόσφυγες, ανάμεσά τους οικογένειες με παιδιά, ακινητοποιήθηκαν στο Χεγκιεσαλόμ της Ουγγαρίας, στα σύνορα με την Αυστρία, για τη διενέργεια ελέγχων. Ένα εκ των τρένων ήταν υπεφορτωμένο και οι Αυστριακοί Σιδηρόδρομοι ανέφεραν ότι αρνήθηκαν για λόγους ασφαλείας να επιτρέψουν την είσοδό του.

Εκπρόσωπος της αυστριακής αστυνομίας ανέφερε ότι στα σύνορα ελέγχεται εάν οι πρόσφυγες έχουν καταθέσει αίτηση για χορήγηση ασύλου στην Ουγαρία και σε αυτήν την περίπτωση δεν θα τους επιτραπεί να συνεχίσουν το ταξίδι, μεταδίδει το Reuters.

Θα σταλούν πίσω στη Βουδαπέστη, όπου πρέπει να περιμένουν, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμους, να εξετασθεί ο φάκελός τους.

Οι υπόλοιποι πρόσφυγες θα μπορούν να παραμείνουν στην Αυστρία για διάστημα δύο εβδομάδων έως ότου αποφασίσουν εάν θέλουν να καταθέσουν αίτηση για χορήγηση ασύλου εκεί. Και όσοι δεν το επιθυμούν θα οδηγήθουν στην τελευταία χώρα ενδιάμεσο σταθμό.

Ομάδα 50 έως 60 προσφύγων έφθασε, εν τω μεταξύ, με τρένο μέσω Αυστρίας στον σιδηροδρομικό σταθμό του Μονάχου όπου γίνεται καταγραφή των στοιχείων τους.

Νωρίτερα τη Δευτέρα οι ουγγρικές Αρχές επέτρεψαν την αναχώρηση προσφύγων που παρέμειναν επί μέρες «εγκλωβισμένοι» στον σταθμό που μετατράπηκε σε αυτοσχέδιο προσφυγικό καταυλισμό.

Στο Βερολίνο, η γερμανική κυβέρνηση αρνήθηκε εν τω μεταξύ ότι υπάρχουν «ειδικά τρένα» που μεταφέρουν μετανάστες στη Γερμανία από την Ουγγαρία και επισήμανε πως, βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, οι αιτούντες άσυλο που φθάνουν στην Ουγγαρία πρέπει πρώτα να καταγράφονται εκεί.

«Όχι, δεν υπάρχουν ειδικά τρένα» ανέφερε με καταχώρισή του στο Twitter ο Στέφεν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ. «Οι άνθρωποι που φθάνουν στην Ουγγαρία πρέπει να καταγράφονται και να ζητούν άσυλο εκεί» επισήμανε.

Η Αυστρία έχει ενισχύσει ταυτόχρονα από τη Δευτέρα τους ελέγχους στα ανατολικά της σύνορα, μετά τον εντοπισμό την περασμένη Πέμπτη των σορών 71 προσφύγων μέσα σε εγκαταλελειμμένο φορτηγό σε αυτοκινητόδρομο της χώρας, το οποίο είχε περάσει μέσω Ουγγαρίας.

Ηδη τη Δευτέρα, κατά την πρώτη μέρα των αυξημένων μέτρων, οι Αρχές σταμάτησαν στα σύνορα 200 πρόσφυγες και πέντε διακινητές.

Ουρές 30 χλμ καθώς η Αυστρία ενισχύει τους ελέγχους στα σύνορα
Λόγω της ενίσχυσης των ελέγχων προκλήθηκε κυκλοφοριακή συμφόρηση στον αυτοκινητόδρομο Μ1 που οδηγεί στην Ουγγαρία σε μήκος μέχρι 30 χιλιομέτρων. Η Αυστρία συνορεύει στα ανατολικά με την Ουγγαρία, την Σλοβακία, την Σλοβενία και την Τσεχική Δημοκρατία.

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο δήλωσε πως οι πρωθυπουργοί χωρών της κεντρικής Ευρώπης θα συναντηθούν στο τέλος της εβδομάδας για να συζητήσουν τη μεταναστευτική κρίση. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή ή την Κυριακή και θα συμμετάσχουν η Τσεχία, η Πολωνία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία.

ΥΠΕΣ: Να ληφθεί απόφαση για τη μεταναστευτική κρίση στις 14 Σεπτεμβρίου 

Το περσινό περιστατικό διάσωσης μεταναστών δεν αποτελεί προσκλητήριο για άλλους, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, αναφερόμενος στη μεταναστευτική κρίση και ερωτηθείς σχετικά με την έκτακτη σύνοδο των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το θέμα, την οποία συγκάλεσε για τις 14 Σεπτεμβρίου το Λουξεμβούργο, που προεδρεύει των «28» αυτό το εξάμηνο.

«Είναι θέμα που απασχολεί πάρα πολύ σοβαρά το σύνολο των ευρωπαϊκών κρατών. Είναι ένα θέμα πρωτίστως ανθρωπιστικό, αλλά και πολιτικό» είπε σε δηλώσεις στη Βουλή ο Υπουργός, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι στη σύνοδο κορυφής θα υπάρξει μια απόφαση αναφορικά με όλους αυτούς τους ανθρώπους και πώς αντιμετωπίζονται.

«Λύση θα υπάρξει μόνο με την ύφεση, αλλά και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή απ` όπου εξαναγκάζονται όλοι αυτοί οι άνθρωποι να φύγουν» είπε.

Ο Υπουργός δεν θέλησε να αναφερθεί στις ενέργειες στις οποίες προβαίνει ή προτίθεται να προβεί η Κύπρος. «Να μην ανησυχείτε» είπε και υπενθύμισε το περσινό ναυάγιο και την διάσωση των 300 και πλέον μεταναστών, προσθέτοντας ότι «η όλη διαχείριση από την πλευρά μας φαίνεται να ήταν η ενδεδειγμένη χωρίς την ίδια στιγμή να αποτελεί και προσκλητήριο για άλλους».

Ευρωπαϊκή λύση για μεταναστευτική κρίση θέλει ο Δ. Αβραμόπουλος

Στο Καλαί βρέθηκε τη Δευτέρα ο Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Δημήτρης Αβραμόπουλος στο πλαίσιο σειράς επισκέψεων για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης. Τα βλέμματα είναι στραμμένα στη σύνοδο της 14ης Σεπτεμβρίου.

«Όλοι μας ξέρουμε ότι κανένα κράτος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνο του τη μεταναστευτική κρίση. Η λύση δεν μπορεί να είναι παρά μόνο ευρωπαϊκή» δήλωσε μεταξύ άλλων ο επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Δημήτρης Αβραμόπουλος, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.

Το Καλαί είναι η αρχή ενός είδους περιοδείας. Επόμενοι σταθμοί αναμένεται να είναι η Ελλάδα, ειδικότερα η Κως, η Αυστρία και η Γερμανία.

Ο Επίτροπος αναφέρθηκε στο πρόγραμμα των €2,3 δις που ενέκρινε η Κομισιόν τον Αύγουστο για 23 χώρες μέλη αλλά και στην παροχή βοήθειας εκτάκτου ανάγκης αρκετών εκατομμυρίων, που ήδη εξετάσει η Κομισιόν.

Τέτοιου είδους είναι και η βοήθεια που εδώ και καιρό ζητά η δήμαρχος του Καλαί, για την οικονομική ζημιά που εδώ και 15 χρόνια υφίσταται η πόλη της, αντιμετωπίζοντας μόνη της το πρόβλημα της συρροής μεταναστών. Υπολογίζει μάλιστα το ύψος της οικονομικής ζημιάς στα 50 εκατομμύρια.

Με την πρόσκληση του Δημήτρη Αβραμόπουλου και του Αντιπροέδρου της Κομισιόν Φρανς Τίμερμαν στο Καλαί, σε έναν από τους εμβληματικούς τόπους της μεταναστευτικής κρίσης, η Γαλλία δείχνει τη θέλησή της να δραστηριοποιηθεί για το θέμα αλλά και να καθησυχάσει την τοπική αυτοδιοίκηση στις περιοχές που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επισκέφθηκαν το βασικό κέντρο υποδοχής Ζυλ Φερί, το οποίο βρίσκεται λίγα μέτρα από τη λεγόμενη «ζούγκλα», όπου συνωστίζονται μερικές χιλιάδες άτομα – ήδη πολλοί κάνουν λόγο για 4.000 που θέλουν να περάσουν στη Μ. Βρετανία.

Ο κ. Αβραμόπουλος, από την πλευρά του, διαβεβαίωσε ότι η Κομισιόν εργάζεται για τη σύντομη ολοκλήρωση των νομοθετικών διατάξεων.

Δύο εβδομάδες πριν από την έκτακτη υπουργική σύσκεψη για το μεταναστευτικό στις 14 Σεπτεμβρίου η Ευρώπη δίνει τουλάχιστον την εντύπωση ότι κινητοποιείται.

in.gr, ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy