Βρετανία: Οξύνεται η αντιπαράθεση ενόψει του δημοψηφίσματος

Συνέχεια στην έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των δύο στρατοπέδων του δημοψηφίσματος για το μέλλον της Βρετανίας στην ΕΕ δόθηκε το βράδυ της Παρασκευής με την τηλεοπτική εμφάνιση του εκ των επικεφαλής της εκστρατείας Vote Leave υπέρ του Brexit Μάικλ Γκόουβ στο Sky News.

Μία ημέρα μετά από την αντίστοιχη τηλεοπτική «ανάκριση» του Πρωθυπουργού Κάμερον, ο Υπουργός Δικαιοσύνης κατηγόρησε τον Βρετανό ηγέτη ότι οι προειδοποιήσεις του επί των κινδύνων ενός Brexit είναι «καταθλιπτικές» και μία «άσκηση απόπειρας κατατρομοκράτησης» των ψηφοφόρων.

Ο κ. Γκόουβ ανάφερε πως η απόπειρα εκφοβισμού των ψηφοφόρων έχει περιλάβει υπερβολές όπως περί κινδύνου για έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο σε περίπτωση Brexit -κάτι που την Πέμπτη ο κ. Κάμερον αρνήθηκε ότι έχει πει- και περί κινδύνου για παγκόσμια οικονομική ύφεση.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια ερωτήσεων από το επιλεγμένο κοινό που βρισκόταν στο στούντιο, ο Μάικλ Γκόουβ παρομοιάστηκε με στρατηγό του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου που στέλνει τους στρατιώτες του εκτός χαρακωμάτων χωρίς να έχει ιδέα τι τους περιμένει στην άλλη πλευρά. Επρόκειτο για μία αναφορά στην οικονομική αβεβαιότητα που θα δημιουργούσε ένα Brexit, όπως έχουν προειδοποιήσει οι πλείστοι εθνικοί και διεθνείς οργανισμοί και οικονομικές δεξαμενές σκέψης.

Ο κ. Γκόουβ απέρριψε την κατηγορία ότι η εκστρατεία Leave χρησιμοποιεί ανακριβή στοιχεία στην επιχειρηματολογία της γύρω από τα οικονομικά δεδομένα ενός Brexit και κατηγόρησε την ΕΕ ως οργανισμό των «μη εκλελεγμένων και μη υπόλογων ελίτ» ο οποίος είναι μία «μηχανή διάλυσης θέσεων εργασίας».

Παρόλα αυτά παραδέχθηκε ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί πως Βρετανοί πολίτες δε θα χάσουν τις θέσεις εργασίας τους αν η χώρα βγει από την ΕΕ. Κάλεσε ωστόσο τους Βρετανούς να «ανακτήσουν τον έλεγχο της χώρας τους».

Στη δική του τηλεοπτική εμφάνιση ο κ. Κάμερον είχε δεχθεί πολλές επικριτικές και σε επιθετικό τόνο ερωτήσεις από το ακροατήριο για το θέμα της ενδοκοινοτικής μετανάστευσης, με τον ίδιο να επιχειρεί να δώσει έμφαση στα οικονομικά επιχειρήματα υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy