Βρ. Μουσείο: Γνώρισαν τις κυπριακές αρχαιότητες

Μια ξεχωριστή ευκαιρία γνωριμίας με την αρχαία Κυπριακή ιστορία και Πολιτισμό δόθηκε την περασμένη Τετάρτη σε ομάδα 24 διπλωματών και εκπροσώπων πολιτιστικών ιδρυμάτων που ανήκουν στο διεθνή οργανισμό European Union National Institutes for Culture (EUNIC).

Με πρωτοβουλία του Μορφωτικού Συμβούλου της Υπάτης Αρμοστείας της Κύπρου στο Λονδίνο, Δρ Αχιλλέα Χατζηκυριάκου, τα μέλη του οργανισμού ξεναγήθηκαν στην αίθουσα Κυπριακών αρχαιοτήτων του Βρετανικού Μουσείου από τον επιμελητή της A.G. Leventis Gallery, Dr Thomas Kiely.

Ανάμεσα στους συμμετέχοντες στη ξενάγηση ήταν ο Πολιτιστικός Ακόλουθος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Λονδίνο, Jeremy O’ Sullivan, η Πολιτιστική Ακόλουθος της Πρεσβείας της Ολλανδίας, Daphne Thissen, η Πολιτιστική Ακόλουθος της Πρεσβείας της Πορτογαλίας, Catarina Coutinho Ferreira, η Διευθύντρια του Πολιτιστικού Τμήματος του Goethe Institut, Eva Schmitt, η Πολιτιστική Ακόλουθος της Πρεσβείας της Δανίας, Kirsten Hansen, ο Αναπληρωτής Γενικός Εκπρόσωπος της Φλαμανδικής Κοινότητας, Lukas Van Damme, η Διευθύντρια του Polish Institute, Anna Godlewska, και η Πολιτιστική Ακόλουθος της Πρεσβείας της Λιθουανίας Rita Valiukonyte.

Ο Δρ Kiely, αφού τόνισε τη σημασία της συλλογής Κυπριακών αρχαιοτήτων στο Βρετανικό Μουσείο η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο εκτός Κύπρου, επεξήγησε το πολιτικό και οικονομικό πλαίσιο στο οποίο έλαβαν χώρα οι ανασκαφές στο νησί κατά την Τουρκοκρατία, αλλά και στις αρχές της Αγγλοκρατίας.

Ακολούθως επικεντρώθηκε σε καίρια στοιχεία που διαμόρφωσαν την ιστορία της αρχαίας Κύπρου όπως αυτά διαφαίνονται μέσα από τα εκθέματα της συλλογής.

Συγκεκριμένα επικεντρώθηκε στη σημασία της εξόρυξης και του εμπορίου χαλκού, το ιδιόμορφο σύστημα τοπικής γραφής και τις διεθνείς επιρροές στην Κυπριακή Τέχνη και κυρίως στη γλυπτική.

Επίσης τόνισε τη στενή συνεργασία του Βρετανικού Μουσείου με την Υπάτη Αρμοστεία η οποία αποσκοπεί στην ευρύτερη γνωριμία τόσο του διεθνούς κοινού όσο και της Κυπριακής Ομογένειας του Ηνωμένου Βασιλείου με τη συλλογή Κυπριακών αρχαιοτήτων.

Κατά το δεύτερο μέρος της ξενάγησης ο Δρ Kiely μαζί με τον επίσης επιμελητή της έκθεσης για την αρχαία Ελλάδα και Ρώμη Δρ Dirk Booms, συνόδευσαν τους επισκέπτες στις δαιδαλώδεις αποθηκευτικές εγκαταστάσεις του Μουσείου όπου φυλάσσεται το 95% των αρχαιοτήτων από την Κύπρο.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσαν θραύσματα κεραμικών αγαλμάτων από την αρχαία Σαλαμίνα με εμφανή στοιχεία πλούσιας βαφής και τα οποία σύμφωνα με τον Δρ Kiely είναι στο επίκεντρο επιστημονικής μελέτης-συνεργασίας ανάμεσα στο Βρετανικό Μουσείο και το Ινστιτούτο Κύπρου στη Λευκωσία.

Πέραν των Κυπριακών αρχαιοτήτων ιδιαίτερα εντυπωσιακές ήταν οι αρχαιότητες που προέρχονται από το Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού και τον Ναό της Αρτέμιδος στην Έφεσο, δύο από τα Επτά Θαύματα του Αρχαίου Κόσμου.

Οι επισκέπτες επέδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τα εκθέματα και υπέβαλαν ενδιαφέρουσες ερωτήσεις στους δύο επιμελητές.

Ο Μορφωτικός Σύμβουλος Δρ Αχιλλέας Χατζηκυριάκου, τόνισε ότι η πρωτοβουλία της επίσκεψης εμπίπτει σε ένα ευρύτερο πλαίσιο πολιτιστικής εξωστρέφειας που εφαρμόζεται από το Πολιτιστικό Τμήμα.

Είπε ότι η Κύπρος μπορεί να είναι περήφανη για μια μακραίωνη ιστορία η οποία χαρακτηρίζεται από την ωφέλιμη ανταλλαγή πολιτισμικών στοιχείων με λαούς της Ευρώπης.

Πρόσθεσε ότι είναι χρέος μας να προβάλλουμε τον Πολιτισμό και την Ιστορία μας ως μέρος ενός ευρύτερου πλαισίου Ευρωπαϊκού και Παγκόσμιου Πολιτισμού.

Ο Δρ. Χατζηκυριάκου τόνισε ακόμη ότι αναμφισβήτητα, η Συλλογή Κυπριακών αρχαιοτήτων στο Βρετανικό Μουσείο, το δεύτερο σε ετήσιο αριθμό επισκεπτών στον κόσμο, αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά μέσα γνωριμίας ξένων αλλά και Κυπρίων με την Προϊστορία και Αρχαία Ιστορία της Κύπρου και το πώς αυτή επηρέασε και επηρεάστηκε από πολιτικές, πολιτιστικές και κοινωνικές εξελίξεις.

Ο Πολιτιστικός Ακόλουθος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jeremy O’ Sullivan ανέφερε ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι συνάδελφοί του έτυχαν μιας συναρπαστικής ξενάγησης από τον επιμελητή της συλλογής Δρ Thomas Kiely ο οποίος μετέφερε τις γνώσεις και το πάθος του για Κύπρο. Χαρακτήρισε την επίσκεψη “ένα άψογο παράδειγμα ενεργούς πολιτιστικής διπλωματίας“.

KYΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy