Βουλή: Αναμένοντας εκθέσεις για τα προβλήματα ασφάλειας στα κτήρια των δικαστηρίων

Στην αναμονή τελεί ακόμα η Βουλή για τις εκθέσεις που ζήτησε από Αστυνομία, Πυροσβεστική, Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία και Δικαστήρια, για τα προβλήματα ασφάλειας που παρουσιάζουν τα κτήρια των δικαστηρίων παγκύπρια και τις ανάγκες για φρούρηση και παρακολούθηση, με αφορμή το τελευταίο περιστατικό πυρκαγιάς στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας.

Υπενθυμίζεται ότι από την συγκεκριμένη πυρκαγιά είχαν καταστραφεί και τεκμήρια που αφορούσαν σημαντικές ποινικές υποθέσεις.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών είπε ότι κατά τη σημερινή συνεδρία δόθηκαν απαντήσεις από τις διάφορες υπηρεσίες στα ερωτήματα που τέθηκαν από τους βουλευτές στο παρελθόν για το συγκεκριμένο θέμα και τώρα πλέον, κατά τον ίδιο, αναμένεται η επικαιροποίηση των εκθέσεων που συντάχθηκαν για τις ανάγκες που υπάρχουν.

Από την πλευρά του ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού υπέδειξε ότι το κόμμα του καθόλου ικανοποιημένο είναι από τις απαντήσεις που δόθηκαν σήμερα από τις αρμόδιες υπηρεσίες, σημειώνοντας ότι κάποιες απαντήσεις από αυτές που δόθηκαν δεν αγγίζουν την ουσία και άλλες παραπέμπουν σε ενδεχόμενες παραλείψεις και πολλές είναι ελλιπέστατες.

Ο κ. Δαμιανού είπε ότι δεν επιτρέπεται εν έτη 2018 να παρουσιάζονται τριτοκοσμικά φαινόεμενα σε χώρους όπου απονέμεται η δικαιοσύνη και την ίδια ώρα να υπάρχουν εκθέσεις για το θέμα από το 2014, αλλά να παραμένουν τα πράγματα στην παρούσα κατάσταση.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύη Μιχάλης Γιωργάλλας σημείωσε ότι δυστυχώς το πάθημα της πυρκαγιάς στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λ/σίας δεν έγινε μάθημα για την Κυβέρνηση.

Πρόσθεσε ότι τα κενά ασφάλειας και πυρασφάλειας στα δικαστικά κτήρια είναι τεράστια και τρεις μήνες μετά το περιστατικό τα μέτρα είναι ανύπαρκτα.

Η προσπάθεια κάλυψης των ελλείψεων, είπε, είναι απελπιστικά αργή.

Η Επιτροπή Νομικών, θα αναμένει σε δύο εβδομάδες όπως κατατεθούν στη Βουλή οι συγκεκριμένες επικαιροποιημένες εκθέσεις, στις οποίες θα γίνεται ιεράρχηση και εισηγήσεις για επίλυση των προβλημάτων ασφάλειας στα δικαστικά κτήρια.

Εξ άλλου, όπως γνωστοποίησε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών, σε δύο εβδομάδες οδηγείται στην ολομέλεια το νομοσχέδιο για τη δημιουργία του Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, η λειτουργία του συγκεκριμένου δικαστηρίου, θα βοηθήσει στην ταχύτερη εκδίκαση των υποθέσεων που αφορούν τον έλεγχο αποφάσεων της διοίκησης, και ταυτόχρονα θα μειώσει τον χρόνο εκδίκασης των υποθέσεων που αφορούν τους υπηκόους τρίτων χωρών, οι οποίοι υποβάλλουν αίτημα ασύλου στην Υπηρεσία Ασύλου για να αναγνωριστούν ως αιτητές διεθνούς προστασίας.

Πρόκειται για υποθέσεις για τις οποίες υπάρχει σχετική ευρωπαϊκή οδηγία που προβλέπει όπως η εξέταση τους γίνεται σε εύλογο χρονικό διάστημα που δεν πρέπει να υπερβαίνει τους έξι μήνες.

Γιώργος Δεληγιάννης

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy