Βρετανοί βουλευτές ζητούν επιστροφή Αμμοχώστου

Τη στήριξη 19 βουλευτών από ευρύ φάσμα πολιτικών δυνάμεων της Βρετανίας έχει λάβει ψήφισμα προς συζήτηση για την Αμμόχωστο που κατέθεσε στη Βουλή των Κοινοτήτων στην αρχή του Σεπτέμβρη ο βουλευτής των Εργατικών σερ Άλαν Μηλ.

Το ψήφισμα προς συζήτηση σε μια σύντομη ημερομηνία (Early Day Motion – EDM) καλεί τη Βουλή να υποστηρίξει την άμεση επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου στους νομίμους κατοίκους της που έχουν εκτοπιστεί μετά την εισβολή του 1974. Αναφέρει δε ότι η επιστροφή αυτή πρέπει να προηγηθεί της εύρεσης οποιασδήποτε συνολικής λύσης στην παράνομη κατοχής τμημάτων της Κύπρου από την Τουρκία.

Το κείμενο του ψηφίσματος επισημαίνει παράλληλα ότι πεποίθηση της Βουλής είναι πως ένα τέτοιο μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, το οποίο υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη, θα λειτουργούσε ωε γέφυρα προς την εξασφάλιση μίας ενωμένης Κύπρου. Αυτή η εξέλιξη με τη σειρά της θα συνέβαλε στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική συνοχή όλης της χώρας και του λαού της, που απαρτίζεται από όλα τα εθνικά υπόβαθρα που απαντούν στην Κύπρο.

Το ψήφισμα θα παραμείνει ενεργό προς συλλογή υπογραφών από άλλους βουλευτές έως το τέλος της τρέχουσας κοινοβουλευτικής θητείας, δηλαδή την προσεχή άνοιξη, οπότε και έχουν προγραμματιστεί οι επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Τα EDM υποβάλλονται από έναν ή περισσότερους βουλευτές με σκοπό να ανακινήσουν ένα ζήτημα, το οποίο με έναν ικανό αριθμό βουλευτικών υπογραφών μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Μέχρι στιγμής την υπογραφή τους στην πρόταση για συζήτηση για την Αμμόχωστο έχουν βάλει οι εξής βουλευτές: Ρόνι Κάμπελ, Μάρτιν Κάτον, Τζέρεμι Κόρμπιν, Ντέιβιντ Κρόσμπι, Μαρκ Ντάνκαν, Χάιγουελ Φράνσις, Άντριου Τζορτζ, Μέρι Γκλίντον, Ρότζερ Γκόντσιφ, Μάικ Χάνκοκ, Κέλβιν Χόπκινς, Ίαν Λάβερι, Τζον Λιτς, Άλασντερ ΜακΝτόνελ, Τζον ΜακΝτόνελ, Άλαν Μηλ, Μπομπ Ράσελ, Τζιμ Σάνον και Τζιμ Σέρινταν.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy