Βουλή: Δότης οργάνων και μετά θάνατον

ΠΗΓΗ ΚΥΠΕ

Η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπρόσωπων ομόφωνα ψήφισε σε νόμο, νομοσχέδιο που προβλέπει ότι αν κάποιος δηλώσει ότι επιθυμεί να γίνει δότης οργάνων και περιλαμβάνεται στο εθνικό μητρώο να μην μπορεί να αναιρείται αυτή η επιθυμία του μετά το θάνατό του.

Λαμβάνοντας το λόγο ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας Κώστας Κωνσταντίνου έκανε ειδική μνεία με αφορμή, όπως είπε, την ψήφιση του νόμου στη μεγάλη συνεισφορά του γιατρού Γιώργου Κυριακίδη, που απεβίωσε πρόσφατα, ο οποίος υπήρξε «θεμελιωτής του Παρασκευαΐδειου».

Το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε αποσκοπεί στην ενίσχυση της προσπάθειας που καταβάλλεται για την αύξηση του αριθμού των μεταθανάτιων δοτών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν ενώπιον της Επιτροπής κατά την εξέταση του νομοσχεδίου η Κύπρος συγκαταλέγεται μεταξύ των τελευταίων χωρών παγκοσμίως με μόνο 6,5 περίπου μεταθανάτιους δότες ανά εκατομμύριο, ενώ σήμερα 50 άτομα περίπου βρίσκονται σε αναμονή μοσχεύματος νεφρού με πολύ μικρές πιθανότητες για μεταμόσχευση, λόγω του μειωμένου αριθμού μεταθανάτιων δοτών.

Σχολιάστε

Σχόλια | Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και μόνο. Μη κόσμια ή/και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.